Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo - część 2

Post »

Podziwiam Cię - żeby piec na bieżąco dla 17 osób placki po węgiersku ;:63
Przepis na paszteciki z ciecierzycą również chętnię zanotuję :D
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Dzięki Dziewczyny ;:cm
Imprezkę przeżyłam :lol: zasnęłam ok. 2.00, czyli jakieś 5 minut po wyjściu gości a obudziłam się po 9.00 ;:oj
Kochane, przepraszam, ale odpowiem Wam i napiszę przepisy wieczorkiem, bo Młody ma dziś turniej piłkarski, potrwa to pewnie dobrych kilka godzin :roll:
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ufff... Turniej zaliczony :wink:
Jeszcze raz dziękuję za życzenia w imieniu moich chłopaków ;:196
Asiu, jak wyjazd? Wróciłaś już? ;:168
Aguś, przepis na paszteciki oczywiście podaję niżej. Znaleziony dawno temu w necie i przerobiony wg naszych gustów :D Można dowolnie modyfikować, zamiast chili dodawałam też posiekane suszone pomidory, pestki słonecznika lub dyni, a ostatnio Twoją pieczoną paprykę - pyszna :D Jakie ciacho piekłaś?
Witaj Ewa :wit Ciekawa jestem Twojej wersji kurczakowych paczuszek :D Koniecznie się podziel przepisem ;:3
Domoniczko, Ty teraz musisz podwójnie o siebie dbać :D Bejbuś ma swoje prawa, będzie się różności domagał o najdziwniejszych porach dnia i nocy ;:215
Chudziaczku, jechałam na 3 patelnie :lol: Ale jakoś poszło. Nie lubię robić wcześniej, bo miękną i nie są już chrupiące i takie smaczne jak prosto z patelni.

Podaję przepis na paszteciki, ale nie mogę odtworzyć karty w kompie i odczytać zdjęć, coś mi się zepsuło ;:145 Tak jakby komp nie widział karty :| Jak naprawię to poproszę Modka o uzupełnienie fotek :oops:

Paszteciki z ciecierzycy z dynią i chili

Składniki:

400 g suchej ciecierzycy
1 pełna szklanka startej na grubej tarce dyni (zamiast dyni można dodać np. tartą cukinię lub marchewkę)
3 jajka
2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej)
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera (korzeń)
1/2 pęczka natki pietruszki
1-2 strączki lekko pikantnej papryczki chili
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ciecierzycę opłukać i namoczyć na noc w zimnej wodzie do napęcznienia. Odcedzić, przepłukać, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości (ok. 40-60 minut). W połowie gotowania posolić (nie za dużo, lepiej później dosolić, bo woda z gotowania będzie nam częściowo potrzebna) i dodać do gotującej się ciecierzycy obraną i umytą marchewkę, seler i pietruszkę. Kiedy warzywa i ziarno są miękkie, odcedzić, zachowując część płynu z gotowania.
Cebulkę pokroić w bardzo drobną kosteczkę i przesmażyć na oleju - nie rumienić, tylko zeszklić. Kiedy będzie gotowa, dodać roztarty czosnek, wymieszać i zdjąć z ognia.
Ciepłą soczewicę zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze wraz z ugotowanymi warzywami. Masę przełożyć do dużej miski, dodać startą dynię, jajka, przesmażoną cebulkę z czosnkiem, posiekaną natkę i chili. Wymieszać i dodać kaszkę lub tartą bułkę i tyle wody z gotowania ciecierzycy, aby masa była konsystencji podobnej jak na zwykły pasztet mięsny. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Nakładać masę do natłuszczonych i wysypanych tartą bułką foremek (jeśli foremki silikonowe nie trzeba natłuszczać). Piec ok. 20-30 minut (zależnie od wielkości foremek) w piekarniku nagrzanym do 180*C aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Podawać na gorąco lub na zimno z ulubionymi surówkami lub sałatkami (u mnie m.in. surówka z pora i jabłka, ostatnio się nią zajadamy :D )

Smacznego ;:137
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko bardzo dziękuję za przepis na pasztecik. Już sobie spisuję i na pewno wypróbuję, bo bardzo bym chciała wreszcie zrobić coś z ciecierzycy :roll: :lol:
Ciasto robiłam czekoladowo-kokosowe, nazwy nie ma , bo to mojego pomysłu, pierwszy raz robiłam, ale już wiem, że na stałe wejdzie w domowe ,,menu słodkościowe,,.... jest pyszne 8-) :lol:
Zaraz wstawię przepis w swoim kuchennym :D
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Dorotko, a jak robisz placki po węgiersku? Brat mnie już kiedyś prosił, ale ja jeszcze ich nigdy nie robiłam. I z czym je podać?
Pozdrawiam - Justyna
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pecha, trafiłem tu przed obiadem.
Super przepisy, na pewno coś wykorzystam.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agus, ja czasem jeszcze robię ciecierzyce z warzywami, takie danie obiadowe. Wklepie przepis jak odbiorę komputer z naprawy, co mam nadzieje nastąpi najpóźniej jutro. Ciacho lecę zaraz pooglądać, może skuszę się na Święta. :D
Justynko , placki robię trochę inaczej niż standardowo, bo nie trę ziemniaków na papkę, tylko na drobnej tarce jarzynowej na takie nitki, wtedy są bardziej chrupiące. I smażę małe placki zamiast takich na całą patelnie. Do startych ziemniaków dodaje też startą tak samo cebulkę surową, i ząbek czosnku, odrobinę maki pszennej, jajo, oczywiście sol i pieprz. Takie ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażę na oleju. Podaję z gulaszem mięsno-warzywnym, mięso podsmażam, daję cebulkę, czosnek, jak się poddusi dodaje pokrojone w cząstki pieczarki. Kiedy zmiękną wrzucam pokrojona w kwadraty kolorowa paprykę, doprawiam sola, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Zagęszczam odrobinę mąką. I gotowe :D
Pomidormen, witaj :wit bardzo milo mi Cie gościć :D I zapraszam do korzystania i podrzucania swoich pomysłów :D
Maxmar, dziękuję i polecam :D Fajnie tez smakuje podobnie zapiekana ryba, robiłam np.łososia ze szpinakiem.

Przepraszam za brak ogonków ale kompa mam w naprawie i nadaje z telefonu. Pol godziny pisze posta :lol: :twisted:
Pozdrawiam, Dorota
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Witam! Dopiero odkryłam wątek i jeszcze cały nie odkryty ale smakowicie wyglada i z przyjemnością wpisuję do obserwacji, bo lubię kulinarne eksperymenty:), będę jeśli pozwolisz ściągać pomysły .... Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jondi :wit Bardzo się cieszę, że przepisy Ci przypadły do gustu i zapraszam do dzielenia się własnymi :)
Ja wreszcie odzyskałam naprawionego kompa i mam nadzieję, że wreszcie będę mogła zgrać zdjęcia i je pozmniejszać. To do dzieła :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Mogę zapisywać Twoj wątek moimi przepisami?
Wczoraj kupiłam parę produktów bo chcę w weekend jakieś ciastkowe przepisy Twoje wypróbować :).
Ale mam jeszcze duuuuzo do czytania u Ciebie:).
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Czekam Kochana na fotki. ;:224 :wit
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Dziękuję, placuszki już dłuższy czas za mną chodzą :wink: Ale dla siebie samej to nieopłacalne, bo mój ich nie lubi. Muszę poczekać, aż brat przyjedzie, to wtedy zrobię ucztę :;230
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jondi, oczywiście, że możesz, a nawet powinnaś :D Czekam z niecierpliwością na Twoje przepisy ;:65 No i na opinie po przyrządzeniu czegoś z tego wątku również :D
Asiula, wreszcie mam, odzyskałam!
Justynko, musisz zrobić Mężowi i podać, tak znienacka :lol: Może On myśli, że nie lubi, a tak naprawdę lubi? :D

Spóźnione focie do pasztecików z ciecierzycy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ale smacznie wygląda ;:oj Muszę się przyznać, że jeszcze nie jadłam ciecierzycy. :oops:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”