To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24813
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko i ja bardzo proszę o przepis ;:196 Mam zatrzęsienie cukinii i korzystam z tego dobrodziejstwa w całej rozciągłości. Takiego dżemiku nie znam, a wygląda pysznie .... niesamowicie słonecznie :wink:
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Już podaję przepis. Jest to moja autorska wersja konfitury. Smak nie zdradza składnika głównego i jest naprawdę zaskakujący.

Konfitura cukiniowo - ananasowa

1kg cukinii obranej i bez nasionek
1/2 dużej puszki ananasa
100 ml soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 kg cukru
1 galaretka cytrynowa

Oczyszczoną cukinię pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać ananasa pokrojonego w kostkę i połowę soku z puszki. Zagotować, dolać sok z cytryny lub kwasek. Gotować na wolnym ogniu aż cukinia będzie szklista i mięciutka. Dosypać cukier, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Galaretkę rozpuścić w 50ml gorącej wody. Wlać do konfitury, gotować mieszając jeszcze przez kilka minut. Gotową wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, zostawić do ostudzenia.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dziś w kolorze i smaku pomarańczy:

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7487
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

To ta konfitura opisana powyżej?
Zawartość słoiczków wygląda nader apetycznie. ;:173
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Powyżej to konfiturka z cukinii, a ta pomarańczowa to z dyni z pomarańczą. Obie przepyszne i co najlepsze nie do rozpoznania z czego zrobione. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7487
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Czy ta z cukinii np. dość mocno gęstnieje? Widzę, że jest z dodatkiem galaretki czyli żelatyny to chyba powinna,
ale wolę spytać. ;:173
Robiłam w tym roku dżem z agrestu z jakimś gotowym fix-em i do kitu jest, prawie płynny.
Wykorzystam go, ale na pewno nie jako dżem. :lol:
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Jest bardzo gęsta, to chyba dzięki galaretce, a jeśli chodzi o żel - fixy to są ok, ale trzeba przestrzegać dokładnie wagi składników, inaczej kicha. :(
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 7487
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

To właśnie nie był żel fix tylko coś w tym stylu. Kurcze, noooo zapomniałam nazwy. ;:223
Ale wiem, że więcej tego nie użyję. Kupiłam to pierwszy i ostatni raz.
Trzymałam się dokładnie przepisu i dżem pływa. ;:222




Twój przepis sobie spiszę i zrobię tą konfiturkę. Ta na bank będzie super. ;:173
Twoje przepisy u mnie wchodzą do stałego menu. ;:196
A prawie dostałam cukinię. :D
danaa
200p
200p
Posty: 485
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Chciałam zapytać odnośnie dodawania galaretek do dżemów.
Myślałam, że nie powinno się jej gotować bo straci (?) swoje własności "utwardzające". Rozumiem, że pomimo gotowania ( "Galaretkę rozpuścić w 50ml gorącej wody. Wlać do konfitury, gotować mieszając jeszcze przez kilka minut") dżem staje się twardszy.
I druga sprawa. Czy w ten sposób przyrządzane przetwory można przechowywać równie długo jak robione tradycyjną metodą (długie odparowywanie, smażenie)?
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorcia cieszę się, że moje przepisy się przydają. Jak już wielokrotnie pisałam są sprawdzone i tylko takie wstawiam. U mnie wysyp cukinii, nie nadążamy z konsumpcją chociaż bardzo się staramy jedząc na różne sposoby. - zapiekana z farszem mięsno warzywnym, z serem, w panierce, smażona kostka, placuszki, no i oczywiście na słodko. Część zrobiłam też w słoiki w zalewie octowej. :D Muszę chyba dopisać, że ta pomarańczowa to z dodatkiem pomarańczy. Później wstawię przepis, bo jest trochę inny niż ten pierwszy. ;:108

danaa moje konfitury z dyni i cukinii robione w ten sposób przechowują się tak długo jak inne bez dodatkowej pasteryzacji. Ostatnio znalazłam zagubiony w spiżarni słoiczek z 2012r i był OK. Jeśli chodzi o galaretkę to najpierw ją rozpuszczam, wtedy mam pewność, że wymiesza się dokładnie. Gotowanie jej nic nie szkodzi. Polecam spróbować, szybko i tanio, a smak... no cóż u mnie smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym. ;:215
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24813
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko kolejna fajna konfiturka , na pewno wypróbuję, z tym , że spróbują połączyć pomarańcze z cukinią, bo tak jak wspomniałam wcześniej mam jej ogrom.... Obrodziła w niesamowitej ilości, jemy ją na okrągłą a i zamrażara zapchana na maxa :lol: Fajnie, że dokładnie roztłumaczyłaś dodatek galaretki, bo też mnie to zastanawiało, czy dobrze się przechowuje.
Czekam na przepis z pomarańczką :wit
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Posty: 526
Od: 31 lip 2013, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dziękuję Dorotce za natchnienie na deszczową sobotę - cukinia z ananasem tańczy właśnie w garnku :) :D
I też czekam na przepis z pomarańczą.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

AGNESS cukinia w tym roku to chyba zadowoli wszystkich amatorów. ;:224 Dobrze, że jest to i Ci którzy muszą kupić nie przepłacają.

Frodo1 u mnie też sobota deszczowa, a wieczorem tańce na weselu bratanka. ;:333

Podje przepis na:

Dżem z dyni z pomarańczą

1/2 kg miąższu z dyni
1/2 kg cukru
2 duże pomarańcze
1/2 galaretki pomarańczowej

Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z cukrem i odstawić na 2-3 godz.
Pomarańcze sparzyć, otrzeć skórkę (niekoniecznie, nie każdemu odpowiada smak goryczki), oczyścić z albedo (ta biała skórka), pokroić w kosteczkę.
Gdy dynia puści sok, dodać pomarańczę i skórkę, od momentu zagotowania gotować około 40min. Na koniec dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody galaretkę. Gotować 2-3min, rozłożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 15min.
Można zrobić bez galaretki, wtedy gotujemy około 1 godz.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”