Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów cz.2
Ja do wysiewu używam substratu.Ewentualnie dodaję włókna kokosowego lub wermikulitu,który jest lepszy od perlitu bo trzyma wilgoć a poza tym można go kupić w różnych frakcjach,chociaż ja używam chyba najdrobniejszego.
Pracuję w jednej z firm produkujących podłoża,więc wiem co mam i jak to się robi...
Co do Kronena to od znajomego słyszałem,że do oczyszczalni ścieków jeżdżą po odpady i to mieszają z ziemią nie wiem ile w tym prawdy i czy tak można,fuj :(Jeszcze nic z Kronena nie używałem...
Ogólnie najlepiej jest robić własne mieszanki a co do ziemiórek to podłoża nie są sterylizowane więc prędzej czy później mogą się pojawić.
Ja takie kombinacje robię przy wysiewie egotyków żeby ziemiórki nie zjadły zarodków,no ale trzeba...
Pracuję w jednej z firm produkujących podłoża,więc wiem co mam i jak to się robi...
Co do Kronena to od znajomego słyszałem,że do oczyszczalni ścieków jeżdżą po odpady i to mieszają z ziemią nie wiem ile w tym prawdy i czy tak można,fuj :(Jeszcze nic z Kronena nie używałem...
Ogólnie najlepiej jest robić własne mieszanki a co do ziemiórek to podłoża nie są sterylizowane więc prędzej czy później mogą się pojawić.
Ja takie kombinacje robię przy wysiewie egotyków żeby ziemiórki nie zjadły zarodków,no ale trzeba...
LEGENDS NEVER DIE
- aniluapnie
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2013, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skład ma chyba taki sam jak podłoże do wysiewów ze Sterluxa, producent Hollas więc to chyba to samoZotti pisze:W Tesco (gdyby ktoś chciał oczywiście) sprzedawane jest podłoże uniwersalne Hollas 50 l. w cenie 9,99 zł/op. oraz w promocji to samo podłoże 5 l. w cenie 0,99 zł (zamiast 1,69 zł). Promocja na opakowania 5 l. trwa od 19.02 do 25.02.2015. Osobiście kupiłem kilka op. 5 l. (obecnie cenowo wychodzi jak 1/10 50 l.), data produkcji: 29.01.2015.
(fotka zapożyczona od stecu z op. 80 l.)

-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Cześć, czy podłoże Compo sana uniwersalne podłoże super lekkie jest odpowiednie do pomidorów czy szukać innego?
Opis produktu z neta.
- zawartość składników pokarmowych: azot (N) - 230mg/l, pięciotlenek fosforu (P2O5) - 180mg/l, tlenek potasu (K2O) - 230mg/l, magnez (Mg)- 150 mg/l, siarka (S) - 350mg/l;
- wartość pH: 5,6;
- zasolenie: 1,4 g/l;
- surowce produkcyjne: torf wysoki (stopień rozkładu: H2 - H7), perlit, węglan wapnia, nawóz mineralny NPK (częściowo otoczkowany), środek zwiększający pojemność wodną, nawóz fosforowy z krzemem;
- objętość opakowania: 25dm3;
- wygodny uchwyt i dozowanie oraz wielokrotne zamknięcie;
- producent: COMPO GmbH & Co.KG;
- kraj pochodzenia: NIEMCY.
Zważyłem opakowanie 25l waży 5,9kg
ps. forumowicz, w sumie pytanie miało być do Ciebie na pw ale widzę,że masz skrzynkę pw zablokowaną
Opis produktu z neta.
- zawartość składników pokarmowych: azot (N) - 230mg/l, pięciotlenek fosforu (P2O5) - 180mg/l, tlenek potasu (K2O) - 230mg/l, magnez (Mg)- 150 mg/l, siarka (S) - 350mg/l;
- wartość pH: 5,6;
- zasolenie: 1,4 g/l;
- surowce produkcyjne: torf wysoki (stopień rozkładu: H2 - H7), perlit, węglan wapnia, nawóz mineralny NPK (częściowo otoczkowany), środek zwiększający pojemność wodną, nawóz fosforowy z krzemem;
- objętość opakowania: 25dm3;
- wygodny uchwyt i dozowanie oraz wielokrotne zamknięcie;
- producent: COMPO GmbH & Co.KG;
- kraj pochodzenia: NIEMCY.
Zważyłem opakowanie 25l waży 5,9kg
ps. forumowicz, w sumie pytanie miało być do Ciebie na pw ale widzę,że masz skrzynkę pw zablokowaną

Zacytuję odpowiedź forumowicz z wątku Pomidory w donicach cz.2:
Ale poczekajmy na odpowiedź forumowicz, może przeliczy litry na m3
.
zielonaplaneta, z opisu nie wynika ile jest nawozu na m3.forumowicz pisze:Klepiemy tu już drugi sezon, że podłoże do siewu nie powinno mieć więcej niż 0,6-0,8 kg/ m3 nawozu w sobie a Ty znów pytasz czy podłoże z napisem " zawiera nawozy mineralne" jest odpowiednie. Wielu producentów nie umieszcza ani na opakowaniach, ani na swych stronach internetowych danych o zawartości nawozów, czy o składzie nawozów, bo to wymaga posiadania atestu i kontroli laboratoryjnej. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na urlop na Hawajach albo zegarek za 37 tysięcy PLN![]()
.
Pisałem osobiście kilkakrotnie, by nie kupować podłoży ani nawozów o nieznanym składzie.
Ale poczekajmy na odpowiedź forumowicz, może przeliczy litry na m3

Pozdrawiam - Waldemar
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Jakby co to kupię inny . Jak byłem po marketach to pełno było podkładu pod iglaki,a tylko ten jeden miał podany skład z tych uniwersalnych. Poluje na Sterluxa tego do warzyw ale jeszcze nie trafiłem. Trafiłem wersję do kwiatów Sterluxa kilka dni temu ale rozkradli i tylko pusta paleta została 
Zotti, ale m3 to 1000l ?
a podane jest na litr więc jest podane ile nawozu na m3 przynajmniej dla mnie 

Zotti, ale m3 to 1000l ?

Wiem, że gdzieś na forum forumowicz przeliczał ilość składników pokarmowych zawartych w litrze na m3, ale bij zabij
nie pamiętam gdzie. On jest guru w tych sprawach, a ja nie jestem na 100 % pewien jak to jest z tymi obliczeniami.

Pozdrawiam - Waldemar
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
zielonaplaneta, trochę jest za dużo azotu, ale jeśli utrzymasz prawidłową wilgotność, to powinno się udać, ale te podłoże trochę skomplikowane szczególnie tym środkiem zwiększającym pojemność wodną.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Skoro to jest temat o podłożach do wysiewu to polecam substrat torfowy a nie wynalazki za miliony.Nie bardzo w ogóle rozumiem dlaczego producenci usilnie dają nawozy sztuczne do podłoży,mi się to osobiście nie podoba gnębienie nadmiarem minerałów młodą roślinę.Co innego jak podrośnie,szczególnie,że te dawki nawozu starczają roślinie na miesiąc do dwóch maksymalnie a jak podłoże jest mokre to się porozkłada to w workach wcześniej...
LEGENDS NEVER DIE
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Zielonaplaneta w imieniu forumowicz z którym się kontaktowałem odpowiadam ,że to podłoże ma za dużo azotu.Istnieje
prawdopodobieństwo,że będziesz miał piękne liście,duże krzaki i to wszystko.Ta ziemia bardziej nadaje się do kwiatów.

prawdopodobieństwo,że będziesz miał piękne liście,duże krzaki i to wszystko.Ta ziemia bardziej nadaje się do kwiatów.

- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
legina!
Właśnie, a gdzież to nasz forumowicz się podziewa.Czyżby zapragnął zwiedzić świat?
Nie to abym zazdrościła,odwrotnie życzę Mu zasłużonego wypoczynku przed nowym sezonem.
Konkretnie to chciałabym zapytać o podłoże w markecie na literę T. "wyprodukowaną" przez Pasłęk dla tej firmy.Proszę Cię o pomoc jeśli możesz.
Dziękuję Maria.
Właśnie, a gdzież to nasz forumowicz się podziewa.Czyżby zapragnął zwiedzić świat?
Nie to abym zazdrościła,odwrotnie życzę Mu zasłużonego wypoczynku przed nowym sezonem.
Konkretnie to chciałabym zapytać o podłoże w markecie na literę T. "wyprodukowaną" przez Pasłęk dla tej firmy.Proszę Cię o pomoc jeśli możesz.
Dziękuję Maria.
- legina
- 1000p
Maraga!!
Jutro z rana zrobię zdjęcie ziemi,któą ja zakupiłem w T.Jeśli to będzie ta sama to ok.Głównym problemem jest ile nawozów jest w tym podłożu..Moja o ile dobrze pamiętam ma 0,6 kg./m3.W każdym razie nie może mieć więcej niż 0,8 kg/m3.Do jutra.

Jutro z rana zrobię zdjęcie ziemi,któą ja zakupiłem w T.Jeśli to będzie ta sama to ok.Głównym problemem jest ile nawozów jest w tym podłożu..Moja o ile dobrze pamiętam ma 0,6 kg./m3.W każdym razie nie może mieć więcej niż 0,8 kg/m3.Do jutra.

- legina
- 1000p
Maraga!!
Mario niżej podaję podłoża jakie ja mam.

Jest to podłoże Sterlux z nawozem 0,6 kg/m3,z tym iz nie kupine w T

To zakupiłem w T.Też zawiera taką samą ilość nawozu.Oba podłoża są w workach 50l.Ale te z T były również w mniejszych workach,chyba w 10 i 20l.
Te dwa podłoża są z firmy Hollas z Pasłęka.

Mario niżej podaję podłoża jakie ja mam.

Jest to podłoże Sterlux z nawozem 0,6 kg/m3,z tym iz nie kupine w T

To zakupiłem w T.Też zawiera taką samą ilość nawozu.Oba podłoża są w workach 50l.Ale te z T były również w mniejszych workach,chyba w 10 i 20l.
Te dwa podłoża są z firmy Hollas z Pasłęka.

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Legina, czy to podłoże z T... o, można już kupić z myślą o donicach z pomidorami, ja do robienia rozsady mam Sterlux, muszę teraz pomyśleć o docelowych donicach, w ubiegłym roku upolowałam Aurę do warzyw, też z Pasłęka, ale dostałam ochrzan od Głownego Znawcy tematu, że akurat ta ziemia zawiera za dużo nawozu i trzeba ją wymieszać z torfem. czy do takiej ziemii też trzeba dodawać perlit?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
legina!
Dziękuję Ci bardzo.Właśnie takie jak na 2 i 3 zdjęciu kupiłam po 3,99 zł - 20 L
Większych opakowań nie było.
Pozdrawiam Maria.
Dziękuję Ci bardzo.Właśnie takie jak na 2 i 3 zdjęciu kupiłam po 3,99 zł - 20 L
Większych opakowań nie było.
Pozdrawiam Maria.
- legina
- 1000p
Rzepko mam tego 2 wory 50l.Zakupiłem właśnie z myślą o donicach balkonowych.Mam nadzieję,że akurat dla T nic złego nie namieszali.Z opisu wynika,że ma 0,6 kg/m3 nawozu.Pójdą pod pomidory i paprykę również w pojemnikach.Daję perlit mieszając podłoże tuż przed wysadzeniem docelowym,tak ok. 0,5l.na 20 l.ziemi.Nie doczytałem do końca opisu na worku.Być może perlit już tam jest.

Maraga cieszę się,że mogłem pomóc choć tyle.

Maraga cieszę się,że mogłem pomóc choć tyle.