Zbyt duże drzewo przy domu?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zbyt duże drzewo przy domu?

Post »

Przed laty, tak około 10, kuzynka podarowała mi dwie siewki kosodrzewiny. Nasionka wypisała z katalogu.
Posadziłam je na skarpie przy tarasie. Kuzynce wszystkie siewki przepadły, mnie jedna się uchowała (na szczęście???).
Niestety ta "kosodrzewinka" przerosła moje oczekiwania :roll: i wyrosła na okazałą sosnę.
Mam teraz problem, zastanawiam się, czy nie wyciąć tej sosny. Czy korzenie drzewa nie są zbyt blisko muru - to tak około 3 m?
Jednocześnie szkoda by było, bo drzewo rośnie od południowej strony i w upalne dni daje upragniony cień.
Kiedy zorientowałam się, że drzewo zbyt silnie się rozrasta próbowałam przyhamować wzrost uszczykując na poczatku czerwca o połowę młode przyrosty.
Teraz nie jest to już możliwe ze względu na wysokość drzewa i namnożenie wierzchołków wzrostu.
Jak myślicie, co powinnam zrobić? Piła jak najszybciej, czy można jeszcze poczekać, a może inne wyjście?
Obrazek Obrazek,
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Co do wycięcia to trochę szkoda- sekator w ręce drabina i do boju :D
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za radę, ale to dobre w przypadku liściastych, czy świerka. Z sosną jest trochę inaczej, bo wierzchołki wzrostu ma na czubkach gałęzi. Można skracać tylko wiosenne, miękkie przyrosty.
Skrócenie gałęzi oznacza chyba, że będzie już ta gałąź martwa? Tak mi się wydaje. A może nie mam racji??
Wiosną ub. roku podcięłam trochę gałęzi od dołu, bo brakowało mi miejsca na tarasie. Było mi strasznie szkoda, że tak ją okaleczyłam. Latem było już super, można było wreszcie zjeść obiad na tarasie w upalny dzień.
Dodam jeszcze, że co roku na przedostatnim piętrze sosny, mają gniazdo dozdy-śpiewaki :lol: .
Ja nie chcę jej wyciąć, martwię się tylko, czy nie zagraża budynkowi.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

A czemu wycinać ???
Niech rośnie - da cień, a sosna w takiej formie z nisko osadzoną koroną wywrotna nie jest. Będzie za to niezwykle malownicza w starszym wieku.
Nie należy się bać drzew w pobliżu domu - no chyba że to wierzba albo topola :)
Można ją od dołu trochę uformować, ale tak aby nie zepsuć pokroju bo ładny
Tomek
aha system korzeniowy sosny nie zagrozi fundamentom
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Ja bym raczej skrócił o połowę tą drugą sosnę, bo wam cały taras przesłoni. Najlepiej ją po tym skarlać przez coroczne skracanie młodych przyrostów o 2/3 lub nawet 3/4 . Uszczykiwać należy, gdy igły są jeszcze niewykształcone.
Tomek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Tomek. Zastanawiałam się nad przesadzeniem tej drugiej, to jakaś inna odmiana (może czarna), chociaż również wychodowana z nasionek jako kosodrzewina.
Wierzchołki wzrostu skracane są co roku. Czy naprawdę mogę skrócić sosnę o połowę bez szkody dla niej? Tego nie wiedziałam.
Taras jest od południowego wschodu i latem nie dało sie tu wysiedzieć do godziny 15. Teraz jest w porządku.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”