Małe co nieco od Ave ...
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
EWUNIU Wielkanoc się zbliża , a tu nie ma nowych przepisów
Może coś ciekawego i łatwego nam podeślesz
Po świętach to już nie będzie czasu na szykowanie wytwornych obiadków . Lepiej popracować i poruszać się w ogrodzie


Po świętach to już nie będzie czasu na szykowanie wytwornych obiadków . Lepiej popracować i poruszać się w ogrodzie

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
ehe..Pliiiis...ewkapaw pisze:EWUNIU Wielkanoc się zbliża , a tu nie ma nowych przepisówMoże coś ciekawego i łatwego nam podeślesz
![]()
Po świętach to już nie będzie czasu na szykowanie wytwornych obiadków . Lepiej popracować i poruszać się w ogrodzie

Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Ewuniu ja sama pożarłam 2 bo Zbyszek nie lubi z czego się cieszę
więcej dla mnie .
Ta pyszna golona na pewno będzie u mnie często na stole mam takich znajomych ,że bez golonki nie ma przyjęcia . Przepis ten który wykorzystywałam do teraz nie był dobry bo trzeba było długo piec w piekarniku i ona wysychała . A teraz jest pyszna .Dziękuję kochanie


Ta pyszna golona na pewno będzie u mnie często na stole mam takich znajomych ,że bez golonki nie ma przyjęcia . Przepis ten który wykorzystywałam do teraz nie był dobry bo trzeba było długo piec w piekarniku i ona wysychała . A teraz jest pyszna .Dziękuję kochanie


- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Już przepisy na święta
no dobra,
Schab nadziewany na zimno

Składniki
1-1,2 kg schabu (może być z polędwicą)
1 pętko białej surowej kiełbasy (opcjonalnie może być suszona śliwka kalifornijska bez pestek, morele)
4-6 ząbków czosnku
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól (lub sól zwykła zmieszana z 1 łyżeczką soli zmiękczającej do mięsa np. Kamisa)
pieprz
1 łyżka oleju
Wykonanie
1. Jeśli schab jest z polędwicą to należy ją odkroić.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Schab porządnie natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), papryką, ziołami (nie sknerzyć
) + łyżka oleju.
Taki natarty włożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
4. Białą kiełbasę owinąć w folię aluminiową (starając się, aby miała prosty, nie zakręcający się, kształt) i włożyć do zamrażalnika na 12 godzin.
Opcjonalnie można zamiast białej kiełbasy zrobić nadzienie z polędwicy i owoców suszonych.
W tym celu należy rozbić polędwicę jak na duży, ale cienki (bez dziur) placek,
posypac trochę przyprawą np. delikat do mięsa
Ułożyć na niej „w szeregu” suszone śliwki, albo morele,
zawinąć ścisle ! tworząc taką „kiełbaskę” o wąskim przekroju
a potem całość owinąć folią spożywczą i również włożyć na noc do zamrażarki
5. Wyjąć schab i pośrodku zrobić nacięcie nożem – taką dziurę wzdłuż całego schabu (można ją robić z dwóch końców, żeby przekrój tego nacięcia był taki sam.
Wnętrze nacięcie smarujemy odrobiną ziół, soli i papryki.
Zdejmujemy folię spożywczą z zamrożonego nadzienia – kiełbasy białej albo polędwicy z owocami.
W nacięcie w schabie wsadzamy zamrożone nadzienie -kiełbasę albo „kiełbaskę” z polędwicy i owoców (powinna wchodzić ciasno).
6. Schab z nadzieniem obsmażyć krótko na patelni , następnie włożyć w rękaw do pieczenia, ale nie zostawiać zbyt wiele przestrzeni, wsadzić do jakiejś ciasnej formy lub garnka i piec w piekarniku ok. 2-2,5 godz. (temp. 180-200 stopni).
Na pół godziny przed końcem folię z wierzchu rozciąć, żeby schabik się lekko zrumienił.
Ostudzić i ... smacznego.




