Pyszności Hanki
Kochani, wczoraj na kursie zostałam poczęstowana chlebem...własnej roboty, pycha!!! ;:8
Chlebek został upieczony w tradycyjnym ,elektrycznym piekarniku.
Haniu, czy posiadasz przepisy na chleb?
Chlebek został upieczony w tradycyjnym ,elektrycznym piekarniku.
Haniu, czy posiadasz przepisy na chleb?
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3057
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Witam Wszystkich
Chlebek,bułki piekę od dawna w domu i tylko taki jemy,bo moja wątroba a teraz i moich domowników nie toleruje ulepszaczy dodawanych do pieczywa z piekarń.
Mam kilka wypróbowanych przepisów na chleb pszenny ,mieszany czy razowy.Wieczorem napiszę Wam super przepis na bułeczki retro i będę wstawiać przepisy na chlebki
Halinko pieczarki marynowane też Ci napiszę.
Teraz jestem w pracy
Chlebek,bułki piekę od dawna w domu i tylko taki jemy,bo moja wątroba a teraz i moich domowników nie toleruje ulepszaczy dodawanych do pieczywa z piekarń.
Mam kilka wypróbowanych przepisów na chleb pszenny ,mieszany czy razowy.Wieczorem napiszę Wam super przepis na bułeczki retro i będę wstawiać przepisy na chlebki
Halinko pieczarki marynowane też Ci napiszę.
Teraz jestem w pracy
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3057
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Chleb domowy
1 kg mąki
5 dag drożdży
2 jaja
1,5 łyżeczki soli
500-700 ml letniej wody
1/2 szklanki otrąb pszennych
1/2 szklanki otrąb żytnich
Z drożdży przygotować rozczyn z odrobiną mąki i łyżeczką cukru pozostawić w cieple do wyrośnięcia.Suche składniki dokładnie wymieszać wbić jaja /troszkę białka rozstawić/ rozczyn i wodę.Wyrabiać jak drożdżowe.Pozostawić do wyrośnięcia.Jak podwójnie zwiększy objętość przełożyć na blaszkę i znów trochę niech podrośnie.
Pieczemy w 180 około 30-40 min.Przed końcem pieczenia smarujemy białkiem wtedy skórka złapie kolor.
Nie kroimy gorącego.
Jeśli ktoś chce bez otrąb to tylko dajemy mniej wody.
1 kg mąki
5 dag drożdży
2 jaja
1,5 łyżeczki soli
500-700 ml letniej wody
1/2 szklanki otrąb pszennych
1/2 szklanki otrąb żytnich
Z drożdży przygotować rozczyn z odrobiną mąki i łyżeczką cukru pozostawić w cieple do wyrośnięcia.Suche składniki dokładnie wymieszać wbić jaja /troszkę białka rozstawić/ rozczyn i wodę.Wyrabiać jak drożdżowe.Pozostawić do wyrośnięcia.Jak podwójnie zwiększy objętość przełożyć na blaszkę i znów trochę niech podrośnie.
Pieczemy w 180 około 30-40 min.Przed końcem pieczenia smarujemy białkiem wtedy skórka złapie kolor.
Nie kroimy gorącego.
Jeśli ktoś chce bez otrąb to tylko dajemy mniej wody.

- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3057
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Na specjalne życzenia Halinki
Pieczarki marynowane
3 kg malutkie pieczarki
0,50 kg cebula
0,5 szklanki octu
zalewa
5 szklanek wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
ziele,pieprz,gorczyca
pieczarki sparzyć /najlepiej robi się to w siatce z frytownicy/ zagotować wodę dodać 0,5 szklanki octu i w tej mieszance zaparzyć chwile pieczarki.Do wody daję ocet wtedy pieczarki nie zmieniają koloru,chociaż nigdy nie są takie bielutkie jak sklepowe
Zagotować wszystkie składniki na zalewę
Pieczarki układamy w słoiku dajemy krążek cebuli i zalewamy Do każdego słoika dajemy łyżeczkę oleju lub oliwy.Pasteryzować 5-7 min
Pieczarki marynowane
3 kg malutkie pieczarki
0,50 kg cebula
0,5 szklanki octu
zalewa
5 szklanek wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
ziele,pieprz,gorczyca
pieczarki sparzyć /najlepiej robi się to w siatce z frytownicy/ zagotować wodę dodać 0,5 szklanki octu i w tej mieszance zaparzyć chwile pieczarki.Do wody daję ocet wtedy pieczarki nie zmieniają koloru,chociaż nigdy nie są takie bielutkie jak sklepowe
Zagotować wszystkie składniki na zalewę
Pieczarki układamy w słoiku dajemy krążek cebuli i zalewamy Do każdego słoika dajemy łyżeczkę oleju lub oliwy.Pasteryzować 5-7 min
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3057
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Bułeczki retro
30 g suchych drożdży lub 75 g żywych
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 szklanki maki pszennej
Drożdże rozpuścić z wodzie z cukrem odstawić na 10 min.Dodać pozostałe składniki i mięsić aż ciasto utworzy miękką i gładką kulę.Przykryć i odczekać aż urośnie /dwukrotnie zwiększy objętość/
Uformować bułeczki /kształt jak kto lubi/ ułożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do 190 15 min /maja być lekko brązowe/
nie wstawiam zdjęcia,bo dziś piekłam chleb jak upiekę retro to wstawię fotkę
30 g suchych drożdży lub 75 g żywych
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 szklanki maki pszennej
Drożdże rozpuścić z wodzie z cukrem odstawić na 10 min.Dodać pozostałe składniki i mięsić aż ciasto utworzy miękką i gładką kulę.Przykryć i odczekać aż urośnie /dwukrotnie zwiększy objętość/
Uformować bułeczki /kształt jak kto lubi/ ułożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do 190 15 min /maja być lekko brązowe/
nie wstawiam zdjęcia,bo dziś piekłam chleb jak upiekę retro to wstawię fotkę
-
Reposit-10
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 8487
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Haniu ! Muszę zamieścić tu i moją opinię. Należy Ci sięHanka 1 pisze:
Powidła śliwkowe .....
Z ochotą przeczytam Wasze opinie
za przepis na powidła. Właśnie skończyłam trzecią porcję wg niego i jestem Ci bardzo wdzięczna, bo żmudne dotąd mieszanie w garnku stało się już przeszłością Ponieważ lubię powidła maziste (bez widocznych kawałków śliwek), czas mieszania po tych trzech godzinach gotowania, zwiększyłam po prostu do 20-30 min.
Haniu, jesteś WIELKA ! - Jeszcze raz bardzo dziękuję
Pychotka ! ;:8
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3057
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Witam Wszystkich i bardzo jest mi miło,że korzystacie z przepisów i przypadły Wam do gustu.Dziś dopiero mam chwilę aby napisać następne przepisy
Sernik gotowany z kremem

ciasto kruche
50 dak mąki
1 margaryna
5 żółtek
3/4 szklanki cukier
2 łyżeczki proszku
śmietana aby zagnieść ciasto
z ciasta pieczemy dwa placki na złoto w 200-220 około 15 min
ser
1 kg sera /nie nadaje się mielony /
1/2 margaryna
1 szklanka cukier
4 jaja
budyń jasny rozmieszany w 1/3 szklanki mleka
zapachy,bakalie /jak kto lubi/
margarynę rozpuścić dodać cukier,przekręcony ser,jaja,zapachy,bakalie.Doprowadzić do zagotowanie -mieszać .jak się rozpuści i zagotuje dodać budyń i jeszcze chwilkę gotować
Gorącym przekładamy placki kruche i odstawiamy do wystygnięcia
biszkopt jasny
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku
Biszkopt kokosowy
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
sok z 1 cytryny
krem
3 jaja ubijamy z 1/2 szklanki cukru na parze.30dag masła lub margaryny utrzeć do piórka dodać wystudzone ubite jaja i jeszcze chwilę ubijać
dzielimy na pół do jednej części dajemy ajerkoniak do drugiej wcześniej zaparzoną kawę.
Przekładamy placek
kruche z serem /musi być zimne/ krem kawowy.biszkopt jasny,krem ajerkoniakowy,biszkopt kokosowy
SMACZNEGO
Sernik gotowany z kremem

