Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Proszę, napisz czy ten sok robisz na bieżąco czy do dłuższego przechowywania .Jeśli tak to w jaki sposób go robisz i czy używasz sokowirówki czy wyciskarki ?
-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obraną dynię ,marchew i owoce zmiksowałam robotem kuchennym(ale możesz tylko pokroić na drobno ).Przerzuciłam to do dużego garnuszka ,dodałam wody i gotowałam około 30 minut.Potem ponownie zmiksowałam ,ale już blenderem,bo przeszkadzały mi te włókienka duże z dyni.Zrobiła się papka.Osłodziłam cukrem do smaku,dodałam soku z cytryny i zagotowałam .Takie gęste nakładałam do słoików.Zakręcałam i odwracałam do góry dnem ,żeby zawekowały się.Jeśli chcesz ,to możesz je jeszcze pasteryzować ,ale ja miałam tego mnóstwo i nie nie chciało mi się już pasteryzować
.U mnie one i tak nie doczekają do końca zimy
Ja zrobiłam gęste ,bo nie miałam buteleczek po kubusiach i w zimę będę rozcieńczać wodą.Ale jeśli chcesz takie gotowe już do picia ,to po prostu dolewasz więcej wody na etapie gotowania i później wlewasz do butelek i zakręcasz.
Wychodzi taki sok przecierowy,dla mnie prawie identyczny w smaku jak soki marchwiowo-owocowe ze sklepu ,tylko ,że bez dodatku ulepszaczy.

Wychodzi taki sok przecierowy,dla mnie prawie identyczny w smaku jak soki marchwiowo-owocowe ze sklepu ,tylko ,że bez dodatku ulepszaczy.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Dziękuję za instrukcję
Myślę , że przyda się nie tylko mi 

-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
Ten sok to bardzo ciekawa koncepcja, muszę wypróbować. Ja w tym roku gotowałam już zupę taką zwykłą na wywarze warzywnym.
- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
Jedna z forumek zapytała mnie o przepis, więc wklejam tu dla wszystkich.
To taki bardziej świąteczny przepis (z książki "Nigella świątecznie).
Faszerowana dynia z imbirowym sosem pomidorowym
dynia o wadze 3 - 3,5 kg, wydrążona, natarta w środku czosnkiem i solą; "czapeczkę" zostawić do nakrycia
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku posiekane, do farszu
150 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
szczypta szafranu (jak nie macie, to zamiennikiem jest tzw. szafran imretyński, stosowany w kuchni gruzińskiej - czyli suszone płatki aksamitek!
)
skórka otarta z klementynki
400 g ryżu basmati
1 litr bulionu
sól, pieprz
W dużym rondlu podsmażona cebulka, dodane dwa ząbki czosnku, 150 gr suszonej żurawiny, przyprawy, skórka otarta z dużej mandarynki/klementynki, dodane 400 gr ryżu basmati i dobrze wymieszane, wtedy zalewamy bulionem i od zagotowania dusimy 15 min. na malutkim ogniu. Potem to wszystko trzeba ugnieść w wydrążonej dyni, nałożyć mocno "czapeczkę". To się wszytko dopiecze w środku i smaki się przegryzą - ja owinęłam dynię od spodu dwoma arkuszami folii aluminiowej i tak wstawiłam do formy, gdzie na dno wlałam trochę wody i piekłam w tzw. kąpieli wodnej. To było chyba 1,5 do 2 godzin w 160 stopniach. Przepis tego nie precyzuje, zależy chyba od wielkości dyni i jak miękką lubimy jeść.
Do tego zrobiłam sos pomidorowy z 700 ml przecieru/passaty i 500 ml wody, z podsmażoną cebulką, czosnkiem, imbirem, 15 g masła i łyżeczką cukru.
Tak to wygląda:

To taki bardziej świąteczny przepis (z książki "Nigella świątecznie).
Faszerowana dynia z imbirowym sosem pomidorowym
dynia o wadze 3 - 3,5 kg, wydrążona, natarta w środku czosnkiem i solą; "czapeczkę" zostawić do nakrycia
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku posiekane, do farszu
150 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
szczypta szafranu (jak nie macie, to zamiennikiem jest tzw. szafran imretyński, stosowany w kuchni gruzińskiej - czyli suszone płatki aksamitek!

skórka otarta z klementynki
400 g ryżu basmati
1 litr bulionu
sól, pieprz
W dużym rondlu podsmażona cebulka, dodane dwa ząbki czosnku, 150 gr suszonej żurawiny, przyprawy, skórka otarta z dużej mandarynki/klementynki, dodane 400 gr ryżu basmati i dobrze wymieszane, wtedy zalewamy bulionem i od zagotowania dusimy 15 min. na malutkim ogniu. Potem to wszystko trzeba ugnieść w wydrążonej dyni, nałożyć mocno "czapeczkę". To się wszytko dopiecze w środku i smaki się przegryzą - ja owinęłam dynię od spodu dwoma arkuszami folii aluminiowej i tak wstawiłam do formy, gdzie na dno wlałam trochę wody i piekłam w tzw. kąpieli wodnej. To było chyba 1,5 do 2 godzin w 160 stopniach. Przepis tego nie precyzuje, zależy chyba od wielkości dyni i jak miękką lubimy jeść.
Do tego zrobiłam sos pomidorowy z 700 ml przecieru/passaty i 500 ml wody, z podsmażoną cebulką, czosnkiem, imbirem, 15 g masła i łyżeczką cukru.
Tak to wygląda:

Daria, przy tak przyrządzanej dyni genialnie sprawdza się szybkowar. Wydrążoną dynię gotuje się ok.4 minuty(hokaido), dekompresja naturalna. Potem normalnie zapiekasz z farszem już bez aluminium, no i bez takiego obciążenia kieszeni 

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Oooooooooo Pelikano, dzięki serdeczne, super pomysł 

- Daria_Eliza
Pelikano11, super - dzięki za pomysł, bo to rzeczywiście bardziej ekologiczne podejście, ale tylko małe dyńki zmieszczą się do szybkowaru.
Te francuskie muszkaty są jednak za duże, żeby zmieścić się w garnku, ale wchodzą w całości do piekarnika.
P.S. do powyższego przepisu - podejrzewam, że dynię da się piec krócej, ale naprawdę nie pamiętam ile to zajęło. Trzeba sprawdzić, czy jest miękka.
Te francuskie muszkaty są jednak za duże, żeby zmieścić się w garnku, ale wchodzą w całości do piekarnika.
P.S. do powyższego przepisu - podejrzewam, że dynię da się piec krócej, ale naprawdę nie pamiętam ile to zajęło. Trzeba sprawdzić, czy jest miękka.
Masz rację, my po wielu próbach i błędach robimy tak tylko małe suche hokaido i kroimy je wzdłuż - połówka wychodzi na głowę, jak tu

Bez 'czapki' którą jest tylko efektowna podczas podawania a potem kłopotliwa. Lepiej się takie je, bo niektórzy jedzą ze skórką inni bez, na wierzch sypiemy ser.
Wiem że przed pieczeniem żona nakłuwa je wewnątrz gęsto nożem, żeby mocno przeszły nadzieniem, bo jednak dynia jest dość mdła. Bez szybkowaru piekły się przynajmniej 2 godziny

Bez 'czapki' którą jest tylko efektowna podczas podawania a potem kłopotliwa. Lepiej się takie je, bo niektórzy jedzą ze skórką inni bez, na wierzch sypiemy ser.
Wiem że przed pieczeniem żona nakłuwa je wewnątrz gęsto nożem, żeby mocno przeszły nadzieniem, bo jednak dynia jest dość mdła. Bez szybkowaru piekły się przynajmniej 2 godziny
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja uwielbiam faszerowane dynie na różne sposoby; słodko lub ostro
Słodko to ryż z cynamonem i jabłkiem lub orzechami. Jedne dynie faktycznie można zjeść z skórką gdy dynie są młode - uwielbiam ,,turbany" gdy nie są jeszcze twarde. Szybko też robi się je w mikroweli, ok 15-20 min .
Taka mała fotorelacja ale końcowego efektu już nie ma bo głodni czekali. Faszerowana kiełbasą i pieczarkami z ryżem.

Taka mała fotorelacja ale końcowego efektu już nie ma bo głodni czekali. Faszerowana kiełbasą i pieczarkami z ryżem.

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
...się zaraz śliną zadławię...
Jolek, o jakich "turbanach" piszesz??? O tych ozdobnych? One podobno są gorzkie
Jolek, o jakich "turbanach" piszesz??? O tych ozdobnych? One podobno są gorzkie

- Daria_Eliza
Właśnie, Jola, jakie to "turbany"?
Pelikano11, napisz jeszcze jakiej pojemności masz szybkowar? Na dno dajesz trochę wody? Ile? A dynię wkładacie po połówce na raz?
Ja mam chyba jakiś lewy szybkowar, albo coś źle robię, bo mój tak szybko nie osiąga ciśnienia wewnątrz, od momentu zamknięcia pokrywy licząc. Woda w środku się ileś czasu gotuje i dopiero po jakichś 15-20 minutach lub więcej, zależy od tego ile jest jedzenia w środku, taki czerwony znacznik pokazuje, że już wytworzyło się ciśnienie.
Pelikano11, napisz jeszcze jakiej pojemności masz szybkowar? Na dno dajesz trochę wody? Ile? A dynię wkładacie po połówce na raz?
Ja mam chyba jakiś lewy szybkowar, albo coś źle robię, bo mój tak szybko nie osiąga ciśnienia wewnątrz, od momentu zamknięcia pokrywy licząc. Woda w środku się ileś czasu gotuje i dopiero po jakichś 15-20 minutach lub więcej, zależy od tego ile jest jedzenia w środku, taki czerwony znacznik pokazuje, że już wytworzyło się ciśnienie.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Jak wygooglujecie dynie ,,tureckie turbany" to wiadomo będzie o jakie mi chodzi.
Ja je przygotowuję już od wielu lat gdy są wyrośnięte ale jeszcze skórka nie przebarwia i jest zielona. Wrzucam w zależności od wielkości na 5-10 min do gotującej się wody z solą. Jak dla mnie są smaczne, porównywalne do faszerowanego ziemniaka z jadalną delikatną skórką.
Inne dynie do faszerowania przygotowuję w mikroweli ale muszą być zafoliowane aby zbyt nie wyschły w czasie podgrzewania.

Ja je przygotowuję już od wielu lat gdy są wyrośnięte ale jeszcze skórka nie przebarwia i jest zielona. Wrzucam w zależności od wielkości na 5-10 min do gotującej się wody z solą. Jak dla mnie są smaczne, porównywalne do faszerowanego ziemniaka z jadalną delikatną skórką.
Inne dynie do faszerowania przygotowuję w mikroweli ale muszą być zafoliowane aby zbyt nie wyschły w czasie podgrzewania.