No właśnie na fotce widać panierkę, dlatego zastanowiło mnie toewka36jj pisze:Agnes - rybę zawsze smażę bez jakiejkolwiek panierki, ani jajek, ani maki, ani bułki tartej. Niestety, gdy człowiekowi bardzo zależy, zawsze coś wychodzi nie tak. Tym razem kupiłam mrożonego mintaja, po rozmrożeniugo i włożeniu sote na gorący tłuszcz, ryba się zaczęła rozwarstwiać i kruszyć. Nic tu nie pomogła cytryna. Aby uratować co się da, musiałam użyć jajka i mąki jako panieru. Niestety!
Kuchnia moja i mojej mamy
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Makiełki tym razem zrobiłam z białego maku z dodatkiem marcepana. Gwiazdki też są marcepanowe.

Schab dojrzewający po rozkrojeniu:

Ponieważ część domowników nie lubi "surowego" mięsa, połowę porcji ugotowałam. Niestety mięsko okazało się zbyt suche i zbyt słone. Nie polecam ugotowanego. Natomiast surowe okazało się wyśmienite.

Schab dojrzewający po rozkrojeniu:

Ponieważ część domowników nie lubi "surowego" mięsa, połowę porcji ugotowałam. Niestety mięsko okazało się zbyt suche i zbyt słone. Nie polecam ugotowanego. Natomiast surowe okazało się wyśmienite.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Pięknie wygląda ten schabik ,wyobrażam sobie jego smak
Mnie nie udał się schab parzony
. Nie wiem co zrobiłam żle,ale był suchy i twardawy.
Nie poddam się jednak- zrobię jeszcze raz - zwłaszcza,że juz kiedys robiłam i pamietam,że wszystkim bardzo smakowało parzone mięsko.
Mnie nie udał się schab parzony
Nie poddam się jednak- zrobię jeszcze raz - zwłaszcza,że juz kiedys robiłam i pamietam,że wszystkim bardzo smakowało parzone mięsko.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- krystyna2201
- 500p

- Posty: 546
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: między Wschową a Głogowem
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Witam a nie próbowałaś robić schab w majonezie,robi się go dłużej ale jest pyszny.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Robiłam właśnie parzony z przyprawami i majonezem.
A przy okazji dowiedziałam się,ile tłuszczu jest w schabie,a wydaje sie,że to takie chude mięsko
Na powierzchni wody zebrało się chyba więcej niż pół szklanki tłuszczu ( z 1,5 kg schabu).
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Elu - po sparzeniu mój schab także okazał się suchy i twardy, tak więc gra nie jest warta świeczki. Natomiast surowy jest wyśmienity, polecam.
Krystyno - napisz proszę, jak robi się schab w majonezie, czasu mam dużo, nigdzie się nie wybieram, więc na pyszności chętnie poczekam.
Krystyno - napisz proszę, jak robi się schab w majonezie, czasu mam dużo, nigdzie się nie wybieram, więc na pyszności chętnie poczekam.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3954
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewo wpisuję się, fajne przepisy. Mam ochotę wypróbować Twój makowiec, bo w tym roku na święta nie mieliśmy - a ja uwielbiam taki 
Pozdrawiam - Justyna
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewaewka36jj pisze:- po sparzeniu mój schab także okazał się suchy i twardy, tak więc gra nie jest warta świeczki. Natomiast surowy jest wyśmienity, polecam.
napisz jak parzyłaś polędwicę?
Bo może tu tkwi błąd, że wyszedł suchy.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Piotrze, jakby to powiedzieć: Włożyłam go do gotującej się wody, nieosolonej, bo schab był słony i gotowałam ponad godzinę ( schab ważył ok. 1, 3 kg). Dodałam ziele, liść laurowy i to tyle. Ale nie wiem czy tu tkwi błąd. Surowy schab, ten gotowy już do spożycia był przecież twardawy ( znacznie bardziej niż szynka parmeńska), więc chyba nagle nie mógł się zrobić miękki? I u mnie zawsze gotowany schab jest suchy, no chyba, że gotuję go w maślance, co wszystkim polecam, wtedy jest znakomity. Szczególnie gdy dodatkowo, na półmisku obłożę go farszem podobnym do tego, co jest w rybie po grecku. Ale to już inny temat.
Jeżeli jednak Piotrze masz pomysł, co zrobić, aby gotowany schab był soczysty i miękki ( a przed wszystkim soczysty), to bedę wdzięczna za podpowiedź. Podczytuję na bieżąco Twój wątek i wiem, że masz mnóstwo pomysłów.
Jeżeli jednak Piotrze masz pomysł, co zrobić, aby gotowany schab był soczysty i miękki ( a przed wszystkim soczysty), to bedę wdzięczna za podpowiedź. Podczytuję na bieżąco Twój wątek i wiem, że masz mnóstwo pomysłów.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
To zrobiłaś niepowtarzalny błąd.
Na prośbę Agnieszki podałem, jak należy piec mięsa z użyciem termometru, widzę teraz, że muszę napisać, jak należy parzyć mięsa.
Należy mieć termometr z sondą - to podstawa sukcesu.
A'la poarmeńska Ci się obsuszyła, bo nie skorzystałaś z mojej rady.

