Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Nie znam - podziel się, chętnie skorzystam :)
Ja znam przepis na ciasto z maślanką i kruszonką.
elka74
50p
50p
Posty: 82
Od: 8 kwie 2013, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Fajny przepis na te bułeczki, muszę wypróbować. Jeszcze dodam konfiturę z wiśni. Już czuję ten smaczek.....Dzięki bardzo.
Pozdrawiam,Elka
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1159
Od: 7 mar 2012, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

:wit
Wpisuję się,żeby nie zgubić przepisu na pyszne bułeczki i nie tylko...
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1198
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

O matko jak tu nie jeść i nie tyć. Super przpisy. Monia dziękuję za ten wątek ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Trzeba odświeżyć wątek kulinarny :wit
Na początek przepis na ciasteczka bakaliowe Agness

Obrazek

*1 masło (miękkie)
* 3/4 szkl cukru ( może być 1 szklanka, jeśli lubimy słodsze)
* 1 jajo
* 2,5 szkl mąki
* szczypta soli
* 1 łyżeczka sody
* 300 g kandyzowanych owoców ( jak do keksu) ja dałam ananas, papaję , melon ( posiekać)
* 100 g pestek słonecznika ( uprażyć na suchej patelni)
( bakalie można dawać inne - wg gustu, np orzechy włoskie i laskowe, migdały ( posiekać) rodzynki, żurawinę, posiekaną w kosteczkę czekoladę, itp....)

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajo.... jak się połączy wsypać mąkę wymieszaną z solą i sodą. Wyrobić. Dodać bakalie - wyrobić na gładkie ciasto.
Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na wyścielonej papierem blasze. Piec w 180*C przez 15-20 min.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Podaję trochę spóźniony przepis na pączki - to przepis wg Magdy Gessler, naprawdę pyszne ;:215
Przepis jest na 2kg mąki (ok.65 średniej wielkości pączków) i tak robiłam, ale można zmniejszyć proporcje o połowę i zrobić z 1kg.
mąka szymanowska ok. 2 kg
cukier 300 g
jajka 30
masło 500 g
mleko 500 ml
cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania
sól 0,5 łyżeczki do kawy
świeże drożdże 100 g
konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
smalec 2,5 kg
domowy lukier (patrz: porady) 500 g
skórki pomarańczowe kandyzowane 100 g


Jeżeli w Twojej rodzinie nie ma przekazywanego od pokoleń przepisu na najlepsze pączki na świecie, to ten przepis możesz spokojnie uznać za genialny!
Do mleka dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże, podgrzewać mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Z 20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.
Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszać rękoma. Wyrabiać, podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.
Wyrobione ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko wyrobić ciasto rękoma.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
W rondlu rozgrzać smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Lukier
szklanka cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
2 łyżki cytryny
skórka pomarańczy
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3703
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

:wit Jestem zaskoczona nowym nickiem,ale dzięki temu zajrzałam do twojego pięknego ogrodu.Pozdrawiam.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7718
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Tyle pyszności tutaj, że grzechem było by nie zostać.
Przepis na pączki zanotowany - trzeba wypróbować.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Babka z advocatem(przepis na dwie foremki z kominem o średnicy 23 cm i 12 cm lub na jedną dużą 23 cm i 6 muffinek )
SKŁADNIKI:
1 szkl cukru pudru
5 jaj
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szkl mąki np.tortowej
1,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 szklanka adwokatu
1 szklanka oleju

PRZYGOTOWANIE:
Jajka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch.Następnie wlać powoli na przemian olej i adwokat - dobrze wymieszać mikserem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać razem, wymieszać i powoli wsypać do masy jajecznej cały czas miksując na małych obrotach. Wylać do posmarowanych foremek , wstawić do piekarnika -150 stopni. Piec ok.1 godziny (duża foremka ) i 20 minut ( mała lub muffinki ).

-- N 29 mar 2015 12:36 --

Propozycja na Wielkanoc ( pomysł z neta, ja robiłam je rok temu )
Jajka które zachwycą gości nie tylko wyglądem ale i smakiem :)

Składniki na zalewę:
6 jajek (lub więcej, w zależności od potrzeby)
2 duże buraki
0,5 szkl. octu jabłkowego
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli


Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. W międzyczasie buraki obrać i pokroić na plastry. Włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby buraki były zakryte (maksymalnie 1,5 szkl. wody). Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte buraki odcedzić i odmierzyć 1 szkl. wywaru. Do wywaru buraczanego dodać pozostałe przyprawy i zalać ułożone wcześniej w słoju jajka tak, aby były przykryte zalewą. Tak przygotowane jajka zakręcić i przechowywać w lodówce przez ok. 12 godz. do 3 dni. Im dłużej jajka będą się marynowały tym bardziej będą różowe w środku. Po odcedzeniu jajek z zalewy przez podaniem należy opłukać je pod bieżącą wodą, gdyż z cynamonu powstaje nieprzyjemny glut Emotikon smile Pokrojone jajka podawać z majonezem lub innymi dodatkami.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Wilgotna BABKA CYTRYNOWA na oleju:
4 całe jajka,
0,5 szkl cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 kisiel cytrynowy,
otarta skórka z 1 cytryny,
sok z połowy cytryny,
1 i 1/4 szkl mąki pszennej,
0,5 szkl oleju.

WYKONANIE : całe jajka zmiksować z cukrem na puch, dodawać po trochu przesiane i wymieszane : mąkę + proszek + kisiel, następnie wlać sok z cytryny i cienkim strumieniem olej ,a na koniec dodać otartą skórkę, wylać do formy na babkę lub keksówki i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Pasztet mięsno - warzywny
2 kg ugotowanego mięsa różnych gatunków,
0,5 kg ugotowanych warzyw ( por, seler, marchew, pietruszka, opalona cebula jak do rosołu, czosnek ),
garść ugotowanych grzybów,
20 dag przesmażonej na maśle wątróbki drobiowej,
3 jajka,
pieprz ziołowy,
pieprz czarny mielony,
gałka muszkatołowa,
ewentualnie sól do smaku.
Wszystkie składniki zmielić 3 - krotnie w maszynce do mięsa lub zmiksować w melakserze, wbić 3 żółtka, dodać przyprawy i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wykładać do foremek wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą.
Piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Na dół piekarnika włożyć głębszą blaszkę z wodą, wtedy pasztet nie będzie suchy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Klops z jajem na twardo w środku

KLOPS : Około 1,5 kg karczku zmielić z połową cebuli, dodać 2 surowe jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatałową, maggi w płynie, majeranek, wyrobić.
4 jajka ugotować na twardo.
Foremkę aluminiową posmarować olejem i posypać bułką tartą, połowę mięsa wyłożyć na dnie, poukładać na nim ugotowane i obrane ze skorupki jajka, przykryć resztą mięsa dobrze przyklepać,. Wierzch posmarować olejem, wstawić foremkę z klopsem na blaszkę wypełnioną do połowy wodą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut ( aż zacznie odstawać od brzegów ).
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Dzisiejsza pieczeń - klopsik :)
Pychotka, polecam!
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Fale Dunaju

Ciasto:
1 kostka masła roślinnego
6 jaj
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy
kilka kropli olejeku rumowego (nie jest konieczny)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1 kostka masła
1/2 l mleka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy

Polewa:
1/2 kostki margaryny
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao

Ciasto:
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę i kilka kropli aromatu rumowego. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i 2 łyżki wody, zmiksować, po czym wyłożyć na jasną część ciasta.
Na wierzchu dość gęsto rozłożyć jabłka - kroję w wąskie półksiężyce powstałe z połówek wydrążonych jabłek, układam na cieście wbijając delikatnie wewnętrzną stroną "księżyca" jedno za drugim.
Piec około 45 minut.

Krem:
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony stopniowo dodawać do utartego masła.
Gdy ciasto ostygnie nałożyć na nie krem i polać polewą.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Muffinki jogurtowe Martusi
Suche składniki:
1,5 szkl.mąki
1,5 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 czekolady pokrojonej w kostkę (w sezonie letnim można dac truskawki, maliny, jagody itp.) - dodać na samym końcu do masy lekko mieszając

Wymieszać razem.

Mokre składniki:
ponad 0,5 margaryny roztopionej
2 jajka
2 małe jogurty


Połączyć wszystko (owoce na końcu - daję już do ciasta w papilotkach). Piec w temp.180'C ok.15-20min.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”