Moja działka 6
- jacekopole71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2012, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja działka 6
Lideczko,ależ kwieciście się u Ciebie zrobiło i jak kolorowo.Romantycznie.
- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lidziu lilie i hortensje już ci kwitną ,moje mam nadzieję,że też już niedługo .Jedna ta chyba św.Józefa ma w środku suche pąki co niektóre .Zobaczymy co z niej będzie .
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lidziu umknął mi przedostatni post, ale coś ostatnio mało mam czasu. Cóż to wina długich wieczorów, ale już są krótsze
Oczywiście złocienia widziałam i dziękuję za pokazanie, widziałam też wrotycza którego straciłam i muszę po niego pojechać do Cieszyna
A ostatnia seria mnie zauroczyła począwszy od lekko różowej lilii a skończywszy na róże a'la żółta filiżanka 

Oczywiście złocienia widziałam i dziękuję za pokazanie, widziałam też wrotycza którego straciłam i muszę po niego pojechać do Cieszyna

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Lidziu pewnie,że przyjmę,ale Ty też coś wybierzesz u mnie
.Jak do tej pory to byłaś bardzo skromna i nic co proponowałam nie chciałaś ode mnie przyjąć,a potem czytałam,że te roślinki kupowałaś. Czy masz za dużo pieniążków? Śmiało pisz .Pytaj zanim innym dasz zarobić.
Resztę porozmawiamy na pw.
Teraz Lidziu mam pytanie czy te hortensje to ta sama odmiana? Mam taką,ale kwiaty nie są limonko we. Rośnie jak szalona ,ale to chyba nie Anabelle, bo nawet liście ma jaśniejsze.A może to,że rośnie w słońcu. Jaj sądzisz?

Teraz Lidziu mam pytanie czy te hortensje to ta sama odmiana? Mam taką,ale kwiaty nie są limonko we. Rośnie jak szalona ,ale to chyba nie Anabelle, bo nawet liście ma jaśniejsze.A może to,że rośnie w słońcu. Jaj sądzisz?
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Lidziu ale cudności nam pokazujesz
Mam podobną hortensję, ciekawe czy to ta sama
Jak wysoka ci rośnie?
Lilie piękne, dzwoneczki kocham, więc twój wpadł mi w oko, czosnek zwisły ma niesamowity kolor

Lilie piękne, dzwoneczki kocham, więc twój wpadł mi w oko, czosnek zwisły ma niesamowity kolor
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super kwiaty w Twoim ujęciu
Wiele z nich przypomniałem sobie, bo kiedyś i u mnie rosły (iksjolirion, dzwonek 'Pink Octopus' czy dzwonek drobny) ale widać Ty masz lepszą do nich rękę
Czosnek zwisły piękny!

Czosnek zwisły piękny!
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Kwiatki cudne, fotki też.
Wiesiołek dwuletni dostał u mnie eksmisję, bo siał się niemożliwie.
A czy ten powabny się bardzo rozłazi.

A czy ten powabny się bardzo rozłazi.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Jacku jacekopole71 dziękuję. Mamy piękne lato, a więc kolorów nie brakuje.
Betusiu beacia0088 jest sucho i upalnie, ale lilie rozkwitają, chociaż w tych warunkach ich kwitnienie będzie pewnie krótkie. U mnie lilia biała (candidum) nie chce rosnąć. Kupowałam kilkakrotnie cebule, ale ich żywot był krótki, a kwiatów nawet nie zobaczyłam.
Marysiu Maska skarżysz się na brak czasu, u mnie podobnie, na forum zaglądam teraz rzadko.
Wrotycz Haradjana, bo o niego Ci chodzi, wsadzę do doniczki i kiedy będziesz mogła, to przyjedziesz.
Alu Biedronka641 na pierwszych dwóch zdjęciach była hortensja 'Anabelle', przynajmniej pod taką nazwą dostałam ukorzenione patyczki. Rośnie w słońcu, wprawdzie pod jabłonką, ale cień ma dopiero późnym popołudniem. Hortensji nigdy nie uprawiałam i nie odróżniam ich. Nie umiem nawet ich przycinać. W tym roku na wszelki wypadek nie przycięłam żadnej. Trzy z nich wcale nie pokazały się po zimie.
Małgosiu clem3 dziękuję za pochwałę roślinek. Hortensja rośnie u mnie trzeci rok, ma wiotkie pędy i trzeba ją podpierać, ma około 60 cm wysokości.
Ja też bardzo lubię wszelkie dzwoneczki, a moim ulubieńcem jest dzwonek rozpierzchły.
Jacku JacekP dziękuję za miłe słowa.
Wszystkie rośliny, które wymieniłeś, mogą powrócić do Twojego ogrodu i to już niedługo. Czosnek zwisły już na Ciebie czeka.
Marysiu delosperma dziękuję za pochwały.
Zostawiam co roku 2-3 siewki wiesiołka dwuletniego, bo lubię okółki jego żółtych kwiatów.
Powabny, przez dwa lata wegetował i już myślałam, że nic z niego nie będzie, ale wreszcie ruszył i pięknie kwitnie. Przez ten czas od znacznika zawędrował w prostej linii jakieś 30 cm.
Powojnik włoski 'Alba Luxurians'

