Razem z Tobą niecierpliwie czekam na kwiatki Twojego

Przepraszam za offa, ale wydawało mi się, że ten temat, kilka miesięcy temu, już zamknęliśmy na ForumStorczykowa pisze:nie istnieje coś takiego jak "ćmówka". to bezsensowna bzdura i na normalnym forum nie powinno się używac tak prostackich, brzydkich nazw.A o które ćmówki konkretnie Ci chodzi, Duśka ?
Hybryda jakiś czas temu przekwitła, niestety ta zima nas nie rozpieszcza i kwitnienie nie trwało zbyt długo .
Natomiast "botaniki" rosną i mam nadzieję, że zbierają siły co niektóre do kwitnięcia....
czepiam się dlatego, że ta nazwa jest obrzydliwa i wstrętna. nie znam drugiego równie brzydkiego określenia storczyków. dyskusja ze mną jest bezcelowa, bo ja zawsze mam własne zdanie i go nigdy nie zmieniam. ten storczyk ma przecież taką piękną nazwę: "Phalaenopsis". a dużo osób tak obrzydliwie go nazywa i porównuje do ćmy, a ja nie widzę żadnego podobieństwa. Phalaenopsis jest piękny i kolorowy, a ćmy zwykle są szare i zwyczajne.madzik pisze:Dziękuję odwiedzającym za miłe komentarze na temat moich ćmówek i innych storczyków![]()
Do Duśki słów parę:
- po pierwsze - nie życzę sobie, żeby na moim wątku wytykać mi w jakim języku nazywam swoje storczyki (czasem po łacinie, czasem po polsku...) i tym samym zaśmiecać mi wątek
- po drugie - słowo ĆMÓWKA to polska nazwa rodzaju storczyków, którego łacińska nazwa to Phalaenopsis
Źródła (dla tych, którym się nie chce poszukać lub nie umieją...) to między innymi:
- Wikipedia,
- "Storczyki" - Krystyna Oszkinis, wyd. Warszawa 2004, str.90, 285;
- "Storczyki" Brigitte Goede, wyd. Warszawa 2005, str.117;
- strona Miejskiego Ogrodu Botanicznego w Zabrzu
- po trzecie - skoro jesteś tak wielką miłośniczką łaciny (jedynie to uzasadnia te ciągłe Twoje ataki na polskie słowa) - to czemu o kocie nie mówisz felis, a o psie - canis (itp)![]()
- po czwarte - nie odpowiadaj, bo i tak pewnie nie przyjmiesz nawet do wiadomości tego, co napisałam powyżej i w związku z tym dalsza dyskusja z Tobą (jak zwykle zresztą bywało) jest zupełnie bezcelowa....