ciasto kruche
50 dak mąki
1 margaryna
5 żółtek
3/4 szklanki cukier
2 łyżeczki proszku
śmietana aby zagnieść ciasto
z ciasta pieczemy dwa placki na złoto w 200-220 około 15 min
ser
1 kg sera /nie nadaje się mielony /
1/2 margaryna
1 szklanka cukier
4 jaja
budyń jasny rozmieszany w 1/3 szklanki mleka
zapachy,bakalie /jak kto lubi/
margarynę rozpuścić dodać cukier,przekręcony ser,jaja,zapachy,bakalie.Doprowadzić do zagotowanie -mieszać .jak się rozpuści i zagotuje dodać budyń i jeszcze chwilkę gotować
Gorącym przekładamy placki kruche i odstawiamy do wystygnięcia
biszkopt jasny
4 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku
Biszkopt kokosowy
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
sok z 1 cytryny
krem
3 jaja ubijamy z 1/2 szklanki cukru na parze.30dag masła lub margaryny utrzeć do piórka dodać wystudzone ubite jaja i jeszcze chwilę ubijać
dzielimy na pół do jednej części dajemy ajerkoniak do drugiej wcześniej zaparzoną kawę.
Przekładamy placek
kruche z serem /musi być zimne/ krem kawowy.biszkopt jasny,krem ajerkoniakowy,biszkopt kokosowy
SMACZNEGO
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3057
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Chleb wiejski - wychodzi 1 kg
40 dag mąka żytnia
20 dag mąka pszenna
4 dag drożdże
200 ml maślanka
200 ml mleko /może być woda/
1 jajko
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Ten chleb piekę w automacie.Długo nie mogłam zaakceptować kształtu chleba z automatu ale już się przyzwyczaiłam,ważne,że pyszny i zdrowy,bez tych cholernych ulepszaczy
Jeśli ktoś będzie chciał upiec tradycyjnie proszę pamiętać,że chleb z dodatkiem mąki żytniej musimy "tęgo zamiesić" .Ciasto ma być dość gęste.
W automacie /Moulinex/ piekę na drugim programie ze średnio przypieczoną skórką.Drożdże daję żywe.Rozpuszczam je w odrobinie mleka i cukru
Naprawdę polecam-jest pyszny można jeść sam i bez "opamiętania"

40 dag mąka żytnia
20 dag mąka pszenna
4 dag drożdże
200 ml maślanka
200 ml mleko /może być woda/
1 jajko
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Ten chleb piekę w automacie.Długo nie mogłam zaakceptować kształtu chleba z automatu ale już się przyzwyczaiłam,ważne,że pyszny i zdrowy,bez tych cholernych ulepszaczy
Jeśli ktoś będzie chciał upiec tradycyjnie proszę pamiętać,że chleb z dodatkiem mąki żytniej musimy "tęgo zamiesić" .Ciasto ma być dość gęste.
W automacie /Moulinex/ piekę na drugim programie ze średnio przypieczoną skórką.Drożdże daję żywe.Rozpuszczam je w odrobinie mleka i cukru
Naprawdę polecam-jest pyszny można jeść sam i bez "opamiętania"

- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3057
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kielc
Mariolka zapraszam częściej,może coś ciekawego wybierzesz dla siebie.Preferuję kuchnię zdrową,mało słodką bez ulepszaczy i wszelkiej maści badziewa /chemii/,
Wszyscy mamy kawałek "swego świata"mamy swoje owoce,szkoda aby się zmarnowały a po za tym robione w domu to nie to samo co przemysłowo robione./po dwóch dniach po otwarciu podchodzi wodą i pleśnieje,więc jakie to powidła i z czego/jestem tradycjonalistką robię przetwory czy ciasta i rozdaje /jestem tylko z M to wiele tego nie potrzeba/,trochę dzieci wyniosą do swoich domów a reszta po rodzinie czy znajomych.
W październiku namówię Was na kiszenie kapusty.
Wszyscy mamy kawałek "swego świata"mamy swoje owoce,szkoda aby się zmarnowały a po za tym robione w domu to nie to samo co przemysłowo robione./po dwóch dniach po otwarciu podchodzi wodą i pleśnieje,więc jakie to powidła i z czego/jestem tradycjonalistką robię przetwory czy ciasta i rozdaje /jestem tylko z M to wiele tego nie potrzeba/,trochę dzieci wyniosą do swoich domów a reszta po rodzinie czy znajomych.
W październiku namówię Was na kiszenie kapusty.
- dtlissa
- 200p

- Posty: 383
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wroclaw
Witaj Haniu,
pyszne przepisy ( przynajmniej na zdjeciach
)
Kiszenie kapusty to jest to! W ubieglym roku, kisialam kapuche dwa razy. Pierwsza beczka rozeszla sie migiem po rodzinie, dawny zapomniany smak prawdziwie kiszonej kapusty odzyl na nowo.
Nic latwiejszego a tyle zdrowia
pyszne przepisy ( przynajmniej na zdjeciach
Kiszenie kapusty to jest to! W ubieglym roku, kisialam kapuche dwa razy. Pierwsza beczka rozeszla sie migiem po rodzinie, dawny zapomniany smak prawdziwie kiszonej kapusty odzyl na nowo.
Nic latwiejszego a tyle zdrowia
Witam w ogrodzie... (NL1)

