Razem z Tobą niecierpliwie czekam na kwiatki Twojego
Madzik - moje storczyki
Madzik, po obejrzeniu sabotkowej fotorelacji jestem w głębokim, bardzo przyjemnym
szoku
Nie wiem dlaczego
, lecz uroda sabotków kojarzy mi się z pięknem stroju i cech japońskich samurajów

Nie wiem dlaczego
Przepraszam za offa, ale wydawało mi się, że ten temat, kilka miesięcy temu, już zamknęliśmy na ForumStorczykowa pisze:nie istnieje coś takiego jak "ćmówka". to bezsensowna bzdura i na normalnym forum nie powinno się używac tak prostackich, brzydkich nazw.A o które ćmówki konkretnie Ci chodzi, Duśka ?
Hybryda jakiś czas temu przekwitła, niestety ta zima nas nie rozpieszcza i kwitnienie nie trwało zbyt długo .
Natomiast "botaniki" rosną i mam nadzieję, że zbierają siły co niektóre do kwitnięcia....
Pozdrawiam, Baśka
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Śliczne te ostatnie nabytki, niektóre mamy łudząco podobne
, sabotek ten wydaje 1 kwiat z jednej rozetki
(też z Obi), doczekałam się 3 rozetek ...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- renata75
- 1000p

- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Madziu pięknie uwieczniłaś sabotka, jest piękny, ostatnie zdjęcie rewelacja, czekam aż rozkwitnie kolejnych siedem, ja jak bym spotkała takie przecenione to też bym się obkupiła, a póki co ciężko spotkać nawet kwitnące, w sklepach ostatnio mizerota, w obi pustki w LM pustki i nie mam walentynki, ale może za tydzień coś mi się trafi ,bo w Gliwicach organizowane są targi dom i ogród i zawsze były tam storczyki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
czepiam się dlatego, że ta nazwa jest obrzydliwa i wstrętna. nie znam drugiego równie brzydkiego określenia storczyków. dyskusja ze mną jest bezcelowa, bo ja zawsze mam własne zdanie i go nigdy nie zmieniam. ten storczyk ma przecież taką piękną nazwę: "Phalaenopsis". a dużo osób tak obrzydliwie go nazywa i porównuje do ćmy, a ja nie widzę żadnego podobieństwa. Phalaenopsis jest piękny i kolorowy, a ćmy zwykle są szare i zwyczajne.madzik pisze:Dziękuję odwiedzającym za miłe komentarze na temat moich ćmówek i innych storczyków![]()
Do Duśki słów parę:
- po pierwsze - nie życzę sobie, żeby na moim wątku wytykać mi w jakim języku nazywam swoje storczyki (czasem po łacinie, czasem po polsku...) i tym samym zaśmiecać mi wątek
- po drugie - słowo ĆMÓWKA to polska nazwa rodzaju storczyków, którego łacińska nazwa to Phalaenopsis
Źródła (dla tych, którym się nie chce poszukać lub nie umieją...) to między innymi:
- Wikipedia,
- "Storczyki" - Krystyna Oszkinis, wyd. Warszawa 2004, str.90, 285;
- "Storczyki" Brigitte Goede, wyd. Warszawa 2005, str.117;
- strona Miejskiego Ogrodu Botanicznego w Zabrzu
- po trzecie - skoro jesteś tak wielką miłośniczką łaciny (jedynie to uzasadnia te ciągłe Twoje ataki na polskie słowa) - to czemu o kocie nie mówisz felis, a o psie - canis (itp)![]()
- po czwarte - nie odpowiadaj, bo i tak pewnie nie przyjmiesz nawet do wiadomości tego, co napisałam powyżej i w związku z tym dalsza dyskusja z Tobą (jak zwykle zresztą bywało) jest zupełnie bezcelowa....
- Leśny Duch
- 1000p

