Wędzarnia z beczki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1034
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wierzbica
Re: Wędzarnia z beczki
To ja pokażę swoją wędzarnie
I wyroby
Wędzi się w takiej wędzarni bardzo dobrze, dużo lepiej niż z kanałem, dodatkowo dużo mniej drewna trzeba spalić
I wyroby
Wędzi się w takiej wędzarni bardzo dobrze, dużo lepiej niż z kanałem, dodatkowo dużo mniej drewna trzeba spalić
Piotr
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1129
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie blisko lasu
Re: Wędzarnia z beczki
Super wędzareczka
Hm a może by tak dało się zamówić taką skrzynię
Muszę tylko znależć chętnego.
Hm a może by tak dało się zamówić taką skrzynię
Muszę tylko znależć chętnego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1034
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wierzbica
Re: Wędzarnia z beczki
Najważniejsze to odpowiednie palenisko, a czy na nim będzie stała beczka drewniana , metalowa, czy tak jak u mnie skrzynka, to sprawa drugorzędna. Fakt, że u mnie jest dobry dostęp do wędzonek, dach uchylny pomaga w osuszaniu, a szyber boczny ułatwia regulacje przepływu dymu. Bez tego wszystkiego też da się prawidłowo uwedzic ;)
Piotr
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 866
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Na pograniczu
Re: Wędzarnia z beczki
Ja bawię się tylko w wędzarnie elektryczne z generatorem dymu. Łatwiej to ogarnąć nie trzeba podchodzić do wędzarni co chwilę kontrolować temperaturę. Można spokojnie zostawić na zimne wędzenie kilka dni po 12h. Ktoś powie że taka wędzarnia jest prądożerna i jest grzałka ma 2kW jednak mając od lat panele PV przestało mnie to interesować, prąd bierze się z przyrody a drewno swoje kosztuje.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 866
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Na pograniczu
Re: Wędzarnia z beczki
Dziś trafiłem niezłą wędzarnię ze zwrotów konsumenckich z Niemiec. MasterBuilt wraz z Bluetooth za śmieszne pieniądza 170 zł wraz z przesyłką. Użyta dosłownie 1 raz tylko do umycia i można wędzić.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 28
- Od: 14 gru 2016, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wędzarnia z beczki
Mmmm ileż pysznosci ja dopiero przymierzam się do budowy własnej mini wedzarni tyle że na początek zamysł jest aby zrobić ja z metalowej beczki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1129
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie blisko lasu
Re: Wędzarnia z beczki
Czyli jest nas już kilka osób ,do zrobienia wędzarki .
Pokazujcie jak będziecie robić ,mam świetną beczkę pokażę ją
tylko jak pojadę i sfotografuję niebawem
Pokazujcie jak będziecie robić ,mam świetną beczkę pokażę ją
tylko jak pojadę i sfotografuję niebawem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 866
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Na pograniczu
Re: Wędzarnia z beczki
Wędzarnia to zajebista sprawa i nadal bardzo mało osób w ogóle chce nauczyć się wędzić aby mieć coś "swojskiego". Takie czasy że lepiej kupić 15 dkg. byle szynki czy innego schabu w sklepie za przynajmniej 35zł/kg, a te wędliny nawet wędzarni nie widziały tylko są maczane w ekstrakcie wędzalniczym dla koloru.
A własnoręcznie robione to zupełnie inna liga u mnie teraz wisi karkówka dojrzewająca jeszcze ze 20 dni i wrzucę ją do wędzarni aby jeszcze ją zimnym dymem oblecieć przez kilka dni.
Ostatnie wędzenie wyszło tak:
Następne większe wędzenie będzie na Wielkanoc razem z marynowanymi wędzonymi jajeczkami. Do tego podwędzana biała kiełbaska do barszczyku, a na podwieczorek własne piwko które czeka na zabutelkowanie.
No i wczorajszy obiadek kiełbaska biała wędzona:
A własnoręcznie robione to zupełnie inna liga u mnie teraz wisi karkówka dojrzewająca jeszcze ze 20 dni i wrzucę ją do wędzarni aby jeszcze ją zimnym dymem oblecieć przez kilka dni.
Ostatnie wędzenie wyszło tak:
Następne większe wędzenie będzie na Wielkanoc razem z marynowanymi wędzonymi jajeczkami. Do tego podwędzana biała kiełbaska do barszczyku, a na podwieczorek własne piwko które czeka na zabutelkowanie.
No i wczorajszy obiadek kiełbaska biała wędzona:
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1129
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie blisko lasu
Re: Wędzarnia z beczki
Super te Twoje wędliny
Robimy na wiosnę tę wędzarkę powoli ,też jesteśmy zwolennikami
własnych pieczonych mięs póki co , a wędzone są marzeniem
Robimy na wiosnę tę wędzarkę powoli ,też jesteśmy zwolennikami
własnych pieczonych mięs póki co , a wędzone są marzeniem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 866
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Na pograniczu
Re: Wędzarnia z beczki
Marzenie które bardzo łatwo zrealizować można już za 300zł kupić na allegro wędzarnie drewnianą wraz z paleniskiem. I zaczynamy przygodę.
Do wędzenia trzeba mieć cierpliwość, to nie jest tak że dziś chcemy i jutro będzie. Czas peklowania bardzo zależy od grubości mięsa/ czy je codziennie obracamy i też czy chcemy nastrzykiwać mięso Np. słabo wygląda schab który nie zdążył się zapeklować i po wędzeniu i parzeniu w środku ma tzw. "białe oczko" ani to apetyczne ani pożądane. Więc zasadniczo czas wynosi od 3 do 10 dni. Ale tu też peklowanie na sucho i mokro...
Przyprawy to temat rzeka każdy lubi coś innego i każdy musi znaleźć idealną proporcje składników jeden lubi ostre inny słone - ale o gustach się nie dyskutuje.
Pamiętajmy że do wędzarni wkładamy dokładnie osuszone wędliny. Muszą one kilka godzin podsuszyć się na świeżym powietrzu/w wędzarni czy domu. Dopiero suche mięso możemy zacząć wędzić. Mokre wędliny też się uwędzą jednak ich aromat będzie kwaśny i niesmaczny.
Samo wędzenie to już czysta przyjemność otwierasz wędzarnie i decydujesz jeszcze 30 minut czy już ;) Tu też każdy robi pod siebie można i wędzić po kilkanaście dni po kilka godzin z rzędu dla wędlin dojrzewających które poleżą spokojnie miesiące jeśli nie lata.
Jeśli mogę coś doradzić kupcie sobie jakieś większe opakowanie peklosoli w sklepie za 100g. życzą sobie ponad 2 zł, a na alledrogo można za 3zł kupić 1 kg. A uwierzcie mi peklosól schodzi bardzo szybko.
Może najważniejsze przechowywanie bo wędzimy najczęściej większą ilość której od razu nie przejemy, mrożenia radzę unikać. zamiast tego pakować w woreczki próżniowe i do lodówki. Raz wilgoć w mięsie rozejdzie się równomiernie a i mięcho pozostanie dłużej świeże.
Powodzenia Wam życzę w produkcji domowych wędlin, bo to dopiero początek przygody z wędliniarstwem.
Do wędzenia trzeba mieć cierpliwość, to nie jest tak że dziś chcemy i jutro będzie. Czas peklowania bardzo zależy od grubości mięsa/ czy je codziennie obracamy i też czy chcemy nastrzykiwać mięso Np. słabo wygląda schab który nie zdążył się zapeklować i po wędzeniu i parzeniu w środku ma tzw. "białe oczko" ani to apetyczne ani pożądane. Więc zasadniczo czas wynosi od 3 do 10 dni. Ale tu też peklowanie na sucho i mokro...
Przyprawy to temat rzeka każdy lubi coś innego i każdy musi znaleźć idealną proporcje składników jeden lubi ostre inny słone - ale o gustach się nie dyskutuje.
Pamiętajmy że do wędzarni wkładamy dokładnie osuszone wędliny. Muszą one kilka godzin podsuszyć się na świeżym powietrzu/w wędzarni czy domu. Dopiero suche mięso możemy zacząć wędzić. Mokre wędliny też się uwędzą jednak ich aromat będzie kwaśny i niesmaczny.
Samo wędzenie to już czysta przyjemność otwierasz wędzarnie i decydujesz jeszcze 30 minut czy już ;) Tu też każdy robi pod siebie można i wędzić po kilkanaście dni po kilka godzin z rzędu dla wędlin dojrzewających które poleżą spokojnie miesiące jeśli nie lata.
Jeśli mogę coś doradzić kupcie sobie jakieś większe opakowanie peklosoli w sklepie za 100g. życzą sobie ponad 2 zł, a na alledrogo można za 3zł kupić 1 kg. A uwierzcie mi peklosól schodzi bardzo szybko.
Może najważniejsze przechowywanie bo wędzimy najczęściej większą ilość której od razu nie przejemy, mrożenia radzę unikać. zamiast tego pakować w woreczki próżniowe i do lodówki. Raz wilgoć w mięsie rozejdzie się równomiernie a i mięcho pozostanie dłużej świeże.
Powodzenia Wam życzę w produkcji domowych wędlin, bo to dopiero początek przygody z wędliniarstwem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1129
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie blisko lasu
Re: Wędzarnia z beczki
Super rady wszystkie ,bo każdy kto wędzi z Was ma wiedzę .
Szkoda ,że lata temu niszczyliśmy żołądki eh tymi kupnymi pięknymi "wędzonymi "
Marcin wrzuć jeszcze roztwory do peklowania na mokro
A odnośnie beczki mamy po oleju hydraulicznym ,ktoś radził tutaj wypalić ,ale jak bym
znalazła na Alegro fajną wędzarkę niedrogą to kupiła bym bez zastanowienia hm .
Tylko gdzie one tam są nie wiem
Szkoda ,że lata temu niszczyliśmy żołądki eh tymi kupnymi pięknymi "wędzonymi "
Marcin wrzuć jeszcze roztwory do peklowania na mokro
A odnośnie beczki mamy po oleju hydraulicznym ,ktoś radził tutaj wypalić ,ale jak bym
znalazła na Alegro fajną wędzarkę niedrogą to kupiła bym bez zastanowienia hm .
Tylko gdzie one tam są nie wiem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 866
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Na pograniczu
Re: Wędzarnia z beczki
Przyprawa do peklowania:
0,5l przegotowanej i ostudzonej wody na każdy 1 kg mięcha
25-40 gr. soli peklującej na kg. Jednak zalecam około 33gr.
główka czosnku rozgniecionego wraz z łupinami
15 ziaren pieprzu/kg
4 liście laurowe/kg
10 ziarenek ziela angielskiego/kg
Do lodówki na kilkanaście dni + codzienne obracanie wędlin, i/lub nastrzykiwanie strzykawką z grubszą igłą 1 raz (5 - 7 nakłuć na 1kg wlewając kilka mill. )
Pozostałe przyprawy do smaku:
Majeranek, owoce jałowca, pieprz Cajen, chilii, Wegeta, przyprawa Magii.
Beczkę bym wypalił i umył później rozpuszczalnikiem i ponownie wypalił, jednak jest to słaby materiał na wędzenie ze względu na grubość ścianek wędzarnia będzie się szybciej wychładzać. A w środku zimy osiągnięcie w niej np. 90*C może graniczyć z cudem. Stąd proponowałem z allegro drewnianą wędzarnie z deskami grubości 2cm. na pewno lepiej izoluje zimno niż 1mm blacha przykryta workiem. Wpisz na allegro wędzarnia i wybierz co Cię interesuje pojemność, wygląd, i opinie. Nie wiem czy chciałbym wędzić mięso w beczkach w których wcześniej była chemia, ale to każdego indywidualna sprawa.
np. taka starczy spokojnie na kilka lat koszt niewiele ponad 300zł. a masz komplet.
Nówkę sztukę należy wypalić bo farba niby ognioodporna a odłazi z paleniska i rur od razu, i nie malować ponownie, wszystko i tak chowamy gdzieś pod zadaszenie aby nie rdzewiało.
0,5l przegotowanej i ostudzonej wody na każdy 1 kg mięcha
25-40 gr. soli peklującej na kg. Jednak zalecam około 33gr.
główka czosnku rozgniecionego wraz z łupinami
15 ziaren pieprzu/kg
4 liście laurowe/kg
10 ziarenek ziela angielskiego/kg
Do lodówki na kilkanaście dni + codzienne obracanie wędlin, i/lub nastrzykiwanie strzykawką z grubszą igłą 1 raz (5 - 7 nakłuć na 1kg wlewając kilka mill. )
Pozostałe przyprawy do smaku:
Majeranek, owoce jałowca, pieprz Cajen, chilii, Wegeta, przyprawa Magii.
Beczkę bym wypalił i umył później rozpuszczalnikiem i ponownie wypalił, jednak jest to słaby materiał na wędzenie ze względu na grubość ścianek wędzarnia będzie się szybciej wychładzać. A w środku zimy osiągnięcie w niej np. 90*C może graniczyć z cudem. Stąd proponowałem z allegro drewnianą wędzarnie z deskami grubości 2cm. na pewno lepiej izoluje zimno niż 1mm blacha przykryta workiem. Wpisz na allegro wędzarnia i wybierz co Cię interesuje pojemność, wygląd, i opinie. Nie wiem czy chciałbym wędzić mięso w beczkach w których wcześniej była chemia, ale to każdego indywidualna sprawa.
np. taka starczy spokojnie na kilka lat koszt niewiele ponad 300zł. a masz komplet.
Nówkę sztukę należy wypalić bo farba niby ognioodporna a odłazi z paleniska i rur od razu, i nie malować ponownie, wszystko i tak chowamy gdzieś pod zadaszenie aby nie rdzewiało.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1129
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie blisko lasu
Re: Wędzarnia z beczki
Świetna ,czyli tylko zmontować .A gdzie palenisko ?
Trzeba samemu zrobić ?
Przepis notuję, wszystko notuję
A widzę to ta czarna skrzyneczka po prawej stronie .
Trzeba samemu zrobić ?
Przepis notuję, wszystko notuję
A widzę to ta czarna skrzyneczka po prawej stronie .