To co najlepsze - szarotka w kuchni
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko i ja bardzo proszę o przepis Mam zatrzęsienie cukinii i korzystam z tego dobrodziejstwa w całej rozciągłości. Takiego dżemiku nie znam, a wygląda pysznie .... niesamowicie słonecznie
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Już podaję przepis. Jest to moja autorska wersja konfitury. Smak nie zdradza składnika głównego i jest naprawdę zaskakujący.
Konfitura cukiniowo - ananasowa
1kg cukinii obranej i bez nasionek
1/2 dużej puszki ananasa
100 ml soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 kg cukru
1 galaretka cytrynowa
Oczyszczoną cukinię pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać ananasa pokrojonego w kostkę i połowę soku z puszki. Zagotować, dolać sok z cytryny lub kwasek. Gotować na wolnym ogniu aż cukinia będzie szklista i mięciutka. Dosypać cukier, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Galaretkę rozpuścić w 50ml gorącej wody. Wlać do konfitury, gotować mieszając jeszcze przez kilka minut. Gotową wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, zostawić do ostudzenia.
Konfitura cukiniowo - ananasowa
1kg cukinii obranej i bez nasionek
1/2 dużej puszki ananasa
100 ml soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 kg cukru
1 galaretka cytrynowa
Oczyszczoną cukinię pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać ananasa pokrojonego w kostkę i połowę soku z puszki. Zagotować, dolać sok z cytryny lub kwasek. Gotować na wolnym ogniu aż cukinia będzie szklista i mięciutka. Dosypać cukier, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Galaretkę rozpuścić w 50ml gorącej wody. Wlać do konfitury, gotować mieszając jeszcze przez kilka minut. Gotową wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, zostawić do ostudzenia.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7487
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
To ta konfitura opisana powyżej?
Zawartość słoiczków wygląda nader apetycznie.
Zawartość słoiczków wygląda nader apetycznie.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Powyżej to konfiturka z cukinii, a ta pomarańczowa to z dyni z pomarańczą. Obie przepyszne i co najlepsze nie do rozpoznania z czego zrobione.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7487
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Czy ta z cukinii np. dość mocno gęstnieje? Widzę, że jest z dodatkiem galaretki czyli żelatyny to chyba powinna,
ale wolę spytać.
Robiłam w tym roku dżem z agrestu z jakimś gotowym fix-em i do kitu jest, prawie płynny.
Wykorzystam go, ale na pewno nie jako dżem.
ale wolę spytać.
Robiłam w tym roku dżem z agrestu z jakimś gotowym fix-em i do kitu jest, prawie płynny.
Wykorzystam go, ale na pewno nie jako dżem.
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Jest bardzo gęsta, to chyba dzięki galaretce, a jeśli chodzi o żel - fixy to są ok, ale trzeba przestrzegać dokładnie wagi składników, inaczej kicha.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Posty: 7487
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
To właśnie nie był żel fix tylko coś w tym stylu. Kurcze, noooo zapomniałam nazwy.
Ale wiem, że więcej tego nie użyję. Kupiłam to pierwszy i ostatni raz.
Trzymałam się dokładnie przepisu i dżem pływa.
Twój przepis sobie spiszę i zrobię tą konfiturkę. Ta na bank będzie super.
Twoje przepisy u mnie wchodzą do stałego menu.
A prawie dostałam cukinię.
Ale wiem, że więcej tego nie użyję. Kupiłam to pierwszy i ostatni raz.
Trzymałam się dokładnie przepisu i dżem pływa.
Twój przepis sobie spiszę i zrobię tą konfiturkę. Ta na bank będzie super.
Twoje przepisy u mnie wchodzą do stałego menu.
A prawie dostałam cukinię.
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Chciałam zapytać odnośnie dodawania galaretek do dżemów.
Myślałam, że nie powinno się jej gotować bo straci (?) swoje własności "utwardzające". Rozumiem, że pomimo gotowania ( "Galaretkę rozpuścić w 50ml gorącej wody. Wlać do konfitury, gotować mieszając jeszcze przez kilka minut") dżem staje się twardszy.
I druga sprawa. Czy w ten sposób przyrządzane przetwory można przechowywać równie długo jak robione tradycyjną metodą (długie odparowywanie, smażenie)?
Myślałam, że nie powinno się jej gotować bo straci (?) swoje własności "utwardzające". Rozumiem, że pomimo gotowania ( "Galaretkę rozpuścić w 50ml gorącej wody. Wlać do konfitury, gotować mieszając jeszcze przez kilka minut") dżem staje się twardszy.
