Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Polędwiczka z pieczarkami i szynką prasciutto w cieście francuskim
Składniki:
?polędwiczka wieprzowa
?opakowanie ciasta francuskiego
?350 g pieczarek
?100 g szynki prasciutto
?1 żółtko
?3 łyżki musztardy
?1 łyżka masła
?sól, pieprz
?oliwa
Puree ziemniaczane:
?1kg ziemniaków
?3 łyżki masła
?200 ml śmietany 30%
?sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w cienkie paski i podsmażyć na maśle, do momentu, aż cała woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem. Polędwiczkę oczyścić z błon i przyprawić (solą i pieprzem). Następnie podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po około 1 minucie z każdej strony.
Na desce do krojenia ułożyć wędlinę, aby plastry lekko na siebie zachodziły. Na to wyłożyć pieczarki. Polędwiczkę posmarować musztardą i ułożyć na środku szynki i ściśle zawinąć. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym żółtkiem i przełożyć mięso. Roladę zwinąć, mocno ściskając brzegi ciasta, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i piec około 30 - 40 minut w 180°C.
Składniki:
?polędwiczka wieprzowa
?opakowanie ciasta francuskiego
?350 g pieczarek
?100 g szynki prasciutto
?1 żółtko
?3 łyżki musztardy
?1 łyżka masła
?sól, pieprz
?oliwa
Puree ziemniaczane:
?1kg ziemniaków
?3 łyżki masła
?200 ml śmietany 30%
?sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w cienkie paski i podsmażyć na maśle, do momentu, aż cała woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem. Polędwiczkę oczyścić z błon i przyprawić (solą i pieprzem). Następnie podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po około 1 minucie z każdej strony.
Na desce do krojenia ułożyć wędlinę, aby plastry lekko na siebie zachodziły. Na to wyłożyć pieczarki. Polędwiczkę posmarować musztardą i ułożyć na środku szynki i ściśle zawinąć. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym żółtkiem i przełożyć mięso. Roladę zwinąć, mocno ściskając brzegi ciasta, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i piec około 30 - 40 minut w 180°C.
- Alania
Pieczeń drobiowa z boczkiem i serem
Bardzo soczysta i bardzo smaczna pieczeń. Prosta w przygotowaniu, idealna również na zimno do chleba. Polecam!
Składniki:
?1 kg drobiowego mięsa mielonego (użyłam z indyka)
?150 g wędzonego boczku (8 plastrów)
?2 średnie cebule
?2 czerstwe bułki
?150 g sera żółtego (użyłam tartej mozzarelli w kostkach)
?2 jajka
?przyprawa uniwersalna (typu vegeta)
?0,5 łyżeczki imbiru
?pieprz
Przygotowanie:
Bułki przełożyć do miski i zalać niewielką ilością wody (moczyć około 10 minut). Cebule obrać i wraz z boczkiem pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
Bułki odcisnąć i połączyć z mięsem drobiowym. Następnie dodać boczek z cebulą oraz starty żółty ser. Na końcu wbić 2 jajka i doprawić (pieprzem, przyprawą uniwersalną i imbirem). Składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Blaszkę (keksówkę) o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mięsną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 50-60 minut.
Bardzo soczysta i bardzo smaczna pieczeń. Prosta w przygotowaniu, idealna również na zimno do chleba. Polecam!
Składniki:
?1 kg drobiowego mięsa mielonego (użyłam z indyka)
?150 g wędzonego boczku (8 plastrów)
?2 średnie cebule
?2 czerstwe bułki
?150 g sera żółtego (użyłam tartej mozzarelli w kostkach)
?2 jajka
?przyprawa uniwersalna (typu vegeta)
?0,5 łyżeczki imbiru
?pieprz
Przygotowanie:
Bułki przełożyć do miski i zalać niewielką ilością wody (moczyć około 10 minut). Cebule obrać i wraz z boczkiem pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na patelni bez tłuszczu.
Bułki odcisnąć i połączyć z mięsem drobiowym. Następnie dodać boczek z cebulą oraz starty żółty ser. Na końcu wbić 2 jajka i doprawić (pieprzem, przyprawą uniwersalną i imbirem). Składniki dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Blaszkę (keksówkę) o wymiarach 30 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mięsną masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 50-60 minut.
- Alania
Tarta z mascarpone i borówkami
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
150 g masła
proszek do pieczenia - na czubek noża
Masa:
500 g serka mascarpone
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
1 l borówek
galaretka jagodowa
Ciasto: Składniki posiekać, zagnieść i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Rozwałkować i wylepić ciastem formę do tarty.
Ponakłuwać widelcem i upiec na złoto w temp.180'C z termoobiegiem (ok. 35 min.).
Masa: Cukier puder utrzeć z żółtkami, dodać serek. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wyłożyć na upieczony spód. Najpierw sparzyć jajka. Jeśli ktoś się boi surowych jajek, to zamiast nich można dać śmietanę kremówkę.
Owoce: Na wierzchu rozłożyć wypłukane, odsączone borówki. Galaretkę przygotować z nieco mniejszą ilością wody i polać tartę, kiedy galaretka zacznie tężeć.
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
150 g masła
proszek do pieczenia - na czubek noża
Masa:
500 g serka mascarpone
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
1 l borówek
galaretka jagodowa
Ciasto: Składniki posiekać, zagnieść i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Rozwałkować i wylepić ciastem formę do tarty.
Ponakłuwać widelcem i upiec na złoto w temp.180'C z termoobiegiem (ok. 35 min.).
Masa: Cukier puder utrzeć z żółtkami, dodać serek. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wyłożyć na upieczony spód. Najpierw sparzyć jajka. Jeśli ktoś się boi surowych jajek, to zamiast nich można dać śmietanę kremówkę.
Owoce: Na wierzchu rozłożyć wypłukane, odsączone borówki. Galaretkę przygotować z nieco mniejszą ilością wody i polać tartę, kiedy galaretka zacznie tężeć.
- Alania
Polecam Spaghetti w parówkach
Podaję dodatkowo z mozarellą i ketchupem

