Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Deirde - Aerangis przekwitł na początku stycznia. Ale i tak mnie zaskoczył, bo od rozwinięcia pierwszego kwiatka do opadnięcia ostatniego kwitł około półtora miesiąca. Teraz inwestuje w "zaplecze" - rośnie nowy listek i korzonki :D
Razem z Tobą niecierpliwie czekam na kwiatki Twojego :wink:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Madzik, po obejrzeniu sabotkowej fotorelacji jestem w głębokim, bardzo przyjemnym :D szoku :shock: :D :D :D
Nie wiem dlaczego :roll: , lecz uroda sabotków kojarzy mi się z pięknem stroju i cech japońskich samurajów :|
Storczykowa pisze:
A o które ćmówki konkretnie Ci chodzi, Duśka ?
Hybryda jakiś czas temu przekwitła, niestety ta zima nas nie rozpieszcza i kwitnienie nie trwało zbyt długo .
Natomiast "botaniki" rosną i mam nadzieję, że zbierają siły co niektóre do kwitnięcia....
nie istnieje coś takiego jak "ćmówka". to bezsensowna bzdura i na normalnym forum nie powinno się używac tak prostackich, brzydkich nazw.
Przepraszam za offa, ale wydawało mi się, że ten temat, kilka miesięcy temu, już zamknęliśmy na Forum :? :evil:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bobi pisze: Przepraszam za offa, ale wydawało mi się, że ten temat, kilka miesięcy temu, już zamknęliśmy na Forum :? :evil:
Basiu - mnie też się tak wydawało :roll:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Jak uda mu się zakwitnąć to zrobię fotkę i dodam w swoim temacie, u mnie ma całe 5 pąków i wydaje mi się że będzie też drugi pęd kwiatowy, wybija pod korzeniem. Bardzo podoba mi się ten storczyk i jak będę mieć okazję to dokupię inny Aerangis do kolekcji.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Śliczne te ostatnie nabytki, niektóre mamy łudząco podobne :) , sabotek ten wydaje 1 kwiat z jednej rozetki :) (też z Obi), doczekałam się 3 rozetek ...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Madziu pięknie uwieczniłaś sabotka, jest piękny, ostatnie zdjęcie rewelacja, czekam aż rozkwitnie kolejnych siedem, ja jak bym spotkała takie przecenione to też bym się obkupiła, a póki co ciężko spotkać nawet kwitnące, w sklepach ostatnio mizerota, w obi pustki w LM pustki i nie mam walentynki, ale może za tydzień coś mi się trafi ,bo w Gliwicach organizowane są targi dom i ogród i zawsze były tam storczyki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

madzik pisze:Dziękuję odwiedzającym za miłe komentarze na temat moich ćmówek i innych storczyków :D

Do Duśki słów parę:

- po pierwsze - nie życzę sobie, żeby na moim wątku wytykać mi w jakim języku nazywam swoje storczyki (czasem po łacinie, czasem po polsku...) i tym samym zaśmiecać mi wątek

- po drugie - słowo ĆMÓWKA to polska nazwa rodzaju storczyków, którego łacińska nazwa to Phalaenopsis
Źródła (dla tych, którym się nie chce poszukać lub nie umieją...) to między innymi:
- Wikipedia,
- "Storczyki" - Krystyna Oszkinis, wyd. Warszawa 2004, str.90, 285;
- "Storczyki" Brigitte Goede, wyd. Warszawa 2005, str.117;
- strona Miejskiego Ogrodu Botanicznego w Zabrzu

- po trzecie - skoro jesteś tak wielką miłośniczką łaciny (jedynie to uzasadnia te ciągłe Twoje ataki na polskie słowa) - to czemu o kocie nie mówisz felis, a o psie - canis (itp) :?:

