Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo wszystkim dziękuję za odwiedziny i wiele miłych słów. Czuję się zawstydzony :oops: , bo oglądając Wasze wypielęgnowane ogrody, piękne trawniki, rozrośnięte rośliny, zdaję sobie sprawę, że mi do takiego stanu jeszcze daleko. Nie mniej jednak cieszą mnie Wasze miłe słowa i odwiedziny każdego z Was :lol: :lol: :lol: To mobilizuje.

Izo-Tu.ja, to jest możliwe, że dopiero teraz odbija i to z beznadziejnego badylka, bo zauważyłem u tojeści taką prawidłowość - najpierw rosną w dół (korzenie) a potem w górę. Dokładnie tak było u mnie i z tojeścią kropkowaną i 'Aleksandrem' i orszelinową. Więc bądź dobrej myśli :)

Agaxkub, już zapisałem marzankę dla Ciebie :) . A jak kozłówka? Ponieważ mogła mieć już pączki kwiatowe, to żeby się nie męczyła, zetnij je może. Łatwiej się ukorzeni. U mnie lada moment zakwitnie :)

Dzięki Marcin, że poświęciłeś tyle czasu na mój wątek. Twój ogród mogę sobie stawiać za wzór. Lubię rośliny botaniczne i różne żywe pamiątki z podróży. Przygotowuję dla Was prezentację tego, co się uchowało z podróży do Afryki.

Cieszę się KaRo, że osoby takie jak Ty czuwają nad naszymi wątkami i wiedzą, kiedy je podzielić. Jakoś tak niepostrzeżenie stuknęło mi te 100 stron :wink:
Dziękuję za miłe słowa ale są chyba zbyt wielkie dla moich poczynań. Pewnie, gdybym miał kasę nie robiłbym np. obwódki z butelek lub schodów ze.....starych umywalek. A tak to co znajdę to myślę, jak to wkomponować, wykorzystać w ogrodzie. Właśnie znalazłem błotniki i trafiły do zrobienia ścieżki wokół skalniaka :)

Alu, miło mi, że ktoś z forum mnie odwiedził :) Zaraz zajrzę do Ciebie
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Jacku to ta sama serduszka... wcześniej wysyłałam Grzesiowi i za dużo urwałam więc wsadziłam w tutkę... i potem Tobie dorzuciłam :wink:
A jak tam roślinki też już powsadzałeś? te siewki to pewnie przyklapną, ale mam nadzieję, że ładnie potem będą rosły... możesz je troszkę cieniować na początku :wink:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku a te kocanki to jednoroczne czy wieloletnie? i ta roślinka jedna to na pewno ostrogowiec... a ta taka duża, wysoka, strzelista co mi pokazywałeś, że ma malutkie kremowe kwiatki... to nie to właśnie?
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku!
Jak byś wiedział ile jest u mnie takich zdobycznych, przytarganych rzeczy w ogródku !
Dzisiaj obskubywałam obcięte z wierzby ( chyba Kilmanrock ?)gałęzie, żeby wykorzystać później do wyplatania .
Dzięki takim nietypowym, unikalnym przedmiotom, ogród nabiera niepowtarzalnego uroku.
Pozdrawiam serdecznie. :D :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, chyba dobrze oznaczyłem rośliny - ta sadzonka w kubku to był ostrogowiec, a ta strzelista, przywiędnięta na zdjęciu to pieprzyca.
Kocanki wieloletnie.
Dziś posadziłem ostatnie rośliny - szałwie. Ponakrywałem je przed słońcem, ale zapomniałem ściągnąć plastiki teraz, przed deszczem. Jeszcze jedna kapustka w tutce jutro pójdzie do ogródka ziołowego. A lepnica jak kwitła przywieziona tak nadal kwitnie posadzona na skalniaku. Bardzo mnie cieszy i w ogóle te wszystkie rośliny :)

Pelagio, ty jesteś plastyczką więc z wielu rzeczy możesz wymyśleć coś ładnego. Mi czasem brak precyzji, obiektywizmu, czy pomyślunku budowlanego. Ale uczę się i tych rzeczy na własnych błędach. Zresztą mieszkając na wsi, uczę się wiele więcej niż myślałem.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno dobrze zidentyfikowałeś:)
i fajnie, że mogłam Cię ucieszyć :) mi też wszystkie Twoje roślinki bardzo się podobają i z niecierpliwością czekam na kwitnienie tych co mają pączusie :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Alu :!: Niech wszystko ładnie się przyjmie i kwitnie :)
Dziś nie zdążyłem zrobić zdjęć, a miałem dużo ogrodniczych radości, bo po raz pierwszy zakwitły: horminum pirenejskie, bodziszek Renarda, a wczoraj - przetacznik ząbkowany i iglica zmienna :!: Co prawda dostałem ją kwitnącą, ale pierwszy kwiatek rozwinięty u mnie. Oj dużo wrażeń naraz, a tyle kwiatów w pąkach, że nie mogę dospać, bo wyrywa mnie z rana, by zobaczyć, co nowego się rozwinęło. Oprócz tego zakwitły: irys syberyjski, jastrzębiec pomarańczowy i rudbekia szorstka. I rozwijają się też kwiatki afrykańskie, ale tych to nawet nazw nie znam. Jest pięknie, bo kwiatki kwitną i deszczyk pada :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to mamy nie tylko zbliżone upodobania ale i doświadczenia :;230
Sosnkę to ja też kiedyś próbowałam "udomowić", ale w porę zorientowałam się w jego zamiarach i bozbyłam sie go zanim narozrabiał :lol:
Pigwowca poslę Ci pocztą, ok?
Jacku, nie znam sie na lobeliach :oops: Do niedawna myslałam, ze jest tylko jedna lobelia, ta niebieska jednoroczna :lol: Mam nadzieję, że pokażesz zdjęcia tej swojej ?
Widzę tez, że masz marzankę wonną ... Oj, chyba będę sępić :oops:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo-Chatte :!: Dziś wykopałem kuklika pospolitego, bo też by się rozsiewał i panoszył na rabatach. A miał być bułgarski...
Nie wysyłaj na razie pigwowca. Jak będę w lipcu w okolicy to może się zdzwonimy :?: Przywiozę Ci marzankę no i może lobelię wielką, jak będzie z czego dzielić. Lobelie bylinowe są bardzo piękne więc polecam. Sam jestem ciekaw, jak rosną w starym ogrodzie. Miałem z lobelii okazałych różową i czerwoną. A marzy mi się lobelia krwista (czy szkarłatna - nie pamiętam dokładnie nazwy).
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku!
Jak to możliwe, że rudbekia szorstka u Ciebie tak szybko zakwitła ? Czy pędziłeś ją w domu ?
Jestem ciekawa kwiatów horminium i afrykańskich roślinek.
Może wrzucisz jakieś fotki ?
Pozdrowionka. ;:10
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku mnie też bardzo intrygują te afrykanki :!: .....pokaż nam jakieś fotki...prooooszę :!: :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny - Pelagio i Cynthio :!: Miło Was gościć :) Fotki wrzucę wieczorem, bo z moim internetem to niestety długo trwa. Dlatego tak oszczędnie wklejam fotki, ale to z przyczyn technicznych i nic nie poradzę :cry:
Chętnie wstawię afrykanki z nadzieją, że pomożecie mi rozszyfrować, co to za rośliny.
Co do rudbekii szorstkiej Pelagio, to co roku się zdaża, że któraś zakwita wcześniej. Dzieje się tak, bo nie ścinam suchych łodyg, które tak naprawdę suche nie są. Na nich są już zawiązane pączki, które przy odrobinie ciepła i zimą próbują się rozwinąć (zresztą kwitną też do zimy i nawet lekki mróz im nie szkodzi). Więc szacunek dla rudbekii, która kwitnie niemal na okrągło :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Jacku :D znowu śliczności pokazujesz :D hiacyncik hiszpański bajeczny- właśnie dziś drogą wymiany udało mi się zdobyć błękitny i różowy :D strasznie się cieszę, bo już od dawna bardzo mi się podobały, a nigdzie nie mogłam spotkać :D Kolejny przetacznik pięknie zaczyna kwitnąć :D biały floks wygląda bajecznie :D uwielbiam widok białych kwiatów o zmroku- aż fosforyzują :D
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, wpadłem Cie odwiedzić i zaciekawiła mnie ta marzanka, ma ciekawe liście i kwiaty. Napisz mi jak możesz coś o niej w moim wątku :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś zdjęcia tegorocznych premier w moim ogrodzie:
wkrótce rudbekia szorstka spowszednieje ale pierwszy kwiat w maju nawet mnie mile zaskoczył :)
Obrazek
na ten kwiatek czekałem od jakiegoś czasu - horminum pirenejskie KWITNIE :!:
Obrazek
Obrazek
mój najcenniejszy bodziszek - Geranium renardii też właśnie zakwitł :!:
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”