One pomogły mnie, teraz ja spłacam dług wdzięczności. Limona

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

A teraz kolej na najwiekszego intryganta wśród mojej storczykowej braci. Dzięki niemu, popłakałam się dziś ze śmiechu :;230 :;230 :;230, nawet u mojego męża wzbudził zainteresowanie, choć on za badylkami nie przepada. Ale zacznę od początku:

To jest mały storczyk, który ciągle mnie czymś zaskakuje. Mam go już od jakiegoś czasu - kupiony w Practikerze za niecałe 18,00 zł, średnica doniczki 9,5 cm. Kiedy go nabyłam miał sporo kwiatuszków i pączków, niestety odrobinę go przelałam. Dziwiłam się, że długo nie przesycha a on rósł sobie w shagnum, które było artystycznie obłożone kawałkami kory więc się od razu nie połapałam, dopiero jak zaczęłam dociekać odkryłam tą "mszaną" niespodziankę.
Przesadziłam go kwitnącego i niestety bardzo mu to nie przypadło do gustu - stracił wszystkie kwiaty, zrzucił pąki ale na pocieszenie zostawił jednego małego pąkala, który wkrótce potem ukazał swoje radosne oblicze. Bardzo go lubię, ma takie promieniście ciepłe kolorki, że nie sposób się nie uśmiechnąć, kiedy się na niego spojrzy.
Oto i on:
Obrazek
Długo nie mogłam mu znaleźć imienia, większość moich falenopsisów nosi żeńskie imiona, on jednak wciąż był promienny-bezimienny ale, ale :!:, ukazując mi swój nowy korzonek, postanowił zamanifestować swoją męskość... ;:159 i tak doznałam olśnienia - toć to przecie Casanova! Myślę, że to zdjęcie sporo wyjaśni...
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Limonko, sliczny ma kolorek i zabawny jest rzeczywiscie :lol:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynko już u kogoś wspominałam na temat zawartości doniczki po zakupie.Ja osobiście każdego próbuje sprawdzić co ma w środku nie ważne czy kwitnie czy nie.Wolę stracić kilka kwiatków czy pączków niż całą roślinkę.Wtedy też wiem jak mam podlewać :D .Casanowa bardzo ładny.
Przez to że potrafisz ładnie pisać Twój wątek jest bardzo ciekawy chociaż i do osób które nie mają tego daru-tak jak ja-lubię powracać bo każdy wątek jest indywidualny,nie powtarzalny.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Widzę, że nie tylko ja jestem NOCNYM MARKIEM :wit

Moni i Grazia, miło że wpadłyście do mnie.
Grażynko, ja wciąż się uczę i ciągle mnie coś zaskakuje. Po tym przypadku sphagnum w doniczce, teraz przy każdym moim nowym nabytku puszczam rentgena wgłąb, żeby mieć pewność, że wszystko ok. Gapowe niestety zapłacił mój storczyk (pewnie dlatego teraz wypuszcza mi takie ;:198 psikusy) ale nauka nie idzie w las i to jest duży plus.

Co do mojego pisania, to każdy mój kwiatuszek ma jakąś swoją historię a ja próbuję ją w paru zdaniach przelać na to forum i się nią podzielić, dokumentując fotografiami, ot tyle.
I zgadzam się z Tobą, że na tym forum, nie ma wątków zwykłych bo wszystkie są niezwykłe! Codziennie pół nocy spędzam na czytaniu od deski do deski każdego wątku po kolei (oj jeszcze wiele czytania przede mną) i cieszę się niezmiernie, bo każdy kolejny wątek to inna, bardzo pouczająca historia. Pozwala mi to bliżej poznać forumki i forumowiczów, Wasze upodobania, wzloty i upadki, w galopującym tempie zapełnia listę chciejstw a nade wszystko uczy, uczy, uczy.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

piękny falek, bardzo marzy mi się właśnie taki miodowy ;:8
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Casanowa pokazał na co go stać.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Widzę, że nie tylko ja jestem NOCNYM MARKIEM

U mnie to konieczność bycia nocnym markiem .Pracuję w nocy a jak mam wolne to z przyzwyczajenia nie mogę spać.Natomiast w dzień jestem aktywna bo szkoda mi czasu na spanie. Muszę wstac aby wyprawic dziecko do szkoły a potem jest jakas wieczna robota w domu.Pozdrawiam.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Limonko wreszcie zajrzałam do Ciebie :wink:
przepiękne masz okazy, takie oryginalnie, niestandardowe kolorki 8)
Fajnie że każdemu nadajesz imię, i to tak dobrze pasujące, a przez Casanovę popłakałam się ze śmiechu :lol: :lol: :lol:
Życzę dalszych sukcesów w uprawie tych wdzięcznych roślinek :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Asiu, bardzo Ci dziękuje za odwiedzinki. Cieszę się, że filuterny 'Casanova' i Ciebie przyprawił o dobry humor.
Ja do Ciebie również zajrzałam, na razie tak pobieżnie (ile tam piękności i jaka storczykowa różnorodność) ale szykuję się do odczytania wszystkich 84 stroniczek, choć nie powiem, spore to wyzwanie i pewnie zajmie mi to kilka nocek :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Casanova- na padnę :) Uwielbiam u Ciebie te nazwy. Kurcze, że ja nie mam takiego polotu w wymyślaniu nazw! Do tej pory wszystkie storczyki numerowałam chronologicznie do pojawiania się ich u mnie i tak oznaczone wpisuje na listę (tak, tak- mam listę!). Niektóre tylko mają swoje nazwy, ale niestety, nie tak piękne!

Będę miała prośbę do Ciebie o nazwanie jednego z moich Phal, pierwszego u mnie, który właśnie wypuścił pęd i za kilka tygodni zakwitnie. Gdy tylko pokaże kwiaty, wrzucę jego fotki do mnie i poproszę Cie o imię dla niego. Zgodzisz się?
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Pewnie Kamilko, że się zgadzam. Jak tylko zakwitnie, daj znać, coś wymyślimy. Z tymi nazwami to nie taka prosta rzecz, zwykle same przychodzą, coś mi się kojarzy i jest. A 'Casanova' długo czekał na swoje imię, w końcu jak widać wymusił je na mnie :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, skoro się zgadzasz to podsyłam fotki tego storczyka sklepowe kwitnienie i mój pierwszy pęd, właśnie u niego :)

Obrazek Obrazek
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Wygląda jak "Napalm"
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Kamilko, powiem Ci, że śliczniasek z niego, bardziej piegusek niż cielaczek. Na tym pędzie faktycznie, wkrótce będzie się wiele działo. Musi mu być bardzo dobrze u Ciebie bo jeszcze na boki wypuszcza dodatkowe ramionka, już nie mogę się doczekać jego kwitnienia.
Zdjątka sobie zapisuję w kompie i obiecuję, że jakieś imię się dla niego znajdzie ale nie od ręki. Jutro z rana wyjeżdżam się urlopować, będę miała sporo czasu na wymyślanie, no i odpocznę sobie od tego codziennego kieratu.
Kamilko, w Twoim odczuciu to jest on czy ona?

Łukasz, no to wypaliłeś z tym 'Napalmem' ;:191 :;230
Troszkę chyba zbyt wybuchowa nazwa jak na takie niewinne, białe, piegowate maleństwo ale dzięki za pomoc, każdy pomysł mile widziany.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Limona pisze: Obrazek
:shock: :shock: :shock: boski, pierwszy raz spotykam taki kolor...oj moja choroba zaczyna się rozwijać :D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”