Półwysep Teno
Leży w północno wschodniej części wyspy. Prowadzi do niego droga położona u stóp wysokich skał i niestety strach tam wybrać się samochodem.
Po opadach deszczu, które jak nagle się tam pojawiają, tak nagle zanikają droga jest zasypana odłamkami skał.
Pokonaliśmy tę drogę, zaledwie kilka kilometrów- pieszo. Udało się, z góry nic na nas nie spadło.

Z tego miejsca zaczyna się wiele szlaków trekingowych.
Ze względu na łagodny klimat, obecność chmur i opadów atmosferycznych w miejscu tym prowadzone są uprawy owoców, warzyw, a także roślin ozdobnych.

Na początku było mgliście i wietrznie
Jednak szybko wyszło słońce i piękne krajobrazy wynagrodziły w pełni trud wędrówki.

Część drogi pokonuje się w tunelu wykutym w skale,
w którym jest całkowicie ciemno.

W drodze na półwysep spotkaliśmy zdziczałe konie, które oczywiście domagały się jedzenia
Na końcu półwyspu stoi latarnia.
Widok w kierunku lądu pozwalał na podziwianie ogromnych, wulkanicznych skał spływających stromo do morza, słynnych Los Gigantes.
Na półwyspie dominowała roślinność charakterystyczna dla Teneryfy, czyli wilczomlecze, kaktusy i inne suchorośla.
Na początek sukulenty ? wilczomlecze (Euphorbia) charakterystyczne dla Wysp Kanaryjskich
Pokazywana już wcześniej Euphorbia canariensis

Porastająca pagórki i skały krzewiasta i niska E. aphylla
Spotkałam kwitnącą

Rozgałęziona mocno i przysadzista, niczym drzewko bonsai Euphorbia balsamifera

Młoda siewka
E. obtusifolia

Rośliny naskalne
Bardzo zmienny nawet w tym jednym rejonie, tworzący ładne poduszeczki Monanthes polyphylla
Monanthes laxiflora
Aeonium i Sideritis oroteneriffae

Frankenia capitata

Astericus aqaticus

Wszędobylskie opuncje

Łyse kiełbasy - Kleinia nerifolia

Mesembryanthemum nodiflorum wyglądają z daleka jak kolorowa gleba.

Gdy przyjrzałam się z bliska ? oczom ukazały się drobne, niepozorne kwiaty
Podobne do poprzedniego Mesembryanthemum crystallinum jest bardziej zielone.

Długo tej roślny szukałam, ale udało się.
Oto Ceropegia dichotoma subsp. Fusca lub C. fusca, endemit Wysp Kanaryjskich