Serdecznik pospolity 'Crispa'

Czosnek 'Forelock'

Róża 'New Dawn'

Lilia azjatycka 'Tiger Babies'

Kupidynek błękitny

Dziurawiec zwyczajny

Pierwiosnek Viala

Kołotocznik wierzbolistny

Goździk kropkowany

Acena drobnolistna 'Kuperteppich'

Betusiu beacia0088 jest sucho i upalnie, ale lilie rozkwitają, chociaż w tych warunkach ich kwitnienie będzie pewnie krótkie. U mnie lilia biała (candidum) nie chce rosnąć. Kupowałam kilkakrotnie cebule, ale ich żywot był krótki, a kwiatów nawet nie zobaczyłam.
Marysiu Maska skarżysz się na brak czasu, u mnie podobnie, na forum zaglądam teraz rzadko.
Wrotycz Haradjana, bo o niego Ci chodzi, wsadzę do doniczki i kiedy będziesz mogła, to przyjedziesz.
Alu Biedronka641 na pierwszych dwóch zdjęciach była hortensja 'Anabelle', przynajmniej pod taką nazwą dostałam ukorzenione patyczki. Rośnie w słońcu, wprawdzie pod jabłonką, ale cień ma dopiero późnym popołudniem. Hortensji nigdy nie uprawiałam i nie odróżniam ich. Nie umiem nawet ich przycinać. W tym roku na wszelki wypadek nie przycięłam żadnej. Trzy z nich wcale nie pokazały się po zimie.
Małgosiu clem3 dziękuję za pochwałę roślinek. Hortensja rośnie u mnie trzeci rok, ma wiotkie pędy i trzeba ją podpierać, ma około 60 cm wysokości.
Ja też bardzo lubię wszelkie dzwoneczki, a moim ulubieńcem jest dzwonek rozpierzchły.
Jacku JacekP dziękuję za miłe słowa.
Wszystkie rośliny, które wymieniłeś, mogą powrócić do Twojego ogrodu i to już niedługo. Czosnek zwisły już na Ciebie czeka.
Marysiu delosperma dziękuję za pochwały.
Zostawiam co roku 2-3 siewki wiesiołka dwuletniego, bo lubię okółki jego żółtych kwiatów.
Powabny, przez dwa lata wegetował i już myślałam, że nic z niego nie będzie, ale wreszcie ruszył i pięknie kwitnie. Przez ten czas od znacznika zawędrował w prostej linii jakieś 30 cm.
Powojnik włoski 'Alba Luxurians'

Serdecznik pospolity 'Crispa'

Czosnek 'Forelock'

Róża 'New Dawn'

Lilia azjatycka 'Tiger Babies'

Kupidynek błękitny

Dziurawiec zwyczajny

Pierwiosnek Viala

Kołotocznik wierzbolistny

Goździk kropkowany

Acena drobnolistna 'Kuperteppich'

-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Piękny pierwiosnek mi się nie udało z nasion wychodować i kupidynek ładny ma kolor
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Lidziu fajniutki ten pierwiosnek
Kupidynek przykuwa spojrzenie. Czyżby kotek przyniósł panci prezencik? 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu dziękuję pracuję nad kierowcą
Z czasem już lepiej, bo pewne sprawy udało się załatwić. W ogrodzie bardzo sucho
Pokazałaś wspaniałą florę i faunę. Przy okazji coś oznakowałam
Widzę że kotek Cię lubi, bo zaopatrzenie przyniósł, zabrakło mi jeża 

Z czasem już lepiej, bo pewne sprawy udało się załatwić. W ogrodzie bardzo sucho

Pokazałaś wspaniałą florę i faunę. Przy okazji coś oznakowałam

- wiolamanka
- Od: 16 cze 2012, o 20:12
Lidziu piękne i ciekawe roślinki masz w kolekcji
Czy dziurawca zwyczajnego przycinasz

Czy dziurawca zwyczajnego przycinasz

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Motyle na goździkach brodatych zwanych u nas "kamieniakami" (u was też?) - piękne ujęcie!
A ten chrząszcz w białej róży to szkodnik. Żeruje w pąkach i je niszczy.
Kot - bestia cudny!
A ten chrząszcz w białej róży to szkodnik. Żeruje w pąkach i je niszczy.
Kot - bestia cudny!

