Skoczogonki - małe robaczki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

marta 83czy ten ząbek czosnku działa na wszystkie robaczi, na wełnowce też?
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Witajcie, jestem świeżynką w tym temacie. Na parapetach mam od dwóch miesięcy trzy falki, jedno oncidium i trzy cambrie. Wszystkie kupowane w markecie. Jak się domyślacie moje maleństwa również mają skoczogonki. Także zastosowałam Diazol. Efekt początkowo był widoczny -skoczogonki przestały się ruszać- jednak po kilku dniach znowi aż się od nich mrowi. Zamaczałam już dwa razy w odstępie 10 dni. Myślę, że oprócz zamoczenia musiałabym je przesadzić do nowego podłoża, tym bardziej, że w jednym z falków na korze pokazała się pleśń. Dam znać jak mi poszło za jakiś czas.
Pozdrawiam wszystkich:)
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Blondysiu dobrze piszesz, należy przesadzic do nowego podłoża. Życzę powodzenia w walce z ;:214 ;:113
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Dziękuję Orion:)
Mam nadzieję, że nam się powiedzie. Wszystkie ładnie kwitną ale jak się domyślasz nie są w najlepszej kondycji. Jedynie jedna Cambria jest okazem zdrowia ( tak sądzę po kropelkach na łodyżce i ślicznym zapachu:)) dlatego póki co nie ruszam jej, tylko podlewam i dopieszczam. Boleję jedynie, iż jest w białej doniczce i nie wiem co się dzieje z korzeniami ale na zewnątrz nie ma nic niepokojącego. Poza tym już trzy egzemplarze wyjęłam z doniczek by przetrzepać korzenie gdyż sporo było pognitych. Gdy porobię zdjęcia założę osobny wątek żeby się tu nie rozpisywać:)
Pozdrówka;)
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Co to za robaczki???

Post »

zauważyłam ostatnio w doniczce z hipeastrum malutkie białe robaczki. zrobiłam zdjęcia ale nie bardzo je widać bo są naprawde malusie. mam nadzieje że ktoś będzie wiedział co to.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tok76
100p
100p
Od: 18 paź 2008, o 07:13
Kontakt:

Post »

Nie będą to mszyce? ale poczekajmy na mądrzejszych ode mnie... takie "coś" udało mi się zwalczyć popiołem z papierosów.
Pozdrawiam, Gosia
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Skoczogonki podlej wodą z Nomoltem lub Actellickiem. :D
Frezja70
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 paź 2008, o 16:55

Post »

To mogą być skoczkonogi lub larwy ziemiórek. Nie widać zbyt dobrze. Jeśli w doniczce są młode siewki, larwy ziemiorek mogą je mocno uszkodzić, a nawet zniszczyć. Najlepszy do podlewania w takiej sytuacji jest nomolt. Ja do wszystkich doniczek zapobiegawczo sypię 2 razy do roku diazinon i mam spokój. Nic nie łazi, ani nie zjada roślin.

EDIT: widzę, że Przemo mnie wyprzedził... :P
Hoje+...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=18130

Nie cierpię poniedziałków!
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

to mogą być te skocz.... cos tam, bo miałam jakiś perparat na szkodniki i jak nim prysnęłam to podskakiwał :) ale ich to nie ruszyło :(
a czy one mogą zaszkodzić cebuli? skąd się tam wzięły? w innych doniczkach ich nie ma
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a jest jakiś domowy środek na skoczogonki, czy jak je tam zwał :?: :wink:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Najprostrzą metodą znacznego ograniczenia populacji skoczogonków jest wstawienie pojemnika rośliny do wody , tak aby jej lustro było nad powierzchnią podłoża. Po kilku godzinach większość skoczogonków zostanie wypchnięta na powierzchnię wody, co wykorzystujemy zlewając ją razem z „nieproszonymi gośćmi” . Po tym zabiegu lub w wypadku małej liczebności skoczogonków powinniśmy kilka dni utrzymywać podłoże dość sucho. Skoczogonki nie wytrzymują suchego podłoża i giną .

Tej metody nie polecam jednak dla kaktusów i innych sukulentów :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
offca
50p
50p
Od: 6 lip 2008, o 10:14

Yukka i robaki

Post »

Pomozcie, moja yukka ma juz ponad 10 lat, we wrzesniu przesadzalam do nowej ziemi. Teraz w tej ziemi widze pojawilo sie mnostwo robaczkow, wygladaja jak nicienie, 2mm, biale, wijace sie szybko, cieniutkie, pelno tego w doniczce, co to? Yuce zaczyly zwijac sie liscie w ruloniki, co to za robaki, jak je przegonic?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli skaczą po podlaniu to skoczogonki, jeśli nie trzeba by zobaczyć jak wyglądają (jakaś fotka może) pokaż też zdjęcie całej juki i widoku na doniczkę z ziemią oraz zwijających się liści od spodu i z wierzchu, może to nie te w ziemi są sprawcami rulonowania się liści. Jak te w ziemi zlikwidować - podlej roślinę Nomoltem. :D
Awatar użytkownika
offca
50p
50p
Od: 6 lip 2008, o 10:14

Post »

one nie skacza, one sie wija szybko, jak zblizam reke to pod wplywem zmieniajacego sie swiatla rowniez sie wija....postaram sie zrobic fotke

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z pierwszego zdjęcia niewiele widać, ale na drugim to mi się wydaje, że to właśnie skoczogonki :?
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”