Podaję dodatkowo z mozarellą i ketchupem

- ewa2204
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To spagetti w parówkach wygląda rewelacyjnie
, na pewno zrobię moim wnuczkom (będą u mnie na weekend
)

Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- Alania
Pysznie smakują, a proste i szybkie do wykonania 

- Alania
Bułeczki maślane
5 dag świeżych drożdży
50 dag mąki pszennej tortowej
ok. 5-10 dag mąki krupczatki (można dać tylko pszennej)
3 małe jajka
6 dag masła
1/4 litra mleka lub 230ml mleka i czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
szczypta soli (ok.1/2łyżeczki)
jajo do smarowania
mak
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ale nie gorącym! wysoka temperatura zabija drożdże) i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rozpuścić masło na małym ogniu. Do rozczynu dodać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Dosypać tyle mąki krupczatki, żeby ciasto było bardzo miękkie, ale nie kleiło się prawie do rąk. Wlać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i wyrobić.
Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść ją lekko i odcinać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich okrągłe maślane bułeczki (ok.12szt.). Następnie ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia (zachować spore odstępy, bo urosną), posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić do podrośnięcia.
Piec w temp. 200 stopni aż bułeczki będą rumiane.
Są bardzo dobre jeszcze ciepłe i zachowują świeżość następnego dnia. Najlepiej smakują z masłem i miodem lub dżemem. Bardzo dobre są też z masłem i żółtym serem, ale wtedy trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do nich więcej niż 2-3 łyżki cukru.
Smacznego.
5 dag świeżych drożdży
50 dag mąki pszennej tortowej
ok. 5-10 dag mąki krupczatki (można dać tylko pszennej)
3 małe jajka
6 dag masła
1/4 litra mleka lub 230ml mleka i czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
szczypta soli (ok.1/2łyżeczki)
jajo do smarowania
mak
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem (ale nie gorącym! wysoka temperatura zabija drożdże) i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rozpuścić masło na małym ogniu. Do rozczynu dodać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Dosypać tyle mąki krupczatki, żeby ciasto było bardzo miękkie, ale nie kleiło się prawie do rąk. Wlać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i wyrobić.
Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść ją lekko i odcinać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich okrągłe maślane bułeczki (ok.12szt.). Następnie ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia (zachować spore odstępy, bo urosną), posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Zostawić do podrośnięcia.
Piec w temp. 200 stopni aż bułeczki będą rumiane.
Są bardzo dobre jeszcze ciepłe i zachowują świeżość następnego dnia. Najlepiej smakują z masłem i miodem lub dżemem. Bardzo dobre są też z masłem i żółtym serem, ale wtedy trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do nich więcej niż 2-3 łyżki cukru.
Smacznego.
- Alania
W zasadzie od kilku miesięcy nie kupuję pieczywa - piękę sama. Ten chleb jest wyśmienity i zachowuje świeżość nawet tydzień.
Chleb
1kg mąki pszennej chlebowej z młyna
1szkl.czubata mąki żytniej chlebowej z młyna
1szkl. czubata mąki orkiszