Ufff... Turniej zaliczony
Jeszcze raz dziękuję za życzenia w imieniu moich chłopaków
Asiu, jak wyjazd? Wróciłaś już?
Aguś, przepis na paszteciki oczywiście podaję niżej. Znaleziony dawno temu w necie i przerobiony wg naszych gustów

Można dowolnie modyfikować, zamiast chili dodawałam też posiekane suszone pomidory, pestki słonecznika lub dyni, a ostatnio Twoją pieczoną paprykę - pyszna

Jakie ciacho piekłaś?
Witaj
Ewa 
Ciekawa jestem Twojej wersji kurczakowych paczuszek

Koniecznie się podziel przepisem
Domoniczko, Ty teraz musisz podwójnie o siebie dbać

Bejbuś ma swoje prawa, będzie się różności domagał o najdziwniejszych porach dnia i nocy
Chudziaczku, jechałam na 3 patelnie

Ale jakoś poszło. Nie lubię robić wcześniej, bo miękną i nie są już chrupiące i takie smaczne jak prosto z patelni.
Podaję przepis na paszteciki, ale nie mogę odtworzyć karty w kompie i odczytać zdjęć, coś mi się zepsuło

Tak jakby komp nie widział karty

Jak naprawię to poproszę Modka o uzupełnienie fotek
Paszteciki z ciecierzycy z dynią i chili
Składniki:
400 g suchej ciecierzycy
1 pełna szklanka startej na grubej tarce dyni (zamiast dyni można dodać np. tartą cukinię lub marchewkę)
3 jajka
2-3 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej)
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera (korzeń)
1/2 pęczka natki pietruszki
1-2 strączki lekko pikantnej papryczki chili
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciecierzycę opłukać i namoczyć na noc w zimnej wodzie do napęcznienia. Odcedzić, przepłukać, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości (ok. 40-60 minut). W połowie gotowania posolić (nie za dużo, lepiej później dosolić, bo woda z gotowania będzie nam częściowo potrzebna) i dodać do gotującej się ciecierzycy obraną i umytą marchewkę, seler i pietruszkę. Kiedy warzywa i ziarno są miękkie, odcedzić, zachowując część płynu z gotowania.
Cebulkę pokroić w bardzo drobną kosteczkę i przesmażyć na oleju - nie rumienić, tylko zeszklić. Kiedy będzie gotowa, dodać roztarty czosnek, wymieszać i zdjąć z ognia.
Ciepłą soczewicę zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze wraz z ugotowanymi warzywami. Masę przełożyć do dużej miski, dodać startą dynię, jajka, przesmażoną cebulkę z czosnkiem, posiekaną natkę i chili. Wymieszać i dodać kaszkę lub tartą bułkę i tyle wody z gotowania ciecierzycy, aby masa była konsystencji podobnej jak na zwykły pasztet mięsny. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Nakładać masę do natłuszczonych i wysypanych tartą bułką foremek (jeśli foremki silikonowe nie trzeba natłuszczać). Piec ok. 20-30 minut (zależnie od wielkości foremek) w piekarniku nagrzanym do 180*C aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Podawać na gorąco lub na zimno z ulubionymi surówkami lub sałatkami (u mnie m.in. surówka z pora i jabłka, ostatnio się nią zajadamy

)
Smacznego