
To co najlepsze - szarotka w kuchni
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1214
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
dziękuję 

zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko teraz i ja zrobię mielonkę 

-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Zrób Aniu jest naprawdę pyszna, co najważniejsze wiesz co jesz.
Dziś zrobiłam typowo drobiową, z gęsiny oraz udek i piersi kurczaka (to te jasne kostki)

Upieczony sernik, keks oraz Marysieńka orzechowa:

Jest jeszcze makowiec (tradycyjnie zwijany) oraz pijane śliwki.

Dziś zrobiłam typowo drobiową, z gęsiny oraz udek i piersi kurczaka (to te jasne kostki)

Upieczony sernik, keks oraz Marysieńka orzechowa:

Jest jeszcze makowiec (tradycyjnie zwijany) oraz pijane śliwki.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko, czy można prosić o przepis na Marysieńkę orzechową?
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Wszyscy w kuchni, ale może nie tylko Grażynce przyda się jeszcze przepis na to pyszne ciasto.
MARYSIEŃKA ORZECHOWA
PLACEK nr 1
7 jaj
1 szkl cukru
2 czubate łyżki kakao
5 czubatych łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Mąkę, proszek i kakao przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30-40 min.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
PLACE nr 2
25 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich
5 białek
20 dag cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej35 min
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy oraz mąki wymieszane z proszkiem. Piec na takiej samej blaszce jak 1 ciasto w temp 180*C około 35 min.
KREM
1/2 l mleka
cukier wanilinowy
5 żółtek
20 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła
Odlać 1/2 szkl mleka , resztę zgotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Żółtka utrzeć z mąką ziemniaczaną i mlekiem, dodać go gotującego się mleka, ugotować budyń.
Po wystudzeniu utrzeć masło dodając z budyniem
PRZEŁOŻENIE PLACKA
Na spód 1 część biszkoptu, na to 1/2 kremu, na to zimny placek orzechowy, druga część kremu i na wierzch 2 część biszkoptu. Ciasto ozdobić polewą czekoladową i orzechami. Dobrze schłodzić.
Tak wygląda w przekroju:

Tu pijane śliwki'

Sernik z polewą jagodową;

I keks:

Życzę wszystkim smacznego.

MARYSIEŃKA ORZECHOWA
PLACEK nr 1
7 jaj
1 szkl cukru
2 czubate łyżki kakao
5 czubatych łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Mąkę, proszek i kakao przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30-40 min.
Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
PLACE nr 2
25 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich
5 białek
20 dag cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej35 min
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać orzechy oraz mąki wymieszane z proszkiem. Piec na takiej samej blaszce jak 1 ciasto w temp 180*C około 35 min.
KREM
1/2 l mleka
cukier wanilinowy
5 żółtek
20 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła
Odlać 1/2 szkl mleka , resztę zgotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Żółtka utrzeć z mąką ziemniaczaną i mlekiem, dodać go gotującego się mleka, ugotować budyń.
Po wystudzeniu utrzeć masło dodając z budyniem
PRZEŁOŻENIE PLACKA
Na spód 1 część biszkoptu, na to 1/2 kremu, na to zimny placek orzechowy, druga część kremu i na wierzch 2 część biszkoptu. Ciasto ozdobić polewą czekoladową i orzechami. Dobrze schłodzić.
Tak wygląda w przekroju:

Tu pijane śliwki'

Sernik z polewą jagodową;

I keks:

Życzę wszystkim smacznego.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
WOW zabieram i idę sobie
Nie da się ukryć ,że łapa poleciała najpierw po pijane śliwki. 


- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Obie kaczuszki były nadziane jabłkami.
Dorotko przepis wspaniały, taki prosty, a kaczuchy smaczne i mięciutkie.
Tylko fotka mi po nich została

-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ewuniu, bardzo się cieszę, że smakowało. To ja poproszę o tę fotkę. U mnie kaczusia wczoraj pieczona, bo na święta były zrazy i królik.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko,
pozwól, że zapytam, jak przyrządziłaś mięsko z królika? To mięsko jest wyjątkowo delikatne, chude i lekkostrawne. U mnie w pierwszy i w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia zagościł pasztet z królika, ale nie ja przyrządziłam ten delikates.
pozwól, że zapytam, jak przyrządziłaś mięsko z królika? To mięsko jest wyjątkowo delikatne, chude i lekkostrawne. U mnie w pierwszy i w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia zagościł pasztet z królika, ale nie ja przyrządziłam ten delikates.
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Witaj Dorotko, cieszę się, że zajrzałam do Ciebie, żałuję, że tak późno, tyle tu cudowności...
Lubię piec słodkości i nie tylko, chętnie gospodarzę w kuchni, więc Twoje przepisy będą dla mnie fajną inspiracją. Kilka zanotowałam, po resztę będę zaglądać.
Pijane śliwki kiedyś robiłam (przepis dostałam), super ciacho, ale pomysł na konfiturę z cukinii i ananasa- rewelacja. Szkoda, że to nie sezon cukiniowy, bo zrobiłabym od razu
Lubię piec słodkości i nie tylko, chętnie gospodarzę w kuchni, więc Twoje przepisy będą dla mnie fajną inspiracją. Kilka zanotowałam, po resztę będę zaglądać.
Pijane śliwki kiedyś robiłam (przepis dostałam), super ciacho, ale pomysł na konfiturę z cukinii i ananasa- rewelacja. Szkoda, że to nie sezon cukiniowy, bo zrobiłabym od razu

Pozdrawiam, Kasia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Zapisuję, bo widzę, że tu kulinarna skarbnica wiedzy 

- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Dorotko
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Ja z zapytaniem?
Masz jakiś przepis na gąskę i indyka?
Chętnie skorzystam

-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dziękuję Ewuniu i wzajemnie.
Jeśli chodzi o gęsinę i indyka to mam kilka sposobów na pyszne pieczyste. Wszystko zależy od tego czy chcesz piec całe tuszki, czy też poszczególne elementy, jak np piersi, udka. Napiszę Ci przykłady:
Glazurowana pierś z indyka
Indyk z chrupiącą skórką
Faszerowana indyczka
Gęś duszona w kapuście (podzielona na części)
Gęś faszerowana kaszą gryczaną
Gęś pomarańczowa
Jeśli chodzi o gęsinę i indyka to mam kilka sposobów na pyszne pieczyste. Wszystko zależy od tego czy chcesz piec całe tuszki, czy też poszczególne elementy, jak np piersi, udka. Napiszę Ci przykłady:
Glazurowana pierś z indyka
Indyk z chrupiącą skórką
Faszerowana indyczka
Gęś duszona w kapuście (podzielona na części)
Gęś faszerowana kaszą gryczaną
Gęś pomarańczowa
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Witam.Ja bardzo proszę o przepis na piersi z gęsi.
Alicja
Alicja