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Marzenko Marzena77 sadzonkę pierwiosnka kupiłam w szkółce, bo nie mam warunków do przygotowywania rozsady.
Kupidynka bardzo polubiłam za jego piękny kolor i pergaminowe pąki.
Małgosiu clem3 pierwiosnek rzeczywiście śliczny, ale wymaga przez cały czas wegetacji, mokrej gleby. Staram się go często podlewać, ale i tak podsycha. Po kwitnieniu muszę znaleźć mu dogodniejsze stanowisko.
Kupidynek błękitny kwitnie u mnie po raz pierwszy. Zawsze mi się podobał i chciałam mieć go u siebie. Dzięki Marysi zagościł na działce.
Ostatnio Dasza prawie codziennie przynosi upolowane myszowate i głośno się nimi chwali. Dzisiejszą noc też spędziła na polowaniu, bo rano czekała na mnie sporych rozmiarów mysz. Kilka dni temu Piorun na naszych oczach złapał mysz i był potem bardzo dumny.
Marysiu Maska dziękuję za pochwałę flory i fauny.
Cała moja działka to patelnia, cienia prawie nie ma. Rośliny giną od upału i spiekoty. Ziemia spękana i twarda jak beton. Wczesnym rankiem i wieczorem chodzę podlewać konewką, ale to niewiele daje. Trzeba czekać na deszcz.
Dasza, to wytrawny myśliwy, ale Piorun już też zaczyna dobrze sobie radzić.
Jeż na okres upałów wyprowadził się z legowiska pod altaną, bo tam bardzo gorąco. Znalazł pewnie jakieś chłodniejsze lokum, ale nocami wyjada ze swojej miseczki i zostawia ślady.
A nad kierowcą skutecznie pracuj.
Wiolu wiolamanka roślinki dziękują za pochwałę.
Dziurawiec już obcięty, naokoło 30 cm od wierzchołka i suszy się na zimową herbatkę. Drugi raz obcinam go zwykle pod koniec sierpnia.
Jacku JacekP moi rodzice nazywali goździki brodate tureckimi. Motyle rzeczywiście je oblegają.
Chrząszcz jest tylko jeden i co dzień spotykam go w innym kwiatku. Najczęściej przesiadywał w koszyczku ostrożenia japońskiego, a gdy ten przekwitł, spotykam go na driakwi, maku polnym i róży okrywowej.
Jaka bestia? On tylko ziewał.
Lilia trąbkowa 'Regale'

Lilia OT 'Eurydike'

Lilia azjatycka nn

Lilia azjatycka 'Two Some'

Lilia azjatycka nn

Lilia hybrydowa 'Lankon'

Bniec biały

Werbena hastata i patagońska

Dasza

Kupidynka bardzo polubiłam za jego piękny kolor i pergaminowe pąki.
Małgosiu clem3 pierwiosnek rzeczywiście śliczny, ale wymaga przez cały czas wegetacji, mokrej gleby. Staram się go często podlewać, ale i tak podsycha. Po kwitnieniu muszę znaleźć mu dogodniejsze stanowisko.
Kupidynek błękitny kwitnie u mnie po raz pierwszy. Zawsze mi się podobał i chciałam mieć go u siebie. Dzięki Marysi zagościł na działce.
Ostatnio Dasza prawie codziennie przynosi upolowane myszowate i głośno się nimi chwali. Dzisiejszą noc też spędziła na polowaniu, bo rano czekała na mnie sporych rozmiarów mysz. Kilka dni temu Piorun na naszych oczach złapał mysz i był potem bardzo dumny.
Marysiu Maska dziękuję za pochwałę flory i fauny.
Cała moja działka to patelnia, cienia prawie nie ma. Rośliny giną od upału i spiekoty. Ziemia spękana i twarda jak beton. Wczesnym rankiem i wieczorem chodzę podlewać konewką, ale to niewiele daje. Trzeba czekać na deszcz.
Dasza, to wytrawny myśliwy, ale Piorun już też zaczyna dobrze sobie radzić.
Jeż na okres upałów wyprowadził się z legowiska pod altaną, bo tam bardzo gorąco. Znalazł pewnie jakieś chłodniejsze lokum, ale nocami wyjada ze swojej miseczki i zostawia ślady.
A nad kierowcą skutecznie pracuj.
Wiolu wiolamanka roślinki dziękują za pochwałę.
Dziurawiec już obcięty, naokoło 30 cm od wierzchołka i suszy się na zimową herbatkę. Drugi raz obcinam go zwykle pod koniec sierpnia.
Jacku JacekP moi rodzice nazywali goździki brodate tureckimi. Motyle rzeczywiście je oblegają.
Chrząszcz jest tylko jeden i co dzień spotykam go w innym kwiatku. Najczęściej przesiadywał w koszyczku ostrożenia japońskiego, a gdy ten przekwitł, spotykam go na driakwi, maku polnym i róży okrywowej.
Jaka bestia? On tylko ziewał.
Lilia trąbkowa 'Regale'

Lilia OT 'Eurydike'

Lilia azjatycka nn

Lilia azjatycka 'Two Some'

Lilia azjatycka nn

Lilia hybrydowa 'Lankon'

Bniec biały

Werbena hastata i patagońska

Dasza