
To co najlepsze - szarotka w kuchni
- Judyta84
- 200p
- Posty: 219
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlaskie, Zambrów
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja poproszę przepis na szarlotkę sypaną 

- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja też się dołączę ze swą cicha prośbą ... u mnie za 2 tygodnie ważna uroczystość. Przyjęcie urodzinowe planuję w domu ... chciałoby się pokazać coś nowego i do tego smacznego.
Zaintrygowało mnie to mięsko białe w środku - co to jest i o przepis sie
http://images69.fotosik.pl/414/4bf9fb2dffc9c7c4med.jpg
Ostatnio przeglądam "forumowe kuchnie " i wrzucam te naj... do notesu.
Twoje też tam są - bardzo dziekuje za inspiracje .
Zaintrygowało mnie to mięsko białe w środku - co to jest i o przepis sie

http://images69.fotosik.pl/414/4bf9fb2dffc9c7c4med.jpg
Ostatnio przeglądam "forumowe kuchnie " i wrzucam te naj... do notesu.
Twoje też tam są - bardzo dziekuje za inspiracje .
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dziękuję wszystkim za odwiedziny.
Nie spodziewałam się takiego odzewu. No cóż nie pozostaje mi nic innego jak wkleić przepisy na życzenie.
To po kolei.
Mamafrania - Aniu, Elciu, jest to rolada szpinakowo-łososiowa. Robi się ją bardzo łatwo i dość szybko.
Rolada szpinakowa z łososiem.
450g szpinaku mrożonego (1 opakowanie)
2 łyżki masła
5 jajek
200g serka puszystego chrzanowego lub śmietankowego
200g łososia w plastrach
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Masło rozpuścić na patelni, czosnek pokrojony w plasterki i szpinak wrzucić na masełko i podsmażyć do odparowania całego płynu. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Szpinak zmiksować z żółtkami, dodać pianę i delikatnie połączyć. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę szpinakową i upiec w nagrzanym do 180* piekarniku. Trwa to około 15 min. Ostudzić.
Po wystudzeniu posmarować ciasto serkiem, na serek rozłożyć plastry łososia, zwinąć roladę, ciasno owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroimy ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.
Jeśli dajemy śmietankowy serek to musimy bardziej doprawić szpinak.
Agness- Agnieszko dla Ciebie:
Ambasador
1/2 szkl cukru
200g margaryny
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
5 łyżek kakao
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
5 jajek
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
2 jabłka
W rondlu rozpuścić margarynę, dodać oliwę i wodę. Wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać kakao, podgrzać, ale nie gotować. Po wystudzeniu dodać mąkę z proszkiem, żółtka, a na koniec pianę z białek. Owoce odcedzić i pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, wylać ciasto. Piec przez 45 min w temp 170- 180*. Studzimy w formie. Na zimne ciasto można polać polewę czekoladową.
Jeśli ciasto pieczemy w sezonie to możemy dać 2 jabłka, 2 gruszki, kilka śliwek. Ważne żeby było to kilka różnych owoców. Ciasto jest wilgotne i długo pozostaje świeże.
Reszta przepisów jutro.


To po kolei.
Mamafrania - Aniu, Elciu, jest to rolada szpinakowo-łososiowa. Robi się ją bardzo łatwo i dość szybko.
Rolada szpinakowa z łososiem.
450g szpinaku mrożonego (1 opakowanie)
2 łyżki masła
5 jajek
200g serka puszystego chrzanowego lub śmietankowego
200g łososia w plastrach
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Masło rozpuścić na patelni, czosnek pokrojony w plasterki i szpinak wrzucić na masełko i podsmażyć do odparowania całego płynu. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić.
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Szpinak zmiksować z żółtkami, dodać pianę i delikatnie połączyć. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę szpinakową i upiec w nagrzanym do 180* piekarniku. Trwa to około 15 min. Ostudzić.
Po wystudzeniu posmarować ciasto serkiem, na serek rozłożyć plastry łososia, zwinąć roladę, ciasno owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Kroimy ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.
Jeśli dajemy śmietankowy serek to musimy bardziej doprawić szpinak.
Agness- Agnieszko dla Ciebie:
Ambasador
1/2 szkl cukru
200g margaryny
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
5 łyżek kakao
2 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
5 jajek
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
2 jabłka
W rondlu rozpuścić margarynę, dodać oliwę i wodę. Wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać kakao, podgrzać, ale nie gotować. Po wystudzeniu dodać mąkę z proszkiem, żółtka, a na koniec pianę z białek. Owoce odcedzić i pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, wylać ciasto. Piec przez 45 min w temp 170- 180*. Studzimy w formie. Na zimne ciasto można polać polewę czekoladową.
Jeśli ciasto pieczemy w sezonie to możemy dać 2 jabłka, 2 gruszki, kilka śliwek. Ważne żeby było to kilka różnych owoców. Ciasto jest wilgotne i długo pozostaje świeże.
Reszta przepisów jutro.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko,
a ja bardzo Cię proszę o przepis na ciasto ananasowe z pianką.
Chyba całą noc nie
, żeby tyle pyszności-rozmaitości przygotować? 
Rolada szpinakowo-łososiowa (dla mnie w wersji z serkiem chrzanowym, bo bardziej wyrazisty ma smak) to bardzo dobry pomysł na jedno z wigilijnych dań.
A to białe mięsko w cieście, czy to jest filet z piersi kurczaka w cieście francuskim? Wygląda bardzo apetycznie.
a ja bardzo Cię proszę o przepis na ciasto ananasowe z pianką.
Chyba całą noc nie


Rolada szpinakowo-łososiowa (dla mnie w wersji z serkiem chrzanowym, bo bardziej wyrazisty ma smak) to bardzo dobry pomysł na jedno z wigilijnych dań.
A to białe mięsko w cieście, czy to jest filet z piersi kurczaka w cieście francuskim? Wygląda bardzo apetycznie.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko bardzo dziękuję
... no i okazuje się, że wszystkie przepisy musisz podać, bo na każdą potrawę i ciacho są chętni




- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Często robię roladę łososiową, jak mam łososia uwędzonego na zimno i ricottę.
w sumie przepis podobny, ale smak z pewnością inny.
Danie faktycznie łatwe w wykonaniu i reprezentacyjne.
w sumie przepis podobny, ale smak z pewnością inny.
Danie faktycznie łatwe w wykonaniu i reprezentacyjne.
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Skoro jest taka potrzeba to wstawiam po kolei.
Naleśniki zapiekane
Ciasto na naleśniki chyba wszyscy znają, więc nie podaję.
Do nadzienia potrzebujemy:
50 dag twarogu
cukier wanilinowy
cukier puder do smaku
2 żółtka
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aby powstała gęsta masa.
Do sosu potrzebujemy:
100g masła
4 szkl mleka
5 łyżek cukru
100g rodzynek
szczypta soli
budyń śmietankowy lub waniliowy
Masło rozpuszczamy, dodajemy budyń, mieszając dolewamy zimne mleko, dodajemy cukier i sól. Gdy masa się zagotuje dodajemy rodzynki i zestawiamy z ognia.
Naleśniki nadziewamy masą twarogową, zwijamy, tak zwyczajnie nie w kopertę, układamy ciasno w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem, polewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego do 180* piekarnika na 20-30 min. Podajemy prosto z pieca.
Szarlotka sypana
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1 szkl kaszy manny
1 łyzeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
250g zmrożonego masła
1,5 kg świeżych jabłek lub 2 słoiki musu jabłkowego (ja zawsze robię z musem)
Wszystkie sypkie produkty dokładnie wymieszać. Szczelną formę do pieczenia (ostatnio piekłam w formie żaroodpornej) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Połowę sypkich składników wysypać na dno formy, wyrównać, na to rozłożyć pokrojone w plasterki jabłka lub wyłożyć mus, posypać resztą mieszanki. Zmrożone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć równo na powierzchni ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180* - 190* piekarnika i piec około 40-50min. Po wyjęciu z pieca można posypać cukrem pudrem. Ciasto to jest pysznie chrupiące.
Kurczak w cieście francuskim
Opakowanie ciasta francuskiego
2 filety z kurczaka
1 jajko do posmarowania ciasta
Przyprawy, co kto lubi. Ja zamarynowałam piersi w mieszance soli, pieprzu, ziół prowansalskich i pesto czosnkowo- pietruszkowym.
Kurczak w przyprawach powinien poleżeć przez co najmniej 2 godz.
Po tym czasie obsmażamy kurczaka z każdej strony po kilka min.
Piekarnik nagrzać do 200*C.
Ciasto rozwinąć, na środek układamy piersi, ciasto nacinamy w paseczki z obu stron i paski zaplatamy na mięsie.. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 30 min do zrumienienia ciasta.
Naleśniki zapiekane
Ciasto na naleśniki chyba wszyscy znają, więc nie podaję.
Do nadzienia potrzebujemy:
50 dag twarogu
cukier wanilinowy
cukier puder do smaku
2 żółtka
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aby powstała gęsta masa.
Do sosu potrzebujemy:
100g masła
4 szkl mleka
5 łyżek cukru
100g rodzynek
szczypta soli
budyń śmietankowy lub waniliowy
Masło rozpuszczamy, dodajemy budyń, mieszając dolewamy zimne mleko, dodajemy cukier i sól. Gdy masa się zagotuje dodajemy rodzynki i zestawiamy z ognia.
Naleśniki nadziewamy masą twarogową, zwijamy, tak zwyczajnie nie w kopertę, układamy ciasno w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem, polewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego do 180* piekarnika na 20-30 min. Podajemy prosto z pieca.
Szarlotka sypana
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1 szkl kaszy manny
1 łyzeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
250g zmrożonego masła
1,5 kg świeżych jabłek lub 2 słoiki musu jabłkowego (ja zawsze robię z musem)
Wszystkie sypkie produkty dokładnie wymieszać. Szczelną formę do pieczenia (ostatnio piekłam w formie żaroodpornej) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Połowę sypkich składników wysypać na dno formy, wyrównać, na to rozłożyć pokrojone w plasterki jabłka lub wyłożyć mus, posypać resztą mieszanki. Zmrożone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć równo na powierzchni ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180* - 190* piekarnika i piec około 40-50min. Po wyjęciu z pieca można posypać cukrem pudrem. Ciasto to jest pysznie chrupiące.

Kurczak w cieście francuskim
Opakowanie ciasta francuskiego
2 filety z kurczaka
1 jajko do posmarowania ciasta
Przyprawy, co kto lubi. Ja zamarynowałam piersi w mieszance soli, pieprzu, ziół prowansalskich i pesto czosnkowo- pietruszkowym.
Kurczak w przyprawach powinien poleżeć przez co najmniej 2 godz.
Po tym czasie obsmażamy kurczaka z każdej strony po kilka min.
Piekarnik nagrzać do 200*C.
Ciasto rozwinąć, na środek układamy piersi, ciasto nacinamy w paseczki z obu stron i paski zaplatamy na mięsie.. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 30 min do zrumienienia ciasta.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko,
proszę i o mnie pamiętaj w wolnym, wygospodarowanym czasie. Ciasto ananasowe z pianką - bardzo, bardzo proszę o przepis.
proszę i o mnie pamiętaj w wolnym, wygospodarowanym czasie. Ciasto ananasowe z pianką - bardzo, bardzo proszę o przepis.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorota
z naleśnikami poszłaś po bandzie, to Twój sprawdzony przepis, czy świeżak, ściągnięty z Netu ?
z naleśnikami poszłaś po bandzie, to Twój sprawdzony przepis, czy świeżak, ściągnięty z Netu ?
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Piotr moje wszystkie przepisy to wielokrotnie sprawdzone i przetestowane na rodzinie. Nigdy nie wstawiam czegoś czego sama nie wypróbowałam. Większość przepisów to jeszcze z czasów szkoły podstawowej. Pamiętasz ZPT? Dziewczyny w kuchni, a chłopaki w warsztacie. 
Renatko pamiętam o Tobie, trochę odsapnę i wstawię.

Renatko pamiętam o Tobie, trochę odsapnę i wstawię.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
To dobrze, że takie stosujesz zasady. ZPT pamiętam,ale u Nas w W-wie działaliśmy kuchennie wspólnie < i b.dobrze >, natomiast podział nastąpił na etapie młotka i szydełka. 

