Nadszedł wreszcie czas na moje ukochane ziółko
Nagietek lekarski (Calendula officinalis)
Surowcem są głównie kwiaty z odmian pomarańczowych nagietka,
ale wykorzystywane jest także całe ziele.
Dlaczego tak kocham to zioło?
Kocham nagietki za kolor, zapach i moc

A jakie niezwykłe właściwości posiada nagietek?
Prócz własciwości przeciwzapalnych, wzmacniających, rozkurczowych,
przeciwbakteryjnych, nagietek przyśpiesza ziarninowanie
i gojenie się ran. Niszczy też paciorkowce i gronkowce.
Ze względu na powyższe właściwości, najczęściej uzywany jest zewnętrznie
w trudno gojących się ranach, oparzeniach, odmrożeniach, wykwitach skórnych,
w stanach zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i pochwy, zapalenieu spojówek.
Wewnętrznie stosowany jest w stanach skurczowych i zapalnych przewodu
pokarmowego, w owrzodzeniu żołądka i jelit, w bolesnym miesiączkowaniu.
Ale to nie wszystko.
Nagietek unieczynnia toksyny powstające w czasie rozwoju nowotworu w organizmie
oraz znosi objawy niestrawności u chorych na chorobę nowotworową przewodu pokarmowego.
Znosząc stany skurczowe w przewodzie pokarmowym natomiast,
znajduje zastosowanie w przypadkach dolegliwości bólowych
po operacjach żołądka i dróg żółciowych.
Znana austriacka zielarka,
Maria Treben poleca także maść nagietkową na zylaki,
zapalenie żył, grzybicę stóp. Do robienia okładów na zmiażdżenia, krwawe wybroczyny,
naciągnięte mięśnie, odleżyny - proponuje nalewkę z nagietka,
natomiast herbatkę zaleca nie tylko na kłopoty z przewodem pokarmowym,
ale także w żółtaczce zakażnej.
A oto przepis M.Treben na
maść nagietkową:
"Bierze się 4 kopiaste garście drobno pokrojonego nagietka (liście, łodygi i kwiaty).
500g sadła (...) albo 500g dobrego smalcu,rozgrzewa się tak jak do smazenia kotletów.
Do rozgrzanego tłuszczu wrzuca się pokrojony nagietek, pozostawia aby trochę
skwierczał, miesza się i zdejmuje z kuchenki. Przykrywa się pokrywką i pozostawia
na jeden dzień. Następnie całość lekko się podgrzewa i sączy przez lnianą ściereczkę
do przygotowanych czystych naczyń."