- Od: 10 lut 2009, o 12:40

Mam nadzieję Madzik, że nie masz nic przeciwko zdjeciom tych pięknych ciem - prawdziwe dziela sztuki:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
:P
Ja jeszcze znam inne nazwy, które kiedyś uzywano dla storczyków:
Grzebystek = Zygopetalum
Motylnik - Oncidium.
Faktem jest ,ze nazwy zaczeły funkcjonować naprawdę wcześnie i...były.niektóre poszły w zapomnienie.....
Obecny zalew towaru i przyjęta nomenklatura na świecie, upowszechnia stosowanie nazw łacińskich.W niektórych krajach ulegają jednak modyfikacji .To jest dopuszczone przy rozmowach mniej naukowych np.*spolszczona* nazwa dla Phalaenopsis- falenopsis.
Myślę ,ze ważną rzeczą jest sam fakt takiej dyskusji o nazwach .
Oczywiście styl rozmowy Storczykowej psuje przyjemność skorzystania z wielu podpowiedzi, ciekawostek.
Przyjeła zasadę : nie wiem ale z przekonania dopowiadam wszędzie i wszystkim.
Nie potrafi dyskutować o sprawie . a...włąsne zdanie
Miejsce własnego wątku traktuje jako blogowanie z
zakazami uczestnictwa jak tylko jest to wg innej idei itp...
To jest naganne postępowanie- to jest forum dla wszystkic i trzeba się umieć poruszać w tym obszarze.
I tak jak się ma własny wątek/temat
tak samo można się go pozbyć
.
Istnieje zapis w regulaminie zobowiązujący do zachowania netykiety..
Madzik piszę o sprawie , była to kolejna dyskusja. w takim stylu.
Jest to mój udział w rozmowie.
Niezależnie... uruchamiam procedurę administracyjną
aby wyeliminować takie praktyki Storczykowej.
pozdrawiam JOVANKA
Ja jeszcze znam inne nazwy, które kiedyś uzywano dla storczyków:
Grzebystek = Zygopetalum
Motylnik - Oncidium.
Faktem jest ,ze nazwy zaczeły funkcjonować naprawdę wcześnie i...były.niektóre poszły w zapomnienie.....
Obecny zalew towaru i przyjęta nomenklatura na świecie, upowszechnia stosowanie nazw łacińskich.W niektórych krajach ulegają jednak modyfikacji .To jest dopuszczone przy rozmowach mniej naukowych np.*spolszczona* nazwa dla Phalaenopsis- falenopsis.
Myślę ,ze ważną rzeczą jest sam fakt takiej dyskusji o nazwach .
Oczywiście styl rozmowy Storczykowej psuje przyjemność skorzystania z wielu podpowiedzi, ciekawostek.
Przyjeła zasadę : nie wiem ale z przekonania dopowiadam wszędzie i wszystkim.
Nie potrafi dyskutować o sprawie . a...włąsne zdanie
Miejsce własnego wątku traktuje jako blogowanie z
To jest naganne postępowanie- to jest forum dla wszystkic i trzeba się umieć poruszać w tym obszarze.
I tak jak się ma własny wątek/temat
Istnieje zapis w regulaminie zobowiązujący do zachowania netykiety..
Madzik piszę o sprawie , była to kolejna dyskusja. w takim stylu.
Jest to mój udział w rozmowie.
Niezależnie... uruchamiam procedurę administracyjną
aby wyeliminować takie praktyki Storczykowej.
pozdrawiam JOVANKA
- madzik

- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Dziękuję Jovanko za zainteresowanie
A tak na marginesie - baardzo podoba mi się polska nazwa Zygopetalum 
Deirde - ja mam jeszcze Aerangis distincta. Zamontowany jest na podkładce (w zasadzie roślinki są dwie) i mieszka w akwarium. Wygląda na to, że jemu też jest nieźle, bo wypuszcza nowy listek i korzonki.
Natomiast na mojej "liście chciejstw" jest Aerangis biloba i citrata - i być może za jakiś czas powiększy się mój stan posiadania w tym temacie....
Deirde - ja mam jeszcze Aerangis distincta. Zamontowany jest na podkładce (w zasadzie roślinki są dwie) i mieszka w akwarium. Wygląda na to, że jemu też jest nieźle, bo wypuszcza nowy listek i korzonki.
Natomiast na mojej "liście chciejstw" jest Aerangis biloba i citrata - i być może za jakiś czas powiększy się mój stan posiadania w tym temacie....