Schab nadziewany na zimno

Składniki
1-1,2 kg schabu (może być z polędwicą)
1 pętko białej surowej kiełbasy (opcjonalnie może być suszona śliwka kalifornijska bez pestek, morele)
4-6 ząbków czosnku
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól (lub sól zwykła zmieszana z 1 łyżeczką soli zmiękczającej do mięsa np. Kamisa)
pieprz
1 łyżka oleju
Wykonanie
1. Jeśli schab jest z polędwicą to należy ją odkroić.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Schab porządnie natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), papryką, ziołami (nie sknerzyć

Taki natarty włożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
4. Białą kiełbasę owinąć w folię aluminiową (starając się, aby miała prosty, nie zakręcający się, kształt) i włożyć do zamrażalnika na 12 godzin.
Opcjonalnie można zamiast białej kiełbasy zrobić nadzienie z polędwicy i owoców suszonych.
W tym celu należy rozbić polędwicę jak na duży, ale cienki (bez dziur) placek,
posypac trochę przyprawą np. delikat do mięsa
Ułożyć na niej „w szeregu” suszone śliwki, albo morele,
zawinąć ścisle ! tworząc taką „kiełbaskę” o wąskim przekroju
a potem całość owinąć folią spożywczą i również włożyć na noc do zamrażarki
5. Wyjąć schab i pośrodku zrobić nacięcie nożem – taką dziurę wzdłuż całego schabu (można ją robić z dwóch końców, żeby przekrój tego nacięcia był taki sam.
Wnętrze nacięcie smarujemy odrobiną ziół, soli i papryki.
Zdejmujemy folię spożywczą z zamrożonego nadzienia – kiełbasy białej albo polędwicy z owocami.
W nacięcie w schabie wsadzamy zamrożone nadzienie -kiełbasę albo „kiełbaskę” z polędwicy i owoców (powinna wchodzić ciasno).
6. Schab z nadzieniem obsmażyć krótko na patelni , następnie włożyć w rękaw do pieczenia, ale nie zostawiać zbyt wiele przestrzeni, wsadzić do jakiejś ciasnej formy lub garnka i piec w piekarniku ok. 2-2,5 godz. (temp. 180-200 stopni).
Na pół godziny przed końcem folię z wierzchu rozciąć, żeby schabik się lekko zrumienił.
Ostudzić i ... smacznego.
Witaj Ewciu, śledzę Twój smaczny wątek cały czas 
Schab wygląda smakowicie
czekam na dalsze świąteczne przepisy.
Ja mam jeden sprawdzony, szybki i smaczny, jeśli mogę tutaj?
Na prośbę właścicielki wątku, pogrubiam przepis
Biała kiełbasa na gorąco.
Surową białą kiełbasę włożyć do naczynia żaroodpornego, wrzucić 10, 15 ząbków czosnku, wlać szklankę białego wina, posypać ziołami prowansalskimi, przykryć naczynie i do piekarnika. Po około 40 min, zdjąć pokrywkę i przyrumienić kiełbaski.
Szybkie, pyszne na ciepło i na zimno

Schab wygląda smakowicie

Ja mam jeden sprawdzony, szybki i smaczny, jeśli mogę tutaj?

Na prośbę właścicielki wątku, pogrubiam przepis

Biała kiełbasa na gorąco.
Surową białą kiełbasę włożyć do naczynia żaroodpornego, wrzucić 10, 15 ząbków czosnku, wlać szklankę białego wina, posypać ziołami prowansalskimi, przykryć naczynie i do piekarnika. Po około 40 min, zdjąć pokrywkę i przyrumienić kiełbaski.
Szybkie, pyszne na ciepło i na zimno

- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Barszcz biały, niebanalny
Dla 4 osobowej rodzinki, albo zupiarzy

Składniki:

Na barszcz:
2,5 litra wody
3 kiełbaski surowe
25-30 dkg boczku parzonego (lub pół na pół boczek parzony i wędzony surowy)
5-6 ząbków czosnku
garść grzybów suszonych
3 liscie laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu (lub pieprz mielony)
1/2 łyżeczki majeranku
barszcz biały Winiary
barszcz biały w butelce
1 łyżeczka wegety
jajka - 1 na osobę (czyli wg przepisu 4)
tluszcz do podsmażania (ok 1 łyżki)
Ziemniaczki puszyste:
15 ziemniaków
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła do gotowania
1/2 cebuli
Dodatkowo można dodac czosnek (2 ząbki) i szczyptę majeranku do gotowania
Sól do smaku
Wykonanie:
Namoczyć grzyby w małej ilości wody, gdy zmiękna przepłukac, przecedzić wodę w której się moczyły przez gazę (pozbywając się ewentualnych zanieczyszczeń czy drobin poszycia leśnego - ach te grzybobrania... rozmarzyłam się )) Wodę i grzyby zachować
Gotujemy jajka na twardo, studzimy.
Zagotować wodę na barszcz, zmniejszyć ogień, włożyć kiełbasę surową, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz (jeśli używamy pieprzu mielonego dodajemy go na końcu gotowania), vegetę. Kiełbaskę z przyprawami gotować na małym ogniu (będzie się właściwie parzyła). Jeśli ogień będzie za mocny kiełbasa może popękać. To jej nie "dyskwalifikuje", ale trudniej ją potem obrać ze skórki. Gotujemy ok 30 minut

W międzyczasie boczek kroimy w plastry a potem w kostkę (do 1 cm), cebulkę kroimy również w kostkę, ale trochę drobniejszą

Przesmażamy na patelni na mocniejszym ogniu, żeby boczek i cebulka się ładnie podsmażyły. Ja smażę na jednej patelni, ale boczek "osobno" i cebulkę "osobno" , łączę je razem dopiero jak się oba ładnie podrumienią i trzymam tak razem przez 1 minutę.
Przełożyć do wywaru z kiełbaskami zawartość patelni, dodać czosnek, grzyby z wodą w której się moczyły i dalej gotować przez 10-15 minut.

W 1/2 szkl. letniej wody rozprowadzić 2 łyżki barszczu białego Winiary (lepiej się rozprowadza niż w zimnej) i dolać do garnka zdecydowanie mieszając. Od ilości barszczu w proszku zależeć będzie "gęstość" barszczu

Barszczu w butelce NIE MIESZAĆ . Z butelki odlać ok 2/3 szkl barszczu, ale tylko z tej części górnej "nie mącznej, bardziej przezroczystej" - tym regulujemy naszemu barszczykowi "kwasowość" Dodajemy do garnka, próbując wg własnego smaku.

Próbowałam już robić barszcz tylko z butelki, ale po wymieszaniu powodował, że zupa była albo za gęsta (ale dobra wg kwaśności) albo o odpowiedniej gęstości, ale wtedy za mało kwaśna. Stąd takie połączenie "dwóch barszczy w barszczu" )) Gotujemy jeszcze 5-7 minut. W tym miejscu możemy też dodać pieprz mielony, jeśli go używamy zamiast ziarnistego.
Wyjmujemy ugotowaną kiełbaskę i wrzucamy do bardzo zimnej wody na 1-2 minuty- ze schłodzonej kiełbasy skórka, która musimy zdjąć lepiej odejdzie "nie kalecząc" całej kiełbaski. Kroimy kiełbaskę w grubsze plastry. Kilka plasterków zachowujemy do dekoracji, resztę wkładamy z powrotem do garnka.

Wyłączamy barszcz. Śmietanę rozprowadzamy zupą i wlewamy do garnka zdecydowanie mieszając.
Posypujemy majerankiem i już nie mieszamy.

Teraz zajmiemy się naszymi ziemniaczkami. Możemy je wstawić kilkanaście minut po wstawieniu barszczu - ugotują się jednocześnie i nie będziemy musieli na nie czekać.
Do ziemniaków dodajemy cebulkę, łyżeczkę masła i ewentualnie te dodatkowe przyprawy ze składników , solimy po zagotowaniu.

Po ugotowaniu wyjmujemy wszystkie "dodatki", dodajemy śmietanę i masło i ubijamy na gładką, puszystą masę.

Wykładamy na talerze łyżką formując łódeczki i dekorując plasterkami kiełbaski.

Na talerze nalewamy barszcz, dodajemy pokrojone w cząstki jajka i SMACZNEGO

Dla 4 osobowej rodzinki, albo zupiarzy

Składniki:

Na barszcz:
2,5 litra wody
3 kiełbaski surowe
25-30 dkg boczku parzonego (lub pół na pół boczek parzony i wędzony surowy)
5-6 ząbków czosnku
garść grzybów suszonych
3 liscie laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu (lub pieprz mielony)
1/2 łyżeczki majeranku
barszcz biały Winiary
barszcz biały w butelce
1 łyżeczka wegety
jajka - 1 na osobę (czyli wg przepisu 4)
tluszcz do podsmażania (ok 1 łyżki)
Ziemniaczki puszyste:
15 ziemniaków
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła do gotowania
1/2 cebuli
Dodatkowo można dodac czosnek (2 ząbki) i szczyptę majeranku do gotowania
Sól do smaku
Wykonanie:
Namoczyć grzyby w małej ilości wody, gdy zmiękna przepłukac, przecedzić wodę w której się moczyły przez gazę (pozbywając się ewentualnych zanieczyszczeń czy drobin poszycia leśnego - ach te grzybobrania... rozmarzyłam się )) Wodę i grzyby zachować
Gotujemy jajka na twardo, studzimy.
Zagotować wodę na barszcz, zmniejszyć ogień, włożyć kiełbasę surową, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz (jeśli używamy pieprzu mielonego dodajemy go na końcu gotowania), vegetę. Kiełbaskę z przyprawami gotować na małym ogniu (będzie się właściwie parzyła). Jeśli ogień będzie za mocny kiełbasa może popękać. To jej nie "dyskwalifikuje", ale trudniej ją potem obrać ze skórki. Gotujemy ok 30 minut

W międzyczasie boczek kroimy w plastry a potem w kostkę (do 1 cm), cebulkę kroimy również w kostkę, ale trochę drobniejszą

Przesmażamy na patelni na mocniejszym ogniu, żeby boczek i cebulka się ładnie podsmażyły. Ja smażę na jednej patelni, ale boczek "osobno" i cebulkę "osobno" , łączę je razem dopiero jak się oba ładnie podrumienią i trzymam tak razem przez 1 minutę.

Przełożyć do wywaru z kiełbaskami zawartość patelni, dodać czosnek, grzyby z wodą w której się moczyły i dalej gotować przez 10-15 minut.

W 1/2 szkl. letniej wody rozprowadzić 2 łyżki barszczu białego Winiary (lepiej się rozprowadza niż w zimnej) i dolać do garnka zdecydowanie mieszając. Od ilości barszczu w proszku zależeć będzie "gęstość" barszczu


Barszczu w butelce NIE MIESZAĆ . Z butelki odlać ok 2/3 szkl barszczu, ale tylko z tej części górnej "nie mącznej, bardziej przezroczystej" - tym regulujemy naszemu barszczykowi "kwasowość" Dodajemy do garnka, próbując wg własnego smaku.

Próbowałam już robić barszcz tylko z butelki, ale po wymieszaniu powodował, że zupa była albo za gęsta (ale dobra wg kwaśności) albo o odpowiedniej gęstości, ale wtedy za mało kwaśna. Stąd takie połączenie "dwóch barszczy w barszczu" )) Gotujemy jeszcze 5-7 minut. W tym miejscu możemy też dodać pieprz mielony, jeśli go używamy zamiast ziarnistego.
Wyjmujemy ugotowaną kiełbaskę i wrzucamy do bardzo zimnej wody na 1-2 minuty- ze schłodzonej kiełbasy skórka, która musimy zdjąć lepiej odejdzie "nie kalecząc" całej kiełbaski. Kroimy kiełbaskę w grubsze plastry. Kilka plasterków zachowujemy do dekoracji, resztę wkładamy z powrotem do garnka.

Wyłączamy barszcz. Śmietanę rozprowadzamy zupą i wlewamy do garnka zdecydowanie mieszając.
Posypujemy majerankiem i już nie mieszamy.


Teraz zajmiemy się naszymi ziemniaczkami. Możemy je wstawić kilkanaście minut po wstawieniu barszczu - ugotują się jednocześnie i nie będziemy musieli na nie czekać.
Do ziemniaków dodajemy cebulkę, łyżeczkę masła i ewentualnie te dodatkowe przyprawy ze składników , solimy po zagotowaniu.

Po ugotowaniu wyjmujemy wszystkie "dodatki", dodajemy śmietanę i masło i ubijamy na gładką, puszystą masę.

Wykładamy na talerze łyżką formując łódeczki i dekorując plasterkami kiełbaski.

Na talerze nalewamy barszcz, dodajemy pokrojone w cząstki jajka i SMACZNEGO
