Dzięki
Aguś 
Wstrętna żaba, takie śliczne zdjęcia pożreć
Chyba Ci już o tym pisałam, ale zapach tego ciasta doskonale wypędza jesienno-zimową deprechę, pachnie w całym domu baaardzo cynamonowo

Jutro się za nie biorę, będzie na 11-go

Mam też ochotę na Rogale Marcińskie, ale nie pomyślałam wcześniej i nie zamówiłam białego maku, całkiem mi z głowy wyleciało. Jak jutro gdzieś dostanę, to się skuszę na pieczenie
Asia, rób kochana, rób, nie dajemy się zimowym nastrojom, takie ciacho znakomicie poprawia humorek
Bogumiłko, z jakiego przepisu robiłaś? Zdradzisz?
Haniu ja robiłam w tym roku z dwóch różnych przepisów, z tego
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p1706856 i z tego
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 815#p26815 O smaku jeszcze nie mogę napisać, bo dopiero zrobione i jeszcze nie kosztowałam, może Dziewczyny coś nam napiszą
Niedawno robiłam kurczaka w cieście francuskim i warzywka na zimno. Te warzywa z sosem czosnkowym to mogę jeść codziennie...
Cytrynowy kurczak z bazylią i chili zapiekany w cieście francuskim
i blanszowane warzywa z sosem czosnkowym
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 pojedyncze piersi kurczaka
1/2 dużej cytryny (odkroić 2 plastry a z reszty wycisnąć sok)
1 ząbek czosnku, roztarty
1 strączek chili, pokrojony w cienkie plasterki
garść listków bazylii
2 łyżki oleju lub oliwy
sól i pieprz do smaku
Na warzywa:
1/2 małego kalafiora
1/2 małego brokuła
1 duża marchew
ząbek czosnku, roztarty
kilka posiekanych listków bazylii
100ml kwaśnej śmietany 18%
100ml jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
rozmącone jajko do posmarowania wierzchu ciasta
Wykonanie:
1. Przygotować marynatę: w miseczce wymieszać olej lub oliwę z sokiem z cytryny, szczyptą soli o pieprzu, roztartym ząbkiem czosnku, posiekanym chili i listkami bazylii. Włożyć umyte i oczyszczone mięso, obtoczyć je dokładnie w marynacie i obłożyć plasterkami cytryny. Przykryć i odstawić na minimum pół godziny.
2. W dużym garnku wstawić wodę, osolić i dodać łyżeczkę cukru. Brokuł i kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewkę obrać i pokroić na centymetrowe plastry. Warzywa blanszować we wrzątku (marchew i kalafior ok. 3 minut, brokuł ok. 1 minuty). Od razu schłodzić w zimnej wodzie. Śmietanę i jogurt wymieszać z czosnkiem, posiekaną bazylią, doprawić solą o pieprzem i odstawić do lodówki do czasu podania.
3. Kurczaka wyjąć z marynaty, lekko osączyć z płynu i zgrillować z obu stron razem z ziołami, chili i plasterkami cytryny z marynaty aż mięso będzie upieczone. Zdjąć z patelni i odłożyć na kilka minut.
4. W tym czasie przygotować ciasto. Rozwinąć, wykroić 2 kawałki ciasta długości mięsa i ok. 4 razy od niego szersze. Mięso ułożyć na środku i ponacinać boli ciasta w paseczki (zdj. 4).
5. Zapleść paski ciasta "w kratkę" a zbędne fragmenty odciąć radełkiem lub zawinąć pod spód (zdj. 5) formując kształtne paczuszki. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
6. Paczuszki ułożyć na pergaminie i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok. 15-20 min., aż wierzch ciasta się zrumieni. Najlepiej paczuszki położyć na mocno rozgrzaną blachę, wówczas ciasto od spodu zacznie się od razu piec i nie zrobi się zakalec od wilgotnego mięsa.
Podawać na gorąco lub na zimno z warzywami polanymi sosem czosnkowym.
Smacznego