Na prośbę Agnieszki podałem, jak należy piec mięsa z użyciem termometru, widzę teraz, że muszę napisać, jak należy parzyć mięsa.
Należy mieć termometr z sondą - to podstawa sukcesu.
A'la poarmeńska Ci się obsuszyła, bo nie skorzystałaś z mojej rady.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Piotrze, nie daj się prosić i napisz, jak mam ją gotować. A korzystając z okazji dnia dzisiejszego, życzę Ci wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
W moim wątku już kiedyś Kasi napisałem, jak 3-ba zrobić by schab był soczysty.
Masz termometr z sondą ?
Masz termometr z sondą ?
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Dzisiejszy dietetyczny objadek - jak córcia stwierdziła, zielone warzywa są najbardziej wskazane dla tych, którzy chcą schudnąć.
Kurczak z zielonymi warzywami
Piersi kurczaka kroję w kostkę, solę, dodaję pieprz i carry i lekko podsmażam na niewielkiej ilości gorącego oleju. Dodaję drobno pokrojoną cebulkę, a gdy zmięknie - cienko pokrojoną w półksiężyce cukinię. Tej ostatniej nie obieram ze skórki. Cukinia powinna być doprawiona, ja lubię dodać zioła prowansalskie. Lekko tylko podsmażam, a potem podlewam wodą ( wersja light). Jeżeli ktoś nie musi się odchudzać - proponuję zalać śmietaną, kremówką, a na końcu dołożyć ser pleśniowy. Tylko wtedy nie będzie to wersja dietetyczna, ale moim zdaniem śmietana wzbogaca smak potrawy. Całość duszę do miękkości cukini, a na końcu dodaję groszek z puszki. Jeżeli chcemy uzyskać więcej zieleni, możemy dodać zblanszowany brokuł.

Danie podać można z brązowym lub białym makaronem lub ryżem.
Smacznego!
-- 31 gru 2014, o 18:15 --
Piotrze - moje pierwsze postanowienie na nowy rok - zakup termometru z sondą!
Kurczak z zielonymi warzywami
Piersi kurczaka kroję w kostkę, solę, dodaję pieprz i carry i lekko podsmażam na niewielkiej ilości gorącego oleju. Dodaję drobno pokrojoną cebulkę, a gdy zmięknie - cienko pokrojoną w półksiężyce cukinię. Tej ostatniej nie obieram ze skórki. Cukinia powinna być doprawiona, ja lubię dodać zioła prowansalskie. Lekko tylko podsmażam, a potem podlewam wodą ( wersja light). Jeżeli ktoś nie musi się odchudzać - proponuję zalać śmietaną, kremówką, a na końcu dołożyć ser pleśniowy. Tylko wtedy nie będzie to wersja dietetyczna, ale moim zdaniem śmietana wzbogaca smak potrawy. Całość duszę do miękkości cukini, a na końcu dodaję groszek z puszki. Jeżeli chcemy uzyskać więcej zieleni, możemy dodać zblanszowany brokuł.

Danie podać można z brązowym lub białym makaronem lub ryżem.
Smacznego!
-- 31 gru 2014, o 18:15 --
Piotrze - moje pierwsze postanowienie na nowy rok - zakup termometru z sondą!
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewa b.dobre postanowienie. Od razu kup 2 szt.
Następnym razem zrób tak:
1. podgrzej wodę do temp. 80 C
2. w mięso wbij centralnie sondę i ustaw alarm na 60 C
3. parz cały czas w temp 80 C
4. jak mięso osiągnie temp wew. mięśnia 60 C , to wówczas wyjmij z wody, sondy z mięsa nie wyjmuj.
5.ostudź i dopiero z zimngo mięsa wyjmij sondę.
Tak sparzone mięso ma konsystencję Polędwicy Sopockiej. Jest miękkie i soczyste.
Zawsze powtarzam, że wędzarnia to nie parowóz, a gotowanie w kuchni to parzenie, a nie gotowanie na full.
Dosiego Roku 2015
Następnym razem zrób tak:
1. podgrzej wodę do temp. 80 C
2. w mięso wbij centralnie sondę i ustaw alarm na 60 C
3. parz cały czas w temp 80 C
4. jak mięso osiągnie temp wew. mięśnia 60 C , to wówczas wyjmij z wody, sondy z mięsa nie wyjmuj.
5.ostudź i dopiero z zimngo mięsa wyjmij sondę.
Tak sparzone mięso ma konsystencję Polędwicy Sopockiej. Jest miękkie i soczyste.
Zawsze powtarzam, że wędzarnia to nie parowóz, a gotowanie w kuchni to parzenie, a nie gotowanie na full.
Dosiego Roku 2015
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Polędwiczki z kurkami
1 polędwiczkę kroję w plastry i ręką rozbijam tak, by nie poranić mięska. Solę i pieprzę. Delikatnie obtaczam w mące i wkładam na rozgrzany tłuszcz. Podsmażam. Osobno przygotowuję sos z kurek ( jak dobrze być grzybiarzem!). Do polędwiczek dodaję sos ( koniecznie ze śmietaną ) i posypuję zieloną pietruszką.

Smacznego!
-- 31 gru 2014, o 19:00 --
Dzięki Piotrze
. Do siego!
1 polędwiczkę kroję w plastry i ręką rozbijam tak, by nie poranić mięska. Solę i pieprzę. Delikatnie obtaczam w mące i wkładam na rozgrzany tłuszcz. Podsmażam. Osobno przygotowuję sos z kurek ( jak dobrze być grzybiarzem!). Do polędwiczek dodaję sos ( koniecznie ze śmietaną ) i posypuję zieloną pietruszką.

Smacznego!
-- 31 gru 2014, o 19:00 --
Dzięki Piotrze


