Sadzenie powojników

Powojniki
ODPOWIEDZ
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Amlos pisze: Dobrze, że korzenie nie straciły witalności i Twój powojnik się odrodził. Ale pewnie kwitnienie nie było już tak obfite ?
W ubiegłym roku mój Aniołek kwitł re-we-la-cyj-nie!
Ale teraz po fakcie dochodzę do wniosku, że to było zbyt piękne żeby było normalne :? Bo wg wszelkich informacji 'Błękitny Anioł' kwitnie do sierpnia włącznie a tu ... pełne zaskoczenie, kwitł bezustannie! I to jak! Kwitł praktycznie do samych mrozów i to niezwykle obficie. :shock:

Wtedy nie zastanawiałem się specjalnie na tym niestandardowym zachowaniem ale teraz dochodzę do wniosku, że już w tamtym roku kompletnie zgłupiał a zima go dobiła i tak jak piszesz niestety w tym roku kwitnienia to praktycznie nie było w ogóle. :cry:
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

flowers pisze:Moje powojniki też mają pąki i to niemało :shock:, i to zarówno kwitnące wiosną jak i późnym latem.

Wszystkie skróciłam dzisiaj do wysokości 150-170 cm.
Porównamy, Jagódko latem i zobaczymy na ile to jesienne cięcie pomogło :P

chwaścik pisze: W ubiegłym roku mój Aniołek kwitł re-we-la-cyj-nie! ...

Wtedy nie zastanawiałem się specjalnie na tym niestandardowym zachowaniem ale teraz dochodzę do wniosku, że już w tamtym roku kompletnie zgłupiał a zima go dobiła i tak jak piszesz niestety w tym roku kwitnienia to praktycznie nie było w ogóle
A może przez te łagodne zimy, powojniki będą teraz kwitnąć co dwa lata ? Moje też tego roku kwitły o wiele dłużej niż w poprzednich latach :roll: .

Pożyjemy, zobaczymy ... przycięte są i nic więcej poza czekaniem, nam nie pozostaje.
Awatar użytkownika
bee
100p
100p
Od: 12 sie 2008, o 07:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobry temat , sporo się dowiedziałam, wiem już co robić :)
Awatar użytkownika
edytqa
100p
100p
Od: 9 paź 2007, o 20:54

Post »

A ja chcę posadzić na wiosnę jakieś powojniki.
Kiedy najlepiej to zrobić?
I może ktoś mi doradzi jakieś odmiany?
Chcę je posadzić wzdłuż siatki żeby ją zasłoniły, więc dobrze byłoby żeby szybko rosły.
Potrzebuję też jakiegoś do posadzenia obok latarni żeby ją oplótł.
Najlepiej jakby nie były bardzo wymagające, bo jestem początkujacą ogrodniczką ;:113
"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na tej stronce mas odmiany polecane dla poczatkujacych i ich opisy.

http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Edytko, cała ta sekcja jest właśnie o powojnikach, mam nadzieję, że przeczytałaś już wątki o terminach sadzenia, warunkach najlepszych dla powojników i obejrzałaś zdjęcia pięknych i mało wymagających odmian. Jeśli nie, to zapraszam, zerknij tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=44
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
edytqa
100p
100p
Od: 9 paź 2007, o 20:54

Post »

Dzięki dziewczyny ;:31
"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

W sklepie internetowym PNOiS w Warszawie, al. Krakowska.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Moje tanie zakupy w Gospodarstwie Ogrodniczym "Clematis",
:D
Obrazek

Potem sadzenie w głębokich donicach produkcyjnych.
Obrazek

Obrazek

A wobec groźby przymrozków i poparzeń słonecznych, zimowa agro, jako namiot ochronny.
Obrazek
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

:D Też mam taką małą armię czekąjącą na wysadzenie.
Rodzina mówi, że to nie bedzie ogródek, tylko małpi gaj...
A ja sobie myślę - 'Oby...' :roll:
:mrgreen:
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39

Post »

myszek pisze::D Też mam taką małą armię czekąjącą na wysadzenie.
u mnie też dwie sztuki czekają ale....są już prawie metrowe , gęste ,kilku pędowe bo dnie spędzają na dworze w słoneczku.
kiedy je wysadzić??? jak przeprowadzić cięcie? młode pędy ok.50 -100 cm wyrastające z podstawy też ciachnąć???? :?
A jeszcze się spytam o te wysadzone na jesieni - na razie cisza , troszkę rozkopałam i widać zielone pąki. Czy jest szansa ,że ruszą???podlewać je??
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

aga13 pisze:
są już prawie metrowe , gęste ,kilku pędowe bo dnie spędzają na dworze w słoneczku.
kiedy je wysadzić??? jak przeprowadzić cięcie? młode pędy ok.50 -100 cm wyrastające z podstawy też ciachnąć???? :?
A jeszcze się spytam o te wysadzone na jesieni - na razie cisza , troszkę rozkopałam i widać zielone pąki. Czy jest szansa ,że ruszą???podlewać je??

# Wysadzic jak najprędzej,
# nic juz nie ciąć - dopiero w przyszłym roku, teraz niech już rosną i kwitną :D
# jesienne rusza na pewno, zwłaszcza jeśli widać pąki.
# podlewać je !!!

Pozdrowienia,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
frelkam

Post »

Właśnie zakupiłam Clematisa, kupiłam też w zeszłym roku ale niestety choroba go dopadła i usechł. Tym razem postaram się ubiec chorobę ale generalnie chciałam zapytać czy mogę chodować clematisa na balkonie? Balkon jest od strony wschodniej więc troche słońca jest ...nie wim czy nie za dużo? ale może w dużej donicy bym posadziła i jakieś inne małe roślinki żeby przysłoniły podłoże.
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p

Post »

Jak najbardziej można uprawiać clematisy na balkonie. Pojemnik musi być tylko odpowiednio duży (10l. minimum a im większy tym lepszy), by system korzeniowy rozrastał się swobodnie.
Na wschodnią stronę nadaje się większość odmian powojników (jaka jest Twoja odmiana?), generalnie lubią słońce ale podsadzić im na dole koniecznie coś trzeba, żeby ziemia zbyt szybko się nie nagrzewała i nie przesychała nadmiernie.

Pozdrowienia :D ,
Mysza

Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i nie zapomnij o nawożeniu.Jak to pisał Buczacki? Powojniki to straszne żarłoki? :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”