Wiem, że obornika jest dużo, ale martwi mnie że głownia jest tak pozwijana, czy to z braku miedzi

wydaję mi się że nie , wcześniej jak miałem działkę też oddaloną około 20 km i jeżdziłem raz na 3 -4 dni i podlewałem w ten sam sposób sporą ilość wody i cisza na te 3-4 dni pomidory były nie smaczne i zbyt twarde skórki , dowiedziałem się od starszych działkowiczów że to za sprawą niedoboru wody i robi się tam jakaś ochrona właśnie na skórce przez co jest twardaCzy nie lepiej podlać np. 2 razy w tygodniu większą ilością wody?
Jak miałam szklarnię na działce oddalonej od mojego zamieszkania o 25 km, to jeździłam dwa razy w tygodniu i pod jeden krzak pomidora dawałam ok. 5 litrów
Pojawienie się zjawiska gutacji świadczy o dwóch rzeczach. Za duża różnica temperatur dzień- noc i za duża wilgotność powietrza. Korzenie pobierają wodę, ale niestety liście nie mogą jej wyparować, bo w powietrzu jest już tyle pary wodnej, że więcej już się jej nie zmieści a do tego temperatura rankiem jest niska. Natura przewidziała takie sytuacje i wyposażyła rośliny w możliwość pozbycia się nadmiaru wody prącej od korzeni.aszartur pisze: zauwżyłem rano jak by były całe spocone