Ja sukcesywnie dokupuje hortensji tak mi się podobają
Kolejny rok......
-
Filemon24
- 1000p

- Od: 1 sie 2014, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolejny rok......
Ewo a co się stało z hortensjami? Miałaś je posadzone w słonecznym miejscu. Te lato nie było zbyt dobre dla roślin
Na szczęście w mojej szkółce nie mają wygórowanych cen. Ostatnio z ciekawości weszłam do brico marche nie dość, że błędnie oznakowane odmiany to drogie i bardzo brzydkie rośliny.
Phantom ,Kyushu i Wim's Red rosną bardzo blisko brabantów i są mocno poprzerastane przez ich korzenie-niestety marnieją i musze je przesadzić.
Vanilka przesadzana jesienią z mocno uszkodzonym systemem korzeniowym-bardzo licha
Magical Moonlight w tym roku małe kwiatostany i w zupełnie innym kształcie niź w latach poprzednich
Hayes Starburst to w ogóle jakieś nieporozumienie-leży cały czas na ziemi
z mlodziutkich sadzonek też większośc na ziemi leży.
Jane też odczuła zeszłoroczne przenawożenie
.
Natomiast mam dwie Polar Bear i starszą jestem oczarowana
W ogóle ţo już wiosną zauważyłam ze będą kłopoty gdyż większoś ć hortensji miala poparzone liście od wysokich temperatur
Vanilka przesadzana jesienią z mocno uszkodzonym systemem korzeniowym-bardzo licha
Magical Moonlight w tym roku małe kwiatostany i w zupełnie innym kształcie niź w latach poprzednich
Hayes Starburst to w ogóle jakieś nieporozumienie-leży cały czas na ziemi
z mlodziutkich sadzonek też większośc na ziemi leży.
Jane też odczuła zeszłoroczne przenawożenie
Natomiast mam dwie Polar Bear i starszą jestem oczarowana
W ogóle ţo już wiosną zauważyłam ze będą kłopoty gdyż większoś ć hortensji miala poparzone liście od wysokich temperatur
Pozdrawiam. Ewa
-
Filemon24
- 1000p

- Od: 1 sie 2014, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też niby w bardziej cienistym miejscu posadzone a też im trochę słońce listki popaliło. Polar bear to moja faworytka mam chyba trzy ale niestety dwie nie byly podpisane i pewności nie mam. Chociaż posadzone w tym roku to kwiatostany mają ogromne aż miło popatrzeć.
Szkoda ze u ciebie niektóre dały plamę bo było by na co popatrzeć. Jak myślisz kyushu można sadzić w bardziej słneczne miejsca bo mam zamiar ją kupić i posadzić na zachodniej stronie, dobry pomysł?
Szkoda ze u ciebie niektóre dały plamę bo było by na co popatrzeć. Jak myślisz kyushu można sadzić w bardziej słneczne miejsca bo mam zamiar ją kupić i posadzić na zachodniej stronie, dobry pomysł?
-
beatab
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewka- u mnie też niektóre gorsze niż w roku ubiegłym- myśle że źle nawoziłam 
-
e-babcia

- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Ewuś i u mnie hortensje padły ,upał im nie służy.Zostały mi dwie maleńkie więc posadziłam je w półcieniu ,zobaczę jak przezimują i co będzie w przyszłym roku. 
Filemonie myślę że Kyushu da radę - u mnie roście na słoncu i poparzona nie byla
Beatko pewnie i nawożenie i wiosenne skwary przyczynily się do tego. Ja na MMoonlight mam na samym czubku popalone kwiaty przez co kształt kwiata jest bardziej zaokrąglonyi dużo mniejszy.
Jadziu u mnie tylko jedna padła ,ale niestety najcenniejsza
Beatko pewnie i nawożenie i wiosenne skwary przyczynily się do tego. Ja na MMoonlight mam na samym czubku popalone kwiaty przez co kształt kwiata jest bardziej zaokrąglonyi dużo mniejszy.
Jadziu u mnie tylko jedna padła ,ale niestety najcenniejsza
Pozdrawiam. Ewa
No to w końcu pokażę kilka fotek - oczywiście na pierwszy rzut hortusie, bo glownie one rosną na mojej dzialce

Niesamowicie wybarwiająca się hortensja - nie mogę się na nią napatrzeć

Najwcześniej kwitnąca hortensja w moim ogrodzie jedne kwiaty już wybarwione inne dopiero rozkwitają

Hortensja która ma piękne kwiaty , ale chyba plożąca
- nie pomogla podpórka bo łodygi się łamały.
Już w zeszłym roku tak wyglądała , w tym roku została przycięta równo z ziemią celem zesztywnienia i nic to nie pomoglo.
Kwiaty za ciężkie do wiotkich łodyg. W przyszlym roku będzie miała więcej slońca - może pomoże- choć slyszałam opinie ,że w słońcu się przypala

Niesamowicie wybarwiająca się hortensja - nie mogę się na nią napatrzeć

Najwcześniej kwitnąca hortensja w moim ogrodzie jedne kwiaty już wybarwione inne dopiero rozkwitają

Hortensja która ma piękne kwiaty , ale chyba plożąca
Już w zeszłym roku tak wyglądała , w tym roku została przycięta równo z ziemią celem zesztywnienia i nic to nie pomoglo.
Kwiaty za ciężkie do wiotkich łodyg. W przyszlym roku będzie miała więcej slońca - może pomoże- choć slyszałam opinie ,że w słońcu się przypala

Pozdrawiam. Ewa
Głównie one rosną... i głównie one mi się podobają.
Barwne, wielkie i zdrowiutkie.
Barwne, wielkie i zdrowiutkie.
Pozdrawiam, Robert.
Robercie jak mają dobre warunki to się odwdzięczą
, niestety kilka do przesadzenia ze względu na zle sąsiedztwo

Phantom i wim's Red do przesadzenia

nn

Phantom i wim's Red do przesadzenia

nn

Pozdrawiam. Ewa
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cudowne Ewo, te hortensje, wręcz oszołamiające.
Miłej niedzieli 
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Ewuniu
Cudo
Ale śliczne - wszystkie 
Cudo
Ewciu cudownie na twej działeczce, ileż ty masz odmian swoich ulubienic? 
Pozdrawiam. Ewa
Ewuś ciekawe czy na ten sezon zakończyłaś ich zakupy czy na dłużej
Powojnik ciekawe ma kolorki
Powojnik ciekawe ma kolorki