Moja druga pasja
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1214
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Moja druga pasja
beacia0088 a czy do ciasta "KRÓWKA" do smietany 30 % dodajesz śmietan fix? Czy na wierzchu jest sama smietana ubita? Pysznie wygladaja te ciasta
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2562
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: Moja druga pasja
zuzola ja dodaję śmietanę 36 procent oraz 2 łyżeczki płaskie cukru pudru i na jedną śmietanę 2 śmietan fixy.Najlepsza jest rolmlecz ta żółta.To ciasto jest do,sc słodkie ale pyszne,moja rodzinka go uwielbia.To są ciasta,które piekłam i są sprawdzone.
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1159
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
Re: Moja druga pasja
Przywędrowałam do tego wątku skuszona smakowitymi ciastami bo moja rodzinka uwielbia takie pyszności i całkiem przypadkowo odnalazłam przepis którego poszukiwałam od kiedy zachwyciłam się nią na weselu u brata a jest to rolada szpinakowa To świetna przystawka na rodzinne imprezy więc na pewno wypróbuję ten przepis
- Galicjanka
- 100p
- Posty: 170
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Moja druga pasja
Betusia, ło matko! Tak przecież nie można! Kałasznikow przy Tobie wysiada!
Ale pyszności
Ale pyszności
Pozdrawiam Gosia
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2562
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: Moja druga pasja
Gosiu,czemu ?
- Galicjanka
- 100p
- Posty: 170
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Moja druga pasja
Czemu? Bo jeszcze wpadnie mi do głowy żeby to wszystko zrobić. A jak zrobię to bedę jadła, a jak będę jadła to już lepiej nie mówić
Ale zbliżają się urodziny i do pracy na pewno upiekę coś z twoich propozycji. Przynajmniej nie muszę już wertować starych przepisów tylko otwieram tą stronkę i pyk-jest
Ale zbliżają się urodziny i do pracy na pewno upiekę coś z twoich propozycji. Przynajmniej nie muszę już wertować starych przepisów tylko otwieram tą stronkę i pyk-jest
Pozdrawiam Gosia
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2562
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: Moja druga pasja
Polecam sernik jest przepyszny i łatwy do zrobienia:)
Izaura też jest super na takie okazje.Polecam do sernika ser w wiaderku z bied... a do izaury ten w kostkach też z bie...
Izaura też jest super na takie okazje.Polecam do sernika ser w wiaderku z bied... a do izaury ten w kostkach też z bie...
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2562
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: Moja druga pasja
Rzeszowianka (ze śmietaną kremówką)
Ciasto z białek:
7 białek
20 dkg cukru
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
0,5 łyżeczki pr. do pieczenia
Ubić białka na sztywno i dodać resztę składników.Gotową pianę kłaść kupkami na blachę,posypać na nią troszkę kakao(oprószyć). Na wierzch wylać biszkopt.Piec około 45 minut w temp.180.
Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1 łyżeczka pr. do pieczenia
2 łyżki oleju
Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół,przełożyć śmietaną kremówką. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak nasiąknie śmietaną. SMACZNEGO:)
Ciasto z białek:
7 białek
20 dkg cukru
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
0,5 łyżeczki pr. do pieczenia
Ubić białka na sztywno i dodać resztę składników.Gotową pianę kłaść kupkami na blachę,posypać na nią troszkę kakao(oprószyć). Na wierzch wylać biszkopt.Piec około 45 minut w temp.180.
Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
1 łyżeczka pr. do pieczenia
2 łyżki oleju
Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół,przełożyć śmietaną kremówką. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak nasiąknie śmietaną. SMACZNEGO:)
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2562
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: Moja druga pasja
Oczy carycy:)
ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
ciasto ciemne:
6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru (taki na 0,5 litra mleka)
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 gramów miękkiego masła
dodatkowo:
2 zielone galaretki (dałam agrestowe) + 0,5 litra wrzątku
około 150 gramów okrągłych biszkoptów
napar do nasączania biszkoptów:
3/4 szklanki letniej wody + 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
dowolna dekoracja
Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie zmiksować na średnich obrotach.
Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać.
Blaszkę o wymiarze 33x23 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Teraz gotujemy budyń. 1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym (czyli w 3/4 szklanki), mieszamy dokładnie budyń, cukier i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy jak normalny budyń, masę studzimy, następnie miksujemy blenderem z masłem na idealnie jednolitą masę. Połową masy smarujemy spód ciasta. Przygotowujemy sobie napar z kawy, ma być w temperaturze pokojowej, następnie na 1 sekundę maczamy w nim biszkopty i układamy na cieście Galaretki wsypujemy do 0,5 litra wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy, np na balkon dopóki galaretka nie nabierze takiej konsystencji: Potem tężejąca galaretką uzupełniamy luki między biszkoptami, a jak nam zostanie to i wykładamy ją na biszkopty, co ma się zmarnować, ciasto wstawiamy do lodówki, dopóki galaretka całkiem nie stężeje. Kiedy galaretka jest już w stanie stałym, na niej rozsmarowujemy drugą część kremu budyniowego, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy wierzchnią częścią ciasta, leciuteńko dociskamy.
ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
ciasto ciemne:
6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru (taki na 0,5 litra mleka)
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 gramów miękkiego masła
dodatkowo:
2 zielone galaretki (dałam agrestowe) + 0,5 litra wrzątku
około 150 gramów okrągłych biszkoptów
napar do nasączania biszkoptów:
3/4 szklanki letniej wody + 1 kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
dowolna dekoracja
Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie zmiksować na średnich obrotach.
Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać.
Blaszkę o wymiarze 33x23 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Teraz gotujemy budyń. 1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym (czyli w 3/4 szklanki), mieszamy dokładnie budyń, cukier i cukier waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy jak normalny budyń, masę studzimy, następnie miksujemy blenderem z masłem na idealnie jednolitą masę. Połową masy smarujemy spód ciasta. Przygotowujemy sobie napar z kawy, ma być w temperaturze pokojowej, następnie na 1 sekundę maczamy w nim biszkopty i układamy na cieście Galaretki wsypujemy do 0,5 litra wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy, np na balkon dopóki galaretka nie nabierze takiej konsystencji: Potem tężejąca galaretką uzupełniamy luki między biszkoptami, a jak nam zostanie to i wykładamy ją na biszkopty, co ma się zmarnować, ciasto wstawiamy do lodówki, dopóki galaretka całkiem nie stężeje. Kiedy galaretka jest już w stanie stałym, na niej rozsmarowujemy drugą część kremu budyniowego, wygładzamy powierzchnię, przykrywamy wierzchnią częścią ciasta, leciuteńko dociskamy.
- ASK_anulla
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1701
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze Zachodnie
Re: Moja druga pasja
Właśnie poczułam że m u s z ę zjeść łakocia. Rewelacyjne różyczki na początku wątku. Zrobię na rodzinną imprezkę i będzie szpan, a co .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
- lora
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10603
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Moja druga pasja
zapisuję sobie te pyszności , jest okazja do zrobienia czegoś nowego różyczki , sernik ojej tylko czy ja to zrobię
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2562
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: Moja druga pasja
lora
Na pewno dasz radę ja mam łatwe przepisy bo nie lubię sama tych skomplikowanych.Są łatwe,proste i smaczne
Na pewno dasz radę ja mam łatwe przepisy bo nie lubię sama tych skomplikowanych.Są łatwe,proste i smaczne
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Moja druga pasja
Beatko i ja przyszłam skuszona słodkościami ... bardzo je lubię, często piekę a że jem dla przyjemności więc nie tyję
Skuszę się na różyczki bo takich nie widziałam i te Oczy carycy ... pierwszy raz widzę.
Jednak dopiero po świętach bo nowości i wolę unikać gdy sporo rodzinki przyjeżdża .
Pozdrawiam
Skuszę się na różyczki bo takich nie widziałam i te Oczy carycy ... pierwszy raz widzę.
Jednak dopiero po świętach bo nowości i wolę unikać gdy sporo rodzinki przyjeżdża .
Pozdrawiam