Kuchnia moja i mojej mamy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Całe moje świąteczne dzieciństwo spędziłam przy placku makowym, a nie przy strucli. Na spodzie ciasto, potem warstwa maku i na wierzchu piękna, pachnąca kruszonka. Uwielbiałam ją robić razem z mamą i ... wyjadać, kiedy wydawało się, że mama nie patrzy. Teraz ilekroć robię kruszonkę, tyle razy wołam swoją córcię, a ona z wypiekami na policzkach skubie, jak ja kiedyś, właśnie kruszonkę. To przepis mojej mamy na tamten placek. Mama nie robiła z 1 kilograma, ale z 60 dkg maku, więc w nawiasie podaję jej proporcje.
Makowiec - placek
Masa makowa
* 1 kg maku (60 dkg)
*3/4 kostki masła ( 0,5 kostki)
*3 łyżki miodu ( 2 łyżki)
*2,5 szkl. cukru ( 1,5 szkl. cukru)
*3 jajka ( żółtka+ białka na pianę) ( 2 jajka)
*olejek migdałowy
*1 łyżka kartoflanki
Sparzony mak trzymać ok 20 min. na małym ogniu, osączyć, zmielić dwukrotnie razem z cukrem. Dodać stopione masło, miód, żółtka i pianę z białek. Na końcu dodać bakalie. Masę makową wyłożyć na ciasto babkowe.
Ciasto babkowe na spód
*4 całe jajka
*20 dkg mąki wrocławskiej
*20 dkg cukru
*1 łyżeczka i ciut proszku
*3/4 kostki masła.
Ciasto wymieszać mikserem.
Na wierzch kruszonka
* 1 kostka masła
*1 szkl. cukier
* 2-3 szkl. mąki

Uwielbiam taki własnie makowiec i to on najczęściej gości u mnie na święta.
Smacznego!

-- 25 lis 2014, o 22:14 --
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

I może jeszcze Tort makowy
Ciasto:
*10 jaj
*25 dkg cukru
*2 łyżki wody z octem
*1/2 kg sparzonego i zmielonego maku
* 2 łyżki miodu
*olejek migdałowy
*bułka tarta do gęstości
Jajka ubić z cukrem, dodać wodę z octem.Potem dodać roztopiony miód, olejek, sparzony i dwukrotnie zmielony mak . Na koniec dodać bułkę tartą do gęstości. Upiec.
Masa
*25 dkg cukru
*3 jajka
*1 kostka margaryny
*1/2 kostki masła
*1 łyżka kawy
* 1 kieliszek spirytusu
*bakalie
Jajka utrzeć z cukrem i margaryną. Dodać masło, łyżkę mielonej kawy, spirytus i bakalie. Tort podzielić na 3 krążki i przełożyć masą.

Zdjęcia może będą, ale dopiero w grudniu.
Smacznego!
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4554
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: woj.łódzkie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewuniu masz racje, nie przemyślałam tych wypieków na Święta, muszę poczekać z wypiekiem rogali. Nie będę przecież piekła ich w Wigilię :wink: Ale narobiłaś mi takiego smaku na nie, że chciałam jak najprędzej je upiec. W ciągu tygodnia nie mam czasu :( więc pomyślałam o Świętach. Co się odwlecze to nie uciecze, w końcu i ja znajdę chwilę wolnego :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Pewnie każdy już piekł muffinki. Ja zrobiłam je pierwszy raz i przyznać muszę , że wyszły smakowite. Ponieważ nie wiedziałam, jaki smak będzie mojej rodzinie najbardziej odpowiadał, zrobiłam kilka wariantów. I tak do ciasta dodałam albo kakao i orzechy, albo otartą skórke pomarańczową i kandyzowaną, albo jedno i drugie. Powodzenie miały też muffinki , do których dodałam konfiturę różaną czy jabłuszka z cynamonem. Za najmniej udaną uznałabym tę z wiórkami kokosowymi.
Szybkość przygotowania, krótki czas oczekiwania na upieczenie i wystygniecie powoduje, że na pewno zagoszczą na moim stole.

Muffinki
*1/2 szkl. oleju
*1 szkl. maślanki
*2 jajka
*2 szkl. mąki
*1/2 szkl. cukru
* 1 cukier waniliowy ( lubię, więc go dodałam)
*2 łyżeczki proszku
*1/2 łyżeczki sody rozpuszczonej w odrobinie wody
*ciut soli

Mąka+ cukry+proszek+sól wymieszałam w misce. Następnie wlałam tzw. produkty mokre, czyli olej, maślankę, wbiłam 2 jajka, a na koniec dodałam sodę. Całość wymieszałam łyżką.