-
- 100p
- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Ja ze szkolnych ZPT pamiętam jeszcze ZUPĘ NIC, ale nigdy już więcej po zakończeniu szkoły podstawowej jej nie jadłam, a tym bardziej nie ugotowałam. Szkoda, że w mojej szkole podstawowej nie uczyli robić smakowitej kiełbaski albo wędzić mięska.
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Renatko u mnie nie robiliśmy tej zupy i do dziś nie umiem jej zrobić.
To znaczy nigdy nie próbowałam.
No to teraz przepis na :
Ciasto ananasowe z pianką
Ciasto:
3 jajka
20 dag cukru
20 dag mąki
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki gorącej wody
Jajka ubijać z cukrem na parze aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, nie ubijać tylko delikatnie wymieszać, na koniec dodać gorącą wodę. Ciasto wylać do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180* około 35- 40 min.
Pianka:
1/2 l śmietany kremówki
galaretka cytrynowa
1/2 szkl soku z ananasów (z puszki)
Galaretkę rozpuścić w soku ananasowym, ostudzić. Śmietanę ubić, połączyć z galaretką. Piankę wyłożyć na biszkopt.
Masa ananasowa:
puszka ananasów
2 łyżeczki żelatyny
kilka łyżek soku ananasowego
Żelatynę rozpuścić w soku, ananasy zmiksować, połączyć z żelatyną. Masę wyłożyć na piankę.
Potrzebujemy jeszcze 2 galaretki, rozpuszczone wg przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godz, aby wszystko się ładnie ścięło.
Wydaje się, że to dużo pracy, ale tak naprawdę robi się szybko tylko studzenie galaretek trwa najdłużej.


No to teraz przepis na :
Ciasto ananasowe z pianką
Ciasto:
3 jajka
20 dag cukru
20 dag mąki
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki gorącej wody
Jajka ubijać z cukrem na parze aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, nie ubijać tylko delikatnie wymieszać, na koniec dodać gorącą wodę. Ciasto wylać do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180* około 35- 40 min.
Pianka:
1/2 l śmietany kremówki
galaretka cytrynowa
1/2 szkl soku z ananasów (z puszki)
Galaretkę rozpuścić w soku ananasowym, ostudzić. Śmietanę ubić, połączyć z galaretką. Piankę wyłożyć na biszkopt.
Masa ananasowa:
puszka ananasów
2 łyżeczki żelatyny
kilka łyżek soku ananasowego
Żelatynę rozpuścić w soku, ananasy zmiksować, połączyć z żelatyną. Masę wyłożyć na piankę.
Potrzebujemy jeszcze 2 galaretki, rozpuszczone wg przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godz, aby wszystko się ładnie ścięło.
Wydaje się, że to dużo pracy, ale tak naprawdę robi się szybko tylko studzenie galaretek trwa najdłużej.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko wielkie dzięki , Twoje opisy wydają się proste, składniki wszystkie prawie pod ręką i łatwe w wykonaniu...
A może tylko tak mi sie wydaje
Ambasadora upiekę w piątek a kurczaka w cieście francuskim zrobię na niedzielę.
Musze spróbować aby wiedzieć jak smakuje zanim zdecyduje o menu na uroczystość rodzinną.
Do ambasadora brzoskwinie juz mam ale czy te ananasy nie będą za twarde w cieście ?
Nie przepadam za nimi i chodzi mi po głowie dać jabłuszka i kaki ( persymona)
Co Ty na to ?
A może tylko tak mi sie wydaje

Ambasadora upiekę w piątek a kurczaka w cieście francuskim zrobię na niedzielę.
Musze spróbować aby wiedzieć jak smakuje zanim zdecyduje o menu na uroczystość rodzinną.
Do ambasadora brzoskwinie juz mam ale czy te ananasy nie będą za twarde w cieście ?
Nie przepadam za nimi i chodzi mi po głowie dać jabłuszka i kaki ( persymona)
Co Ty na to ?
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Krysiu jeśli chodzi o owoce do Ambasadora to wybór jest dość duży. Ananasy możesz zastąpić innymi ulubionymi owocami. Tak jak napisałam na końcu przepisu. Pierwotnie w przepisie miałam tylko świeże owoce, dlatego jabłka będą idealne, co do kaki to musisz wypróbować, bo ja nigdy nie robiłam ciasta z tymi owocami. W tym cieście chodzi o to żeby było kilka rodzajów owoców. Jeśli dodasz same jabłka to wyjdzie taka ulepszona wersja Baby Jagi.
Czekam zatem na opinię po degustacji. Te przepisy są proste do wykonania, bo ja nie lubię komplikować sobie pracy w kuchni.

Czekam zatem na opinię po degustacji. Te przepisy są proste do wykonania, bo ja nie lubię komplikować sobie pracy w kuchni.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim