Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Moniś fajnie, że chcesz zrobić papryczkę, bo jest naprawdę pyszna i bardzo zdrowa
Ja zioła sypię ,,na oko,, nawet trudno mi określić ich liczbę, to też zależy od preferencji smakowych, ale myślę, że tak pół płaskiej łyżeczki na słoiczek będzie dobrze.... można też do pierwszej partii dać mniej, taką szczyptę, wtedy sami ocenimy jaka ilość najbardziej nam smakuje. Ja bardzo lubię zioła i dosyć nasycone ziołowo smaki
Paprykę układa się na suchą blachę, nie trzeba jej natłuszczać, papryka i tak puści sok i nic się nie przyklei . Układamy skórkami do góry.
A tu przepis z którego robię pomidorki, podawała go Kasia Labka , bardzo mi pasuje, pomidorki naprawdę są pyszne
Jak najbardziej można suszyć i w suszarce, jak widać na fotce, te są w suszarce. Ale jednak w piekarniku suszą się nieco szybciej i więcej się mieści. Ja suszyłam równocześnie na 4 blachach
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p4179289
a tak wyglądały gdy zrobiłam
Dorotko bardzo się cieszę, że potrawy z przepisów, które podałam smakowały Twojej rodzince Zawsze podaję te nasze ulubione i cieszę się, że również innym osobom smakują
Ja zioła sypię ,,na oko,, nawet trudno mi określić ich liczbę, to też zależy od preferencji smakowych, ale myślę, że tak pół płaskiej łyżeczki na słoiczek będzie dobrze.... można też do pierwszej partii dać mniej, taką szczyptę, wtedy sami ocenimy jaka ilość najbardziej nam smakuje. Ja bardzo lubię zioła i dosyć nasycone ziołowo smaki
Paprykę układa się na suchą blachę, nie trzeba jej natłuszczać, papryka i tak puści sok i nic się nie przyklei . Układamy skórkami do góry.
A tu przepis z którego robię pomidorki, podawała go Kasia Labka , bardzo mi pasuje, pomidorki naprawdę są pyszne
Jak najbardziej można suszyć i w suszarce, jak widać na fotce, te są w suszarce. Ale jednak w piekarniku suszą się nieco szybciej i więcej się mieści. Ja suszyłam równocześnie na 4 blachach
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p4179289
a tak wyglądały gdy zrobiłam
Dorotko bardzo się cieszę, że potrawy z przepisów, które podałam smakowały Twojej rodzince Zawsze podaję te nasze ulubione i cieszę się, że również innym osobom smakują
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3663
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ciasto cukiniowe pyszne,papryczka się robi,ale nie mam cytryny,użyję odrobinę kwasku rozpuszczonego w wodzie.Mam jeszcze chętkę na suszone pomidory,szkoda,ze tylko ja lubię takie wynalazki.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Kasiu u nas wszyscy lubimy takie wynalazki, a i przyjaciele szczęśliwi gdy obdarowuję ich takimi słoiczkami, więc schodzą na pniu i muszę robić naprawdę duże ilości
Kwasek cytrynowy jak najbardziej może być, ja po prostu nie używam, ale nadaje się
Bardzo się cieszę, że ciacho smakuje .... cudnie komponuje się z bitą śmietaną i malinami ... pełna rozpusta
Kwasek cytrynowy jak najbardziej może być, ja po prostu nie używam, ale nadaje się
Bardzo się cieszę, że ciacho smakuje .... cudnie komponuje się z bitą śmietaną i malinami ... pełna rozpusta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś dziękuje bardzo za przepis na pomidorki.Chyba spróbuje,chociaż bardzo sie boje do nich zabrać,żebym nie przesuszyła,albo coś zrobiła nie tak.Jak długo to mniej wiecej trzeba suszyć?Ocet mam jabłkowy,tylko żebym z nim nie przesadziła..... Można dac do pomidorów suszone zioła?Bo świeżego nie mam nic.A jakie zioła dajesz do pomidorów?Mam troche swoich pomidorów zerwane stoja i nikt nie ma chęci wiec może spróbuje.
Ostatnio robiłam sałatke w słoiki z ogórków,papryki cebuli i koncentratu pomidorowego.Mogę wstawić jakbyś chciała.
Ostatnio robiłam sałatke w słoiki z ogórków,papryki cebuli i koncentratu pomidorowego.Mogę wstawić jakbyś chciała.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Moniś nie miej żadnych obaw, śmiało bierz się za pomidorki To naprawdę łatwa sprawa. Zioła używam suszone. Można dawać wg gustu, ja najbardziej lubię oregano, bazylię, zioła prowansalskie, rozmaryn, mieszam je razem i obsypuję pomidorki. Ocet jabłkowy jak najbardziej ok, nie martw się , że przesadzisz, daj tak łyżeczkę na blaszkę
Pomidorki suszą się długo, 6-8 godzin, a nawet i dłużej, trzeba sprawdzać, bo to zależy od odmiany, wielkości i mięsistości. One nie mogą być twarde, wysuszone na wiór, muszą być sprężyste, ale nie mokre. Poznasz to bez problemu..... Najlepsza jest taka podłużna, wąska odmiana, chyba Lima się nazywa. Ona ma w sobie dużo miąższu i mało nasion, ale w zeszłym roku robiłam nawet z koralików, ale ich nie wydrążałam, bo w sumie poza skórką niewiele by z nich zostało
Moniś jestem pewna, że wyjdą Ci świetne, tak, że nic się nie martw
Pomidorki suszą się długo, 6-8 godzin, a nawet i dłużej, trzeba sprawdzać, bo to zależy od odmiany, wielkości i mięsistości. One nie mogą być twarde, wysuszone na wiór, muszą być sprężyste, ale nie mokre. Poznasz to bez problemu..... Najlepsza jest taka podłużna, wąska odmiana, chyba Lima się nazywa. Ona ma w sobie dużo miąższu i mało nasion, ale w zeszłym roku robiłam nawet z koralików, ale ich nie wydrążałam, bo w sumie poza skórką niewiele by z nich zostało
Moniś jestem pewna, że wyjdą Ci świetne, tak, że nic się nie martw
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3663
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aga papryka fajnie wygląda,skórka łatwo zeszła.A kiedy można jej spróbować
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Kasiu my pierwszy słoiczek otworzyliśmy jak jeszcze by lekko ciepły, nie daliśmy nawet papryce wystygnąć Już była pyszna, ale najlepsza jest jak już przejdzie smakami
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1159
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska-okolice Konina
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
A ja dzisiaj robiłam powidła z Twojego przepisu i wyszły super Jutro robię podwójną porcję i na pewno nie ostatnią Część odłożyłam do miseczki i podałam na kolację z domowym chlebem, do tego mleko do popicia i wróciłam do smaków dzieciństwa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Mam ze 2 kg swoich urwanych to sie wezme za suszenie.Jak mówia do odważnych świat należy.....Ale jeszcze się podpytam,można je w słoikach zagotować,tak jakby mi cos nie tak poszło to moze lepsze będzie pasteryzowanie.Bo żebym tego oleju za lekko podgrzanego nie dała.....ale Ci marudzę
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aniu odkąd trafiłam na przepis podawany przez Hanię1, jestem wierna tym powidłom, już kilka lat je robię są naprawdę pyszne i co jest ważne nie wymagają ciągłego pilnowania i mieszania, jak to przy tradycyjnych powidłach bywa
Ciesze się bardzo, że zasmakowały Twojej rodzinie
Monisiu jestem pewna, że pomidorki wspaniale Ci wyjdą Pasteryzować nie ma najmniejszej potrzeby, one zalane gorącym olejem świetnie się przechowują. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie może się zagotować. Będziesz widziała kiedy będzie gorący
Ciesze się bardzo, że zasmakowały Twojej rodzinie
Monisiu jestem pewna, że pomidorki wspaniale Ci wyjdą Pasteryzować nie ma najmniejszej potrzeby, one zalane gorącym olejem świetnie się przechowują. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie może się zagotować. Będziesz widziała kiedy będzie gorący
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3663
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś papryka super,tylko trochę miękka,ale chyba taka musi być jak skórki nie ma co
Chwaliłam na wyspie twoje ciacho,tylko foty nie wstawię,bo nie uda mi się zrobić takiego super zdjęcia jak twoje
Chwaliłam na wyspie twoje ciacho,tylko foty nie wstawię,bo nie uda mi się zrobić takiego super zdjęcia jak twoje
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Kasiu zgadza się , papryka ma być miękka, bo ona jest pieczona. Fajnie, że Ci smakuje
Kochana, ależ zrób zdjęcie, każdy robi inne i każde jest ciekawe i jedyne w swoim rodzaju Ja też bardzo ciekawa jestem jak Ci wyszło . Bardzo się cieszę, że Ci smakuje. A ja właśnie jestem w trakcie pieczenia czekoladowej szarlotki z kisielem i budyniem
Kochana, ależ zrób zdjęcie, każdy robi inne i każde jest ciekawe i jedyne w swoim rodzaju Ja też bardzo ciekawa jestem jak Ci wyszło . Bardzo się cieszę, że Ci smakuje. A ja właśnie jestem w trakcie pieczenia czekoladowej szarlotki z kisielem i budyniem
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
CZEKOLADOWA SZARLOTKA
* 2 szkl mąki pszennej
* 1/3 szkl ciemnego kakao bez cukru
* 1 masło
* 4 żółtka
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy
Wszystkie składniki zagnieść, 2/3 ciasta wykleić blachę, 1/4 schować do lodówki
* 1 kg jabłek- obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki
* 0,5 szkl cukru
* 2 cytrynowe kisielki
Jabłka zasypać cukrem i kisielem, wymieszać, pozostawić aby puściły sok ( nie zlewać)
* 4 białka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 0,5 szkl cukru
Ubić białka z odrobiną soli i cukrem na sztywno, gdy piana będzie sztywna wsypać proszek budyniowy i dokładnie, ale delikatnie wymieszać
Na formę wylepioną ciastem, posypać tartą bułką, wyłożyć jabłka, pokryć pianą z budyniami, na wierzch poskubać resztę ciasta. Piec około 1 godziny w 180 * C.
Namawiam na spróbowanie, cudownie smakuje czekoladowe ciasto z kwaskowatymi, pachnącymi cytryną jabłkami
* 2 szkl mąki pszennej
* 1/3 szkl ciemnego kakao bez cukru
* 1 masło
* 4 żółtka
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy
Wszystkie składniki zagnieść, 2/3 ciasta wykleić blachę, 1/4 schować do lodówki
* 1 kg jabłek- obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki
* 0,5 szkl cukru
* 2 cytrynowe kisielki
Jabłka zasypać cukrem i kisielem, wymieszać, pozostawić aby puściły sok ( nie zlewać)
* 4 białka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 0,5 szkl cukru
Ubić białka z odrobiną soli i cukrem na sztywno, gdy piana będzie sztywna wsypać proszek budyniowy i dokładnie, ale delikatnie wymieszać
Na formę wylepioną ciastem, posypać tartą bułką, wyłożyć jabłka, pokryć pianą z budyniami, na wierzch poskubać resztę ciasta. Piec około 1 godziny w 180 * C.
Namawiam na spróbowanie, cudownie smakuje czekoladowe ciasto z kwaskowatymi, pachnącymi cytryną jabłkami