Czereśnia z pestki
Re: Czereśnia z pestki
Ta publikacja może trochę pomóc - Elementy genetyki i hodowli selekcyjnej drzew leśnych, opracowanie zbiorowe pod redakcją Janusza Sabora. o czereśni ptasiej na str 372 http://www.google.pl/url?url=http://www ... EkRWGFcZ0Q
Z tej publikacji o trześni:
Nasiona takich gatunków, jak czereśnia ptasia.. cechuje bardzo duża zawartość lipidów. Tolerują one wprawdzie odwodnienie (wysuszenie), jednak przechowywane w temperaturze ujemnej tracą szybko żywotność..
Nasiona/pestki trześni przeznaczone do siewu wymagają ciepło-chłodno-ciepło-chłodnej stratyfikacji w podłożu, w temperaturze 25/3/25/3C przez odpowiednio 2 + 2 + 2 + 14 tygodni. Do stratyfikacji używa się wilgotnej mieszaniny czystego, drobnoziarnistego piasku i przetartego na miał torfu ogrodniczego (o odczynie kwaśnym) 1:1 objętościowo. Z takim podłożem miesza się nasiona w proporcji 1:4
Po stratyfikacji nasiona czereśni ptasiej powinno się wysiewać wczesną wiosną, w nieogrzaną glebę, ponieważ są one podatne na indukcję spoczynku wtórnego przez temperaturę powyżej 15C.
W pierwszej dekadzie marca przygotowano zagony siewne w szkółce .. Natychmiast po siewie w głębsze (dla pestkowych) bruzdy, nasiona zasypywano glebą i jeszcze tego samego dnia lekko zagrabioną powierzchnię zagonów pokrywano 10-centymetrową warstwą słomy z balotów..osłonięcie gleby obniżyło jej temperaturę o około 10°C.
Pod koniec kwietnia obserwowano pojawienie się pod słomą pierwszych liścieni siewek, po czym na początku maja słomę usuwano, by nie dopuścić do ich deformacji. .. jesienią wszystkie podkładki nadawały się do wykopania..
Z tej publikacji o trześni:
Nasiona takich gatunków, jak czereśnia ptasia.. cechuje bardzo duża zawartość lipidów. Tolerują one wprawdzie odwodnienie (wysuszenie), jednak przechowywane w temperaturze ujemnej tracą szybko żywotność..
Nasiona/pestki trześni przeznaczone do siewu wymagają ciepło-chłodno-ciepło-chłodnej stratyfikacji w podłożu, w temperaturze 25/3/25/3C przez odpowiednio 2 + 2 + 2 + 14 tygodni. Do stratyfikacji używa się wilgotnej mieszaniny czystego, drobnoziarnistego piasku i przetartego na miał torfu ogrodniczego (o odczynie kwaśnym) 1:1 objętościowo. Z takim podłożem miesza się nasiona w proporcji 1:4
Po stratyfikacji nasiona czereśni ptasiej powinno się wysiewać wczesną wiosną, w nieogrzaną glebę, ponieważ są one podatne na indukcję spoczynku wtórnego przez temperaturę powyżej 15C.
W pierwszej dekadzie marca przygotowano zagony siewne w szkółce .. Natychmiast po siewie w głębsze (dla pestkowych) bruzdy, nasiona zasypywano glebą i jeszcze tego samego dnia lekko zagrabioną powierzchnię zagonów pokrywano 10-centymetrową warstwą słomy z balotów..osłonięcie gleby obniżyło jej temperaturę o około 10°C.
Pod koniec kwietnia obserwowano pojawienie się pod słomą pierwszych liścieni siewek, po czym na początku maja słomę usuwano, by nie dopuścić do ich deformacji. .. jesienią wszystkie podkładki nadawały się do wykopania..
- Wasio
- 100p
- Od: 2 maja 2014, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kurczę, to z tego co napisałeś nie bardzo jest teraz pora by je wsadzić do ziemie... ale i tak będę próbował
To nie ja wymyśliłem, a próbować trzeba na wszystkie sposoby. Sam jestem zdziwiony stratyfikacją i wtórnym spoczynkiem. Fakt, nie widziałem żeby siewki tak ochoczo się pokazywały koło matki, więc może coś jest na rzeczy.
- Wasio
- 100p
Zrobiłem tak: kilka wsadziłem normalnie do doniczki z ziemią w całości, kilka rozłupałem młotkiem i też wsadziłem do doniczki - przykryję je folią i postawię na parapecie. Resztę planuję wsadzić do ziemi w miejscu docelowym, w którym miałaby rosnąć.
Ja też rozłupane włożyłem teraz do doniczki a kilka rozłupanych podeschnie teraz przez kilka dni, a potem wrzucę do pojemnika z piaskiem/torfem i do lodówki - będę stratyfikować do wiosny wg tego opisu. Ja traktuję to jak zabawę bo siewka u mnie już rośnie
U mnie pierwsze posadzone rozłupane już na wierzchu, dwa pozostałe jeszcze nic.
Tylko co potem???? nie wiem po co ja to robię, chyba żeby mieć problem zimą
Wystawić teraz na zewnatrz czy trzymać cały czas w domu?
Jak u Ciebie Wasio?
Tylko co potem???? nie wiem po co ja to robię, chyba żeby mieć problem zimą

Jak u Ciebie Wasio?
- Wasio
- 100p
Póki co nic. Ja chyba jednak będę w domu trzymał.
Wasio to jedna z dwóch

a u Ciebie?

a u Ciebie?
- Wasio
- 100p
Wow - śliczna - u mnie dopiero ma chęć z ziemi wyjść. I tak się zastanawiam, bo póki co stoi na balkonie przykryta folią. Co z nią dalej robić w związku z zimniejszą pogodą - brać ją do domu na parapet, czy zostawić na zimę na balkonie by się hartowała?
Druga jakby mniej dorodna, ale podobna. To może dlatego moje szybciej wyszły bo trzymane w domu. Chyba jednak zimowanie w domu, sadzonka teraz nie zdrewnieje i przemarznie. Jak przetrwa to na wiosnę, po przymrozkach do ziemi.
A w zapasie będą z nasion stratyfikowanych, na pewno wykiełkują, byle nie za wcześnie
A w zapasie będą z nasion stratyfikowanych, na pewno wykiełkują, byle nie za wcześnie

Wasio odbierz pw
No i ledwo wyjąłem z lodówki i przeniosłem w 25C a nasiona ruszyły z kopytapelikano11 pisze:..a kilka rozłupanych podeschnie teraz przez kilka dni, a potem wrzucę do pojemnika z piaskiem/torfem i do lodówki - będę stratyfikować do wiosny wg tego opisu. ..

- Wasio
- 100p
Twoje żyją i odpukać mają się super - moje nie zeszły 

Zeszły, ale z tego świata
Jakieś stratyfikujesz? czy sadziłeś pestki od razu w grunt?

Jakieś stratyfikujesz? czy sadziłeś pestki od razu w grunt?