I druga sprawa. Czy w ten sposób przyrządzane przetwory można przechowywać równie długo jak robione tradycyjną metodą (długie odparowywanie, smażenie)?
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorcia cieszę się, że moje przepisy się przydają. Jak już wielokrotnie pisałam są sprawdzone i tylko takie wstawiam. U mnie wysyp cukinii, nie nadążamy z konsumpcją chociaż bardzo się staramy jedząc na różne sposoby. - zapiekana z farszem mięsno warzywnym, z serem, w panierce, smażona kostka, placuszki, no i oczywiście na słodko. Część zrobiłam też w słoiki w zalewie octowej. Muszę chyba dopisać, że ta pomarańczowa to z dodatkiem pomarańczy. Później wstawię przepis, bo jest trochę inny niż ten pierwszy.
danaa moje konfitury z dyni i cukinii robione w ten sposób przechowują się tak długo jak inne bez dodatkowej pasteryzacji. Ostatnio znalazłam zagubiony w spiżarni słoiczek z 2012r i był OK. Jeśli chodzi o galaretkę to najpierw ją rozpuszczam, wtedy mam pewność, że wymiesza się dokładnie. Gotowanie jej nic nie szkodzi. Polecam spróbować, szybko i tanio, a smak... no cóż u mnie smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym.
danaa moje konfitury z dyni i cukinii robione w ten sposób przechowują się tak długo jak inne bez dodatkowej pasteryzacji. Ostatnio znalazłam zagubiony w spiżarni słoiczek z 2012r i był OK. Jeśli chodzi o galaretkę to najpierw ją rozpuszczam, wtedy mam pewność, że wymiesza się dokładnie. Gotowanie jej nic nie szkodzi. Polecam spróbować, szybko i tanio, a smak... no cóż u mnie smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dorotko kolejna fajna konfiturka , na pewno wypróbuję, z tym , że spróbują połączyć pomarańcze z cukinią, bo tak jak wspomniałam wcześniej mam jej ogrom.... Obrodziła w niesamowitej ilości, jemy ją na okrągłą a i zamrażara zapchana na maxa Fajnie, że dokładnie roztłumaczyłaś dodatek galaretki, bo też mnie to zastanawiało, czy dobrze się przechowuje.
Czekam na przepis z pomarańczką
Czekam na przepis z pomarańczką
- Frodo1
- 500p
- Posty: 526
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dziękuję Dorotce za natchnienie na deszczową sobotę - cukinia z ananasem tańczy właśnie w garnku
I też czekam na przepis z pomarańczą.
I też czekam na przepis z pomarańczą.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
AGNESS cukinia w tym roku to chyba zadowoli wszystkich amatorów. Dobrze, że jest to i Ci którzy muszą kupić nie przepłacają.
Frodo1 u mnie też sobota deszczowa, a wieczorem tańce na weselu bratanka.
Podje przepis na:
Dżem z dyni z pomarańczą
1/2 kg miąższu z dyni
1/2 kg cukru
2 duże pomarańcze
1/2 galaretki pomarańczowej
Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z cukrem i odstawić na 2-3 godz.
Pomarańcze sparzyć, otrzeć skórkę (niekoniecznie, nie każdemu odpowiada smak goryczki), oczyścić z albedo (ta biała skórka), pokroić w kosteczkę.
Gdy dynia puści sok, dodać pomarańczę i skórkę, od momentu zagotowania gotować około 40min. Na koniec dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody galaretkę. Gotować 2-3min, rozłożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 15min.
Można zrobić bez galaretki, wtedy gotujemy około 1 godz.
Frodo1 u mnie też sobota deszczowa, a wieczorem tańce na weselu bratanka.
Podje przepis na:
Dżem z dyni z pomarańczą
1/2 kg miąższu z dyni
1/2 kg cukru
2 duże pomarańcze
1/2 galaretki pomarańczowej
Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z cukrem i odstawić na 2-3 godz.
Pomarańcze sparzyć, otrzeć skórkę (niekoniecznie, nie każdemu odpowiada smak goryczki), oczyścić z albedo (ta biała skórka), pokroić w kosteczkę.
Gdy dynia puści sok, dodać pomarańczę i skórkę, od momentu zagotowania gotować około 40min. Na koniec dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody galaretkę. Gotować 2-3min, rozłożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 15min.
Można zrobić bez galaretki, wtedy gotujemy około 1 godz.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim