Jarmuż
- majalis2013
- 500p
- Posty: 624
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Łodzi
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1645
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wschodnie Mazowsze
Re: Jarmuż
U mnie oba smakują tak samo, różnią się co najwyżej walorami sensorycznymi, fioletowy jest twardszy i ma bardziej łykowate łodyżki liściowe. Myślę, że to jest raczej kwestia indywidualnej percepcji smakowej, bo ja nie wyczuwam w obu żadnej goryczy, ale na przykład moje koleżanka obdarowana przeze mnie jarmużem, stwierdziła, że nigdy w życiu więcej nie tknie tej gorzkiej 'zielepoty'.zielonajagoda pisze:Ja mam w ogrodzie czerwony jarmuż i nie ma w nim nawet cienia goryczy, dzisiaj robiłam duszony jako dodatek do drugiego dania. Może zielony jest gorzki??? Może ktoś potwierdzić??? Bo na ten sezon, oprócz nasion czerwonego kupiłam i zielony, ale gdyby miał być gorzkawy to ja dziękuję i zostanę tylko przy czerwonym.
Fioletowy jarmuż jest zdrowszy, bo zawiera większą ilość przeciwutleniaczy i jest bardziej odporny na ataki larw bielinka. Dwa lata temu zielony objadły kompletnie, na fioletowym znalazłam tylko pojedyncze osobniki. Tego lata natomiast zostawiły oba w spokoju. Pewnie susza i upały zapobiegły inwazji, albo zmylił je zapach mięty i szałwii na sąsiednich grządkach. Za to późną jesienią zasmakowały w nim sarny.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Elfia
- 500p
- Posty: 518
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopom.
- Kontakt:
Re: Jarmuż
Robię regularnie smoothies z jarmużu z imbirem i miodem.Telimenka pisze: Są również ciekawe przepisy w necie, na koktajl z jarmużu- też mnie korci żeby spróbować. A nóż zasmakuje.
Do pesto z każdej zieleniny wyciskam zawsze ząbek czosnku. Ma zdecydowanie lepszy smak.
U mnie rodzinka kocha jarmuż i rukolę. Zagościły w ostatnich latach jako nowości i z pewnością zostaną. Mój siostrzeniec potrafi zjeść zimą liść jarmużu prosto z krzaka. Obrywa, strzepuje śnieg i wciąga zieleninę chodząc po ogrodzie

- borowa
- 200p
- Posty: 339
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: Jarmuż
Morango bardzo zaciekawiła mnie Twoja kapusta galicyjska. Jaki ma smak? Do czego możesz ją porónać? Nie wiesz czy jej nasiona są dostępne w Polsce?czy jest wymagająca w uprawie?
Ogrodek masz piękny, jak z obrazka:).
przepis na zupę caldo verde na pewno wykorzystam. Robię podobną z porem. Ale bez dodatku mięsa.
Ogrodek masz piękny, jak z obrazka:).
przepis na zupę caldo verde na pewno wykorzystam. Robię podobną z porem. Ale bez dodatku mięsa.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
Re: Jarmuż
Borowa to jest kapusta 'na paszę', nasiona sprzedawana jako 'poplon'. W małych ilościach niestety tylko na alledrogo jako kapusta pastewna dla zwierząt. Obsiejesz taka ilością nasion z 300m2 

- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Jarmuż
W Portugalii zupa Caldo verde to potrawa narodowa, w smaku kapusta przypomina jarmuż, jest z lekką goryczką, ale to dodaje smak zupie i potrawą, ma bardzo duże ilości wit C, nasiona są dostępne ale w dużych ilościach, ja widząc zainteresowanie, postaram się w tym roku zebrac jak najwięcej nasion i dam na akcję.Roślina nie jest wymagająca rosnie jak chwast, w mrożne zimy przemarza wiec czasami cięzko zebrac nasiona. I dziękuję bardzo za komplementborowa pisze:Morango bardzo zaciekawiła mnie Twoja kapusta galicyjska. Jaki ma smak? Do czego możesz ją porónać? Nie wiesz czy jej nasiona są dostępne w Polsce?czy jest wymagająca w uprawie?
Ogrodek masz piękny, jak z obrazka:).
przepis na zupę caldo verde na pewno wykorzystam. Robię podobną z porem. Ale bez dodatku mięsa.

Re: Jarmuż
Powiem szczerze, że już liście kapusty ozdobnej są od niej smaczniejsze
No ale nie ma to jak reklama hiszpańskiej zupy kapuścianej ..Jednak nie ma to jak nasza kapusta kiszona 


- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Jarmuż
pelikano11 pisze:Powiem szczerze, że już liście kapusty ozdobnej są od niej smaczniejszeNo ale nie ma to jak reklama hiszpańskiej zupy kapuścianej ..Jednak nie ma to jak nasza kapusta kiszona
Gusta są różne....a zupa jest portugalska a nie hiszpańska

Re: Jarmuż
Upss...ale wojny nie wywołałem?
Zresztą sama piszesz, że można ją zastąpić jarmużem. No i po tak długim gotowaniu i zblendowaniu to wątpię, aby ona verde była. Ale to znaczenia nie ma..może i kwestia smaku, ale ta zupa to naprawdę beleco.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Jarmuż
Jaka wojna? Wymieniamy poglądy tak myślę, a co do gotowania i blendowania, napisałam wyrażnie, że kapustę dodaje się na końcu po zblendowaniu
na kilka minut przed podaniem, a o smakach nie dyskutuję, bo każdy ma swoje...Jeden lubi kapustę drugi jarmuż 


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2989
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Jarmuż
A kisić jarmuż można? Kisił ktoś - jakie odczucia?
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Jarmuż
To może być ciekawe, chodż predzej bym go ukisiala tak jak pekinkę czy pak-choy, widziałam gdzies na FO przepis nakiszoną pekink 

Re: Jarmuż
Eee nie o to chodziło.. oni są bardzo przewrażliwieni, żeby ich nie wrzucać do jednego workaMORANGO pisze:Jaka wojna?

U Serbów i w ich rejonie ta kapusta nazywa się jak w linku, z wędzonymi żeberkami to może bym się skusił

Jak masz te liście bez goryczki to powymyślaj coś fajnego, a ta portugalska zupa to wiesz...
Moim zdaniem do kiszonki potrzebny jest naturalny cukier w liściach, może się nie udać. Kapusta głowiasta niestety też z czasem go traci w trakcie przechowywania.
Re: Jarmuż
ojtam ojtam zaraz przysmak..jedzą, bo tam bida
A my tak tą kapuchę jadamy
i zgadnij która lepsza?


A my tak tą kapuchę jadamy


Re: Jarmuż
Zielone to pekinka i jarmuż, a ryba jeszcze w środku w naleśnikach zielonych.
A ta kapusta to naprawdę nasza pastewna, pisałem na poprzedniej stronie, ona jest dwuletnia jak jarmuż.
Zajrzyj jak nie wierzysz https://hipokrates2012.wordpress.com/20 ... -pokarmow/
A ta kapusta to naprawdę nasza pastewna, pisałem na poprzedniej stronie, ona jest dwuletnia jak jarmuż.
Zajrzyj jak nie wierzysz https://hipokrates2012.wordpress.com/20 ... -pokarmow/