Czy masz może przepis na ciasteczka maślane albo waniliowe kruche, czy półkruche, ale takie, które dają się wałkować i wykrawać foremkami i w dodatku przetrwają od dziś do Świąt ?
Wczoraj zrobiłam herbatniczki (2,5 szkl. mąki tortowej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1 szkl. cukru, 1 kostka masła śmietankowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia). Ciasto zrobiło się miękkie i mocno kleiło się do wałka, owinęłam je więc folią i włożyłam do lodówki. Po wyjęciu (jakieś 20 minut) nadal było za mało spoiste i wycinanki gniotły albo rozrywały się w rękach Zrobiłam więc kulki i upiekłam, kulki rozpłynęły się w piekarniku na placuszki, może nie są tak ładne, jak gwiazdeczki, ale takie dobre, że od wieczora do dzisiejszego ranka została mniej niż połowa Co robić
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Jasne, że poczekam Mam jeszcze te wczorajsze, dam radę
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Zgodnie z obietnicą podaję przepisy na ciasteczka 33.--maślane
składniki
50 dag mąki pszennej
25 dag masła
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
ciasto
Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce
następnie rozwałkować na grubość ok.1 cm.Wykrawać foremką ciasteczka wierzch każdego posmarować pianką posypać orzechami lub kokosem piec w temp 180 st do zrumienienia .
Pianka
2 białka
1 szkl cukru kryształu
ubić białka z cukrem na pianę :P
składniki 50 dag mąki
25 dag masła
7 żółtek
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie
wszystkie składniki zagnieść i włożyć do lodówki
pianka
2 białka
20 dag cukru pudru
Ciasto rozwałkować ,wykrawać foremką ciasteczka,na wierzch każdego nałożyć piankę i posypać orzechami.Upiec
Po upieczeniu pasujące do siebie kształty posmarować dżemem i skleić
:P
składniki
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka gotowane
2 żółtka surowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 białko
marmolada
orzechy miel
Wykonanie
Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko
Z mąki,masła,cukru pudru,żółtek i proszku zarobić ciasto.
Rozwałkować i wycinać różne wzorki ciastek pasujących do siebie
-jedne całe -drugie z dziurką
Sklejać białkiem ,dziurkę wypełnić marmoladą
Wierzch posmarować białkiem i posypać orzechami mielonymi lub migdałami .Upiec
:P
Maślane, na pewno będą maślane. A na wierzchu posypię sezamem.
Dziękuję za przepisy, jak zawsze jesteś niezawodna Mniam, już mi pachnie ciasteczkami
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Robię ciasteczka z przepisu 33 ,ale ulepszam je
do jednej części dodałam olejek migdałowy i trochę płatków migdałowych,
a do drugiej części zmieliłam orzechy włoskie ,
po upieczeniu okaże się jak smakują
36.Śląsko moczka
bez pieczenia ---mojego wykonania :P Trzy czwarte piernika na moczkę , kroję i moczę w wodzie ,w litrowym garnuszku gotuję skórkę z pomarańczy ,cytryny ,z 6 goździków -przyprawy ,pół łyżeczki cynamonu .
Jak się to chwilę pogotuje, wodę przecedzam do większego garnka z gotującą się wodą ,a w niej mam wrzucone rodzynki według uznania ,ale mniej więcej 3 garście .-rodzynki napęcznieją
Wsypuję do tego około 1 kg cukru i przecieram zamoczony piernik ,wlewam go do gotujących się już składników ,mieszam ,bo łatwo o przypalenie i czekam aż się wszystko zagotuje .
W rondelku w tym czasie robię zasmażkę z pół kostki masła i 2 łyżkami mąki ,jak się zasmażka złoci dosypuję 2 łyżki kakao ,i po chwili wlewam do garnka z gotującym się piernikiem ,szybko mieszając .Jak się już zagotuje ściągam garnek ,wsypuję cukier waniliowy ,wyciskam sok z 3 lub więcej cytryn ---według uznania ,dosypuję bakalie --pokrojone orzechy włoskie ,mogą być też laskowe ,migdały, morele .
Na sam koniec pocieram skórkę z cytryny do moczki ,i daję pokrojoną czekoladę ,ale to już jak moczka jest zimna , kto lubi to może dodać kompot z śliw, truskawek i agrestu ,
--ja osobiście nie daję suszonych śliw -nie lubię
-- z tych proporcji jakie podałam mam 12-15 litrów moczki
Cukru też można dać więcej ,lub jak kto woli mniej ,ja lubię moczkę słodko kwaśną i nie gęstą ,taką w sam raz .Jeżeli ktoś się pokusi, to proszę mi napisać jak wyszła ......
;:13
5 białek
50 dag cukru ---ubić do sztywności ,
dodać 50 dag kokosu i delikatnie wymieszać.
łyżeczką nakładać na blaszkę
piec w temp.180 stopniach aż nabiorą złotego koloru
:P