Pytania o opłacalność hodowli kwiatów

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Wojtek91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2008, o 20:11

Pytania o opłacalność hodowli kwiatów

Post »

Witam. Mam Pomysł, działkę i trochę kasy. Mój pomysł polega hodowli kwiatów a potem na sprzedawaniu ich.Moje pytania:
1. Czy na tym da sie zarobic
2 Jakie Kwiaty są najczęściej kupowanie
3. Gdzie je sprzedawać (czy małe kwiaciarnie kupują od zwykłych ludzi kwiaty)
4 Ogólne porady związane z tym

Z Góry dziekuje :D
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kwiaty cięte uprawia się głównie pod osłonami. Z upraw gruntowych jest mało kwiatów ciętych (np.: piwonia, mieczyki, molucella).
Jeżeli mogę radzić to nastaw się na rośliny na suche bukiety lub na dodatki florystyczne (laurowiśnia, bluszcz, owocostany ozdobnych róż, rośliny ozdobne z pędów itp.).
Szczegółowe informacje znajdziesz podczas lektury Hasła Ogrodniczego.
Wojtek91
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 kwie 2008, o 20:11

Post »

ja zabardzo nie chce kwaitów cientych tylko doniczkowe. jakie kwiaty mi polecasz??
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

Wojtek91 pisze:ja zabardzo nie chce kwaitów cientych tylko doniczkowe. jakie kwiaty mi polecasz??
Ty po prostu żądasz recepty na swoje życie.

Chcesz hodować i sprzedawać kwiaty - skończ najpierw kwiaciarstwo.
My zajmujemy się amatorsko - hobbystycznym uprawianiem roślin.
Jakub . . . . .
vegasi
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:03

Post »

nemo56 pisze:
Wojtek91 pisze:ja zabardzo nie chce kwaitów cientych tylko doniczkowe. jakie kwiaty mi polecasz??
Ty po prostu żądasz recepty na swoje życie.

Chcesz hodować i sprzedawać kwiaty - skończ najpierw kwiaciarstwo.
My zajmujemy się amatorsko - hobbystycznym uprawianiem roślin.

Zgadzam się uprawa roślin doniczkowych to wyższa szkoła jazdy ,trzeba skączyć odpowiednią szkołe lub specjalustyczny kurs ,same chęci nie wystarczą a zazwyczaj uprawiane kwiaty pod osłonami to gożdzik brodaty ,zatrwian ,aster ,cyklamen ,poinsecja,róże ,anturium ,chryzantemy ,prymule,i wiele innych tu wymieniłem tylko kilka :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re: Pare pytań

Post »

Wojtek91 pisze:Witam. Mam Pomysł, działkę i trochę kasy. Mój pomysł polega hodowli kwiatów a potem na sprzedawaniu ich.
A znasz się na tym? Wiesz jakie wymagania mają różne rośliny? Spełnisz je? Wiesz, jaką masz ziemię? Jakie jest przełożenie wielkości terenu do opłacalności hodowli? Jaki jest wpływ strefy klimatycznej na dobór roślin?
1. Czy na tym da się zarobic
Na pewno :D
2 Jakie Kwiaty są najczęściej kupowanie
Sezonowo.
3. Gdzie je sprzedawać (czy małe kwiaciarnie kupują od zwykłych ludzi kwiaty)
Na rynku? Na bazarku? Kwiaciarnie - nie.
4 Ogólne porady związane z tym
kup sobie książkę pt. Kwiaciarstwo albo jak Botanika, albo Szkółkarstwo, albo Poradnik działkowca, albo przeczytaj porady na naszym forum, całe jest na interesujący cię temat :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
gwiazdeczka81
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 paź 2008, o 17:13

Post »

i tu własnie znalazłam odpowiedz na moj niedawny post... "uprawa roślin doniczkowych to wyższa szkoła jazdy ,trzeba skączyć odpowiednią szkołe lub specjalustyczny kurs"
co racja to racja- też myślałam, że to takie łatwe, ale to forum pozwoliło mi zrozumieć, że uprawa roślin nie jest taka łatwa- tzn, mi do tej pory wychodziła, ale te kilka sadzonek, które wychodowałam sama jest nieczym względem wiedzy, którą trzeba posuadać chcąc się zająć tym zarobkowo... niestety.

Dziękuję Wam forumowicze- wasze rady są cenne- duzo tu czytam, i dużo się uczę... :lol:
Joanna K.

Świadomość, że kocham i jestem kochana pozwala mi cieszyć się z każdego dnia...
Awatar użytkownika
hermanvip
100p
100p
Od: 26 cze 2008, o 14:47

Post »

Niestety ale musisz sam wymyślić przepis na własny biznes :) możemy podpowiedzieć w sprawach technicznych gdzie co i jak :D ale nie damy ci gotowego przepisu na życie w dobrobycie :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”