Do foremek wlewałam do 3/4 wysokości, piekłam 18 min, ( te z owocami 20 min) w temp. 180 st.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Posty: 4200
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewo a zamiast maslanki może być mleko ? Ja jak robiłem to zawsze wychodzą lepiej te z mleka niż maslanki ;:oj
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewuniu muffinki to wspaniałe ciasteczka. Można je zrobić nawet wtedy, kiedy niespodziewani goście się zjawią. Kilka minut, kilka ruchów łyżką, chwila pieczenia i gotowe. A jakie dekoracyjne i pyszne :D To u mnie deser awaryjny w nagłych przypadkach.... i takie różnorodne, za każdym razem można zrobić inne :D Twoje wyglądają ślicznie i na pewno tak smakują :D
Awatar użytkownika
Marzena62
500p
500p
Posty: 570
Od: 13 lip 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

:wit Ewo, Twoje roladki z polędwiczki muszę zrobić :tan
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Świeta coraz bliżej, pierniczki już gotowe cieszą i oczy i podniebienie :tan .

Dziś nadszedł czas na uszka. Wykonuję je z ciasta pierogowego, ale do środka dodaję farsz z grzybów już bez dodatku kapusty. Podsmażone z cebulką grzyby, wcześniej namoczone w wodzie i obgotowane, drobno kroję lub miksuję blenderem. Mocno doprawiam solę i pieprzem. Nastepnie do zimnego farszu dodaję surowe jajko, Dzięki czemu, farsz będzie " ścięty", zieloną pietruszkę i trochę bułki tartej. Bułkę dodaję po to, aby nadzienie nie było zbyt luźne. Oczywiście można obejść się i bez jajka i bez bułki. Potem już tylko kleję jak malutkie pierożki , dodatkowo zlepiając narożniki.

Obrazek

Teraz w zamrażalniku czekać bedą do wigilii.

Schab bez smażenia jak szynka
2 kg surowego schabu- myję go i czyszczę z błonek. Następnie obkładam go cukrem ( 1 szklanka). Zawijam w folię aluminiową i wkładam na 36 godzin do lodówki. Mięsko musi być włożone do naczynia, bo puszcza duzo soku, który trzeba wylać. Po wskazanym czasie wyjmuję schab z lodówki, odwijam i dobrze myję, tak, żeby zmyć cukier.
Po wysuszeniu obkładam solą ( 1 szklanka), powtarzam procedurę, czyli zawijam w folię, wkładam w naczyniu do lodówki na 36 godzin.
Po tym czasie znów wyjmuję schab , dokładnie myję i po wysuszeniu przyprawiam ziołami. Ja dałam paprykę, majeranek, tymianek, czosnek niedźwiedzi i oczywiście plasterki pokrojonego czosnku. Znów szczelnie owinęłam mięso i ponownie włozyłam na 36 godzin do lodówki. Tym razem mięsko soków już nie puściło.
Następnie wyjmuję mięso, tym razem już go nie płuczę. Wkładam je do pończochy/ rajstopy i wieszam w lekko przewiewnym miejscu na tydzień. Po tym czasie zasiadam do ucztowania.

( Schab po obłożeniu go ziołami)
Obrazek

(A tak wygląda w specjalnie do tego celu zakupionej pończoszce).
Obrazek

Smacznego!
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewa
;:63 za wyroby.
Na schab dojrzewający na ostatnim etapie warto założyć kilka warstw rajstop, mniej dobra wyparuje.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewa,ale pyszności tu serwujesz ;:oj Mam wrażenie,ze taki schab dojrzewajacy jadłam kiedyś- pokażesz zdjęcie w przekroju? ;:180 Może się skuszę po świętach,teraz dobra pora na takie wyroby,bo much nie ma :wink:

Ja bym nie ryzykowała z kilkoma warstwami pończoch- one słabo przepuszczają powietrze,a mięsko ma być fajnie podsuszone.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Włożyłam schab w jedną parę pończoch, za kilka dni pokażę jej przekrój i opowiem o smaku. Już teraz pachnie pięknie.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Posty: 4200
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewo wczoraj zrobiłem twoje rogale i wyszly przepysznie ;:196 ;:196 ;:196 : ;:138 od razu miałem zdeklarowane ze na swieta też mają być :)
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Mati - Zamiast nich proponuję pierogi z makiem ( nadzienie takie samo) polane sosem waniliowym.
Awatar użytkownika
krystyna2201
500p
500p
Posty: 546
Od: 9 lut 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: między Wschową a Głogowem

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Ewa witam,fajne sprawdzone przepisy za które dziękuję.Będę twoim wiernym czytaczem, mogę też służyć swoimi przepisami jak będzie potrzeba.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia moja i mojej mamy

Post »

Krysiu, czekam na Twoje przepisy. Wstawiaj kiedy tylko chcesz, a na pewno nie tylko ja będę Ci zobowiązana. Podziel się czymś smakowitym, co robisz na święta. Dużo osób pisze o potrawach wigilijnych, ale potem mamy jeszcze dalsze świąteczne dni i tu nasze stoły też uginają się od pyszności.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”