Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Post »

Po przeczytaniu postu kozuli troszeczkę się uspokoiłem i jednocześnie zgłupiałem .
Podlewam cały czas prawie identycznie jakieś 2-3l wody na krzak ze dwa razy w tygodniu ,
przy upałach częściej , nie wiem czy to wystarczy , szkoda że moje pomidorki nie potrafią mi tego powiedzieć . W takim razie te co maja pozwijane liście podleję częściej i bardziej obficie ,
zobaczymy czy to poskutkuje , inne obok nie maja zwiniętych liści i to jest ciekawe .
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

noespa
To są zaczątki zarazy liście usuń a pomidory popryskaj jakimś środkiem interwencyjnym.
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

noespa
OW czy HT są zgodnie z tym co pisał o nich ich Autor, środkami tylko zapobiegawczymi.
Revus jest środkiem tak zapobiegawczym jak i interwencyjnym o działaniu wgłębnym i kontaktowym.

Warto sprawdzić komunikaty PIORIN dla pomidora/ziemniaka w tajemniczym :-) miejscu twojej uprawy:
https://piorin.gov.pl/sygn/start.php
(niestety, w tej chwili strona nie działa)

Gdybym był na twoim miejscu:
- jeżeli masz aktywny komunikat PIORIN o ZZ i/lub zakładasz że to już ZZ (diagnozy z poprzednich wpisów)
- jeżeli pada od czasu do czasu regularnie od kilku dni
użyłbym środka koniecznie interwencyjnego (jak Revus) jednak lepszy w tej sytuacji wydaje się taki o działaniu systemicznym (układowym), czyli np:
Signum 33 WG
Mildex 71,9 WG
- jeżeli nie masz szans ich kupić niezwłocznie, użyj Revus ale pryskaj dokładnie, traf na moment kiedy rośliny będą suche i spróbuj uchwycić przerwę w opadach...

Bezskutecznie szukałem czegoś co by podlinkować na koniec gdzie w kilku prostych zdaniach wyjaśniono czym są i różnią się ŚOR:
- zapobiegawcze, interwencyjne
- kontaktowe, wgłębne, systemiczne (układowe)
jak ktoś zna takie miejsce, będę zobowiązany o uzupełnienie.
pozdrawiam, Tomek
Kasencja

Post »

Forum to skarbnica wiedzy. To moje notatki sprzed kilku lat.

INTERWENCYJNE- stosowanie środka ochrony roślin już po wystąpieniu organizmów szkodliwych, aby zniszczyć szkodniki, zahamować rozwój choroby.

SYSTEMICZNE (UKŁADOWE)- działanie środków ochrony roślin, który wnika do wnętrza rośliny i jest w niej rozprowadzany również do tych części, które nie zostały bezpośrednio opryskane.

WGŁĘBNE- wnikanie środków ochrony roślin do tkanek roślinnych na powierzchni, na którą został naniesiony, z pominięciem wiązek przewodzących, co wyklucza transport daleki.

KONTAKTOWE - substancja aktywna nie wnika do roślin, lecz pozostaje na powierzchni liści. Działanie na organizm szkodliwy w skutek kontaktu z preparatem.

ZAPOBIEGAWCZE -
stosowanie środków ochrony roślin przed pojawieniem się objawów choroby mający udaremnić ich atak.
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p

Post »

To chyba i ja zacznę robić notatki na pewno się przydadzą , bardzo dobry pomysł .
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Jakie środki są, to jest przecież w Pomidorach w pigułce, wystarczy uważnie przeczytać, nie trzeba całego forum wertować :wink: .
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
noespa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 kwie 2015, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No więc dzięki Wam i poczytaniu o różnych preparatach (oczywiście Pomidory w pigułce też :) ) jutro wykonam oprysk Mildex-em jeśli znajdę go w sklepie ogrodniczym. Jeśli nie to będę pryskał Revusem. No i dalej po tym oprysku będę stosował HT i OW. Dzięki.
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p

Post »

Dziś znalazłem takiego liścia

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Był na samym dole .
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Sprawdź na odwrotnej części liścia czy widać delikatny meszek grzybni, żeby mieć pewność ale to wygląda na grzyba, zresztą nie dziwota bo na Twoich zdjęciach widać, że zamykasz folię więc i wilgoć masz dużą.
Za sucho w glebie za mokro w powietrzu :cry: zamień miejscami
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p

Post »

Spód liścia nie ma żadnego meszku przynajmniej ja nie widzę , spodnia część jest pokazana na fotce powyżej .
Nie sądzę że jest za sucho bo ziemia jest cały czas mokra , co do zwiększonej wilgotności powietrza to może i się zgodzę , na noc zamykam bo jest po prostu chłodno , w dzień drzwi są otwarte .
To w takim razie mam nie zamykać na noc ? Jedne drzwi zostawić otwarte czy na przestrzał ?
Podczas upałów były cały czas otwarte z obu stron .
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Tunel zamykasz na noc tylko kiedy jest możliwość przymrozków, teraz takie zamykanie nic nie daje, moim zdaniem powinieneś usunąć z krótszych boków tyle ile tylko sie da folii a otwatre drzwi z obu stron to absolutne minimum.
Moim zdaniem to początek zarazy, sprawdzaj codziennie czy nie ma nowych plam a drzwi zdemontuj
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

Ja nie mam foli ale przez lekturę forum mam wbite do głowy- otwarte na przestrzał, ma być cug.
pozdrawiam Karina
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p

Post »

Człowiek całe życie się uczy , a i tak głupi umiera .

Może ktoś coś jeszcze doradzi co z tym dalej zrobić .
Awatar użytkownika
mroovka
100p
100p
Od: 10 kwie 2014, o 18:13

Post »

Ja w tamtym roku miałam takie coś:
Obrazek Obrazek

...i to jest brunatna plamistość liści. A powodem była słaba wentylacja. W tym roku mam nadzieję, że mnie to ominie. Nie zamykam drzwi ani na chwilę ;:108
Ola
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p

Post »

Ten liść jest chyba podobny do mojego :roll:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”