Czereśnia z pestki

Drzewa owocowe
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia z pestki

Post »

Ta publikacja może trochę pomóc - Elementy genetyki i hodowli selekcyjnej drzew leśnych, opracowanie zbiorowe pod redakcją Janusza Sabora. o czereśni ptasiej na str 372 http://www.google.pl/url?url=http://www ... EkRWGFcZ0Q

Z tej publikacji o trześni:

Nasiona takich gatunków, jak czereśnia ptasia.. cechuje bardzo duża zawartość lipidów. Tolerują one wprawdzie odwodnienie (wysuszenie), jednak przechowywane w temperaturze ujemnej tracą szybko żywotność..

Nasiona/pestki trześni przeznaczone do siewu wymagają ciepło-chłodno-ciepło-chłodnej stratyfikacji w podłożu, w temperaturze 25/3/25/3C przez odpowiednio 2 + 2 + 2 + 14 tygodni. Do stratyfikacji używa się wilgotnej mieszaniny czystego, drobnoziarnistego piasku i przetartego na miał torfu ogrodniczego (o odczynie kwaśnym) 1:1 objętościowo. Z takim podłożem miesza się nasiona w proporcji 1:4

Po stratyfikacji nasiona czereśni ptasiej powinno się wysiewać wczesną wiosną, w nieogrzaną glebę, ponieważ są one podatne na indukcję spoczynku wtórnego przez temperaturę powyżej 15C.

W pierwszej dekadzie marca przygotowano zagony siewne w szkółce .. Natychmiast po siewie w głębsze (dla pestkowych) bruzdy, nasiona zasypywano glebą i jeszcze tego samego dnia lekko zagrabioną powierzchnię zagonów pokrywano 10-centymetrową warstwą słomy z balotów..osłonięcie gleby obniżyło jej temperaturę o około 10°C.
Pod koniec kwietnia obserwowano pojawienie się pod słomą pierwszych liścieni siewek, po czym na początku maja słomę usuwano, by nie dopuścić do ich deformacji. .. jesienią wszystkie podkładki nadawały się do wykopania..
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p
Od: 2 maja 2014, o 13:55

Post »

Kurczę, to z tego co napisałeś nie bardzo jest teraz pora by je wsadzić do ziemie... ale i tak będę próbował
x-p-11
---

Post »

To nie ja wymyśliłem, a próbować trzeba na wszystkie sposoby. Sam jestem zdziwiony stratyfikacją i wtórnym spoczynkiem. Fakt, nie widziałem żeby siewki tak ochoczo się pokazywały koło matki, więc może coś jest na rzeczy.
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p

Post »

Zrobiłem tak: kilka wsadziłem normalnie do doniczki z ziemią w całości, kilka rozłupałem młotkiem i też wsadziłem do doniczki - przykryję je folią i postawię na parapecie. Resztę planuję wsadzić do ziemi w miejscu docelowym, w którym miałaby rosnąć.
x-p-11
---

Post »

Ja też rozłupane włożyłem teraz do doniczki a kilka rozłupanych podeschnie teraz przez kilka dni, a potem wrzucę do pojemnika z piaskiem/torfem i do lodówki - będę stratyfikować do wiosny wg tego opisu. Ja traktuję to jak zabawę bo siewka u mnie już rośnie
x-p-11
---

Post »

U mnie pierwsze posadzone rozłupane już na wierzchu, dwa pozostałe jeszcze nic.
Tylko co potem???? nie wiem po co ja to robię, chyba żeby mieć problem zimą :lol: Wystawić teraz na zewnatrz czy trzymać cały czas w domu?
Jak u Ciebie Wasio?
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p

Post »

Póki co nic. Ja chyba jednak będę w domu trzymał.
x-p-11
---

Post »

Wasio to jedna z dwóch
Obrazek
a u Ciebie?
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p

Post »

Wow - śliczna - u mnie dopiero ma chęć z ziemi wyjść. I tak się zastanawiam, bo póki co stoi na balkonie przykryta folią. Co z nią dalej robić w związku z zimniejszą pogodą - brać ją do domu na parapet, czy zostawić na zimę na balkonie by się hartowała?
x-p-11
---

Post »

Druga jakby mniej dorodna, ale podobna. To może dlatego moje szybciej wyszły bo trzymane w domu. Chyba jednak zimowanie w domu, sadzonka teraz nie zdrewnieje i przemarznie. Jak przetrwa to na wiosnę, po przymrozkach do ziemi.
A w zapasie będą z nasion stratyfikowanych, na pewno wykiełkują, byle nie za wcześnie :?
x-p-11
---

Post »

Wasio odbierz pw
x-p-11
---

Post »

pelikano11 pisze:..a kilka rozłupanych podeschnie teraz przez kilka dni, a potem wrzucę do pojemnika z piaskiem/torfem i do lodówki - będę stratyfikować do wiosny wg tego opisu. ..
No i ledwo wyjąłem z lodówki i przeniosłem w 25C a nasiona ruszyły z kopyta :? Ten książkowy sposób stratyfikacji chyba dotyczy tylko nasion w łupinie. No nic, jak się uda nie uszkodzić to wrzucę do pojemnika z ziemią i posadzę w ogrodzie, innego pomysłu nie mam. Wasio jak u Ciebie?
Obrazek
Awatar użytkownika
Wasio
100p
100p

Post »

Twoje żyją i odpukać mają się super - moje nie zeszły :)
x-p-11
---

Post »

Zeszły, ale z tego świata :D
Jakieś stratyfikujesz? czy sadziłeś pestki od razu w grunt?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”