- po czwarte - nie odpowiadaj, bo i tak pewnie nie przyjmiesz nawet do wiadomości tego, co napisałam powyżej i w związku z tym dalsza dyskusja z Tobą (jak zwykle zresztą bywało) jest zupełnie bezcelowa....
czepiam się dlatego, że ta nazwa jest obrzydliwa i wstrętna. nie znam drugiego równie brzydkiego określenia storczyków. dyskusja ze mną jest bezcelowa, bo ja zawsze mam własne zdanie i go nigdy nie zmieniam. ten storczyk ma przecież taką piękną nazwę: "Phalaenopsis". a dużo osób tak obrzydliwie go nazywa i porównuje do ćmy, a ja nie widzę żadnego podobieństwa. Phalaenopsis jest piękny i kolorowy, a ćmy zwykle są szare i zwyczajne.
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Obrazek Obrazek

Mam nadzieję Madzik, że nie masz nic przeciwko zdjeciom tych pięknych ciem - prawdziwe dziela sztuki:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duszku - piękne ćmy nam pokazałaś :D Dla mnie równie ładne jest słowo "ćmówka" i do woli możecie go tutaj używać, tak samo jak innych polskich nazw typu: sabotek, obuwik, motylnik... :wink:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Odmiana przez polskie przypadki słowa Phalaenopsis też jest prostacka IMHO. :lol: :lol: 8)

Świetnie pokazana historia narodzin sabotka ;)
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Zakwitł mi już Aerangis, nie ma takich ładnych kwiatów jak Twój ale jak zauważyłam nie jest całkowicie biały, może dzięki nam ktoś z forum zdecyduję się na tego rodzaju storczyki.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Pozwólcie ,ze się tez podpisze pod nazwą ĆMÓWKA :wink:
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

:P

Ja jeszcze znam inne nazwy, które kiedyś uzywano dla storczyków:
Grzebystek = Zygopetalum
Motylnik - Oncidium.

Faktem jest ,ze nazwy zaczeły funkcjonować naprawdę wcześnie i...były.niektóre poszły w zapomnienie.....
Obecny zalew towaru i przyjęta nomenklatura na świecie, upowszechnia stosowanie nazw łacińskich.W niektórych krajach ulegają jednak modyfikacji .To jest dopuszczone przy rozmowach mniej naukowych np.*spolszczona* nazwa dla Phalaenopsis- falenopsis.

Myślę ,ze ważną rzeczą jest sam fakt takiej dyskusji o nazwach .

Oczywiście styl rozmowy Storczykowej psuje przyjemność skorzystania z wielu podpowiedzi, ciekawostek.
Przyjeła zasadę : nie wiem ale z przekonania dopowiadam wszędzie i wszystkim.
Nie potrafi dyskutować o sprawie . a...włąsne zdanie
Miejsce własnego wątku traktuje jako blogowanie z :roll: zakazami uczestnictwa jak tylko jest to wg innej idei itp...
To jest naganne postępowanie- to jest forum dla wszystkic i trzeba się umieć poruszać w tym obszarze.
I tak jak się ma własny wątek/temat :lol: tak samo można się go pozbyć :lol: .

Istnieje zapis w regulaminie zobowiązujący do zachowania netykiety..

Madzik piszę o sprawie , była to kolejna dyskusja. w takim stylu.
Jest to mój udział w rozmowie.
Niezależnie... uruchamiam procedurę administracyjną
aby wyeliminować takie praktyki Storczykowej.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Szczerze mowiac malo sie odzywalam w tej sprawie (wkurza mnie ta Osoba) ale ciesze sie Jovanko, ze cos sie zaczyna robic w tej sprawie :) Dziekuje :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jovanko za zainteresowanie :D A tak na marginesie - baardzo podoba mi się polska nazwa Zygopetalum :wink:

Deirde - ja mam jeszcze Aerangis distincta. Zamontowany jest na podkładce (w zasadzie roślinki są dwie) i mieszka w akwarium. Wygląda na to, że jemu też jest nieźle, bo wypuszcza nowy listek i korzonki.
Natomiast na mojej "liście chciejstw" jest Aerangis biloba i citrata - i być może za jakiś czas powiększy się mój stan posiadania w tym temacie.... :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”