Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2543
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

krynka pisze:próbowałam dziś ten dżem od koleżanki i jestem pod wrażeniem ;:333
To proszę ,podaj przepis -może spróbuje jeszcze raz :lol:
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Ok,podam,tylko muszę jeszcze niejasności skonsultować z koleżanką :wit
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Kaja
500p
500p
Posty: 847
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

W pozycji 83 jest przepis dyni na ostro.Dostałam go od znajomej,ale w zeszłym roku zrobiłam podobną konfiturę z książki
Warzywa dyniowate i jest dużo lepsza.Właściwie to różni się tylko tym,że dynię na początku się obgotowuje,a nie zalewa syropem surową.
Na 50 dag dyni,lub kabaczka-1kg cukru,mielony suszony imbir i biały pieprz także mielony-tak jest w oryginalnym przepisie.
Dynię pokroić w słupki i obgotować na półmiękko.
Odsączyć i każdy kawałek posypać obficie białym pieprzem i imbirem.
Zostawić na dobę.Z cukru zrobić syrop z niewielkim dodatkiem wody i zalać dynię.
Następnego dnia syrop zlać ,zagotować i znów zalać dynię.Powtarzać tą czynność przez kilka dni,przecedzając syrop przez gazę.
Gdy syrop jest dość gęsty trzeba go zagotować,wrzucić dynię i doprowadzić do wrzenia.Dynię wkładać do słoików i zalać gorącym syropem.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Mam prośbę, może ktoś z Was ma dynię makaronową i przygotowuje z niej potrawy? Niesamowicie mi obrodziła a przepisów z nią jak na lekarstwo.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1564
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Przekrój na pół, upiecz i polej sosem do spagetti 8-)
Kasia
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Toż to danie i naczynie w jednym. Bo pewnie wyjada się z tej połówki jak z miski? ;:306
A tak na poważnie, przyprawić ją czymś? i ile piec aby spaghetti było al dente? :;230 ( sorki nie mogłam się powstrzymać)
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1564
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

whitedame pisze:Toż to danie i naczynie w jednym. Bo pewnie wyjada się z tej połówki jak z miski? ;:306
Oczywiście ;:3
Zapomniałam dodać, że należy po przekrojeniu wyjąć pestki :lol:, ale to pewnie wiesz. Tylko troszkę solę i dodaję ziół w zależności od tego co mi wpadnie w ręce (tymianek, bazylia, oregano), nie za dużo bo sosy robię aromatyczne. Piekę ok.30-40min, na 180'. Masz Pyzę czy Stripetti? Ta druga bardziej mi podchodzi i ma twardszą skórkę po upieczeniu.
Kasia
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Dżem z dyni

2 litry dyni obranej i pokrojonej w drobną kostkę
2 szkl cukru
1 galaretka cytrynowa ( można dać więcej,jak lubimy ściślejszy :wink: )
1 łyzeczka kwasku cytrynowego

Dynię podlaną odrobiną wody dusimy w garnku,aż się rozgotuje na papkę Jeśli zostaną jakieś kawałki,mozna rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków lub mikserem. Dodajemy cukier ,kwasek i galaretkę,jeszcze kilka minut gotujemy i nakładamy gorący dżem w wyparzone słoiki i pod kocyk :wink: Zamiast "kocykowania" można pasteryzować przez kilka minut.

Dżemik jes naprawdę pyszny- ani nie pachnie,ani nie smakuje dynią.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Robiłam, jeszcze przed dodaniem galaretki z samym cukrem i cytryną ( kwasku nie uznaję ) był pyszny. :)
Po dodaniu galaretki był przepyszny, ale słoików jeszcze nie otwierałam.
Dynię tarłam na tarce jarzynówce, sporo trzeba ją dusić by odpowiednio zmiękła. Galaretkę dodajemy na sam koniec. Nie pasteryzujemy. Nakładamy gorące do słoików i gotowe.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

ganio4

whitedame napisał(a):
Toż to danie i naczynie w jednym. Bo pewnie wyjada się z tej połówki jak z miski? ;:306
Oczywiście ;:3
Zapomniałam dodać, że należy po przekrojeniu wyjąć pestki :lol:, ale to pewnie wiesz. Tylko troszkę solę i dodaję ziół w zależności od tego co mi wpadnie w ręce (tymianek, bazylia, oregano), nie za dużo bo sosy robię aromatyczne. Piekę ok.30-40min, na 180'. Masz Pyzę czy Stripetti? Ta druga bardziej mi podchodzi i ma twardszą skórkę po upieczeniu.
Miała być Pyza, nasionka z akcji ale jak zajrzałam tu http://www.krolestwogarow.pl/2013/08/dy ... -pyza.html to skórką niepodobna do tych dwóch, kształtem i owszem. To może być jakiś mieszaniec, ciekawe jaki będzie w środku?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Pierwszy raz będę piekla dynie hokkaido.Czy mogłabym poprosić przepisik .Jakiej wielkosci kawałki dyni?Jakimi przyprawami posypać,i czy ma postać w tych przyprawach,czy od razu do piecyka?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2543
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Ja kroję Hokkaido w cząstki ,smaruję oliwą lub olejem ,sypię czosnkiem i ziołami prowansalskimi i po 1-3 godz "wrzucam " do piekarnika .
danaa
200p
200p
Posty: 485
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Znalazłam taki przepis na dynię Tromba d'Albenga na "stronach francuskich" (skopiowałam oryginalne tłumaczenie)":

Młoda niedojrzała 30 do 40 cm długości i 3 cm średnicy cukinia są spożywane na surowo: starte lub pokrojone plastry z sosem vinaigrette. Są one bardzo popularne tagliatelle cięcia (cienkie plasterki wzdłuż) przyprawione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, solą i pieprzem, marynowane przez godzinę i posypane tartym włoskim serem.

Prawda, że "brzmi" smakowicie :D !
Dobrze ( ;:145 ), że mi ślimaczyska kolejną napoczęły. Jutro będzie suróweczka!
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Rozkroiłam pierwszą w tym roku Green Delicious, pyyychota, będą kluski serowe z dynią, mniam ;:137
Amanita
---
Posty: 2043
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

aria, oj smaku mi narobiłaś :D

A podpowiedzcie mi, niedawno mróz zakończył żywot moich dwóch dyni miranda, nie były aż tak duże, wielkości piłki do koszykówki, czy takie niedojrzałe dynie można jeść?

Bo miąższ w środku ładnie pachnie, nasionka jeszcze bardzo młode. Może np. placki zrobić z takiego miąższu - jak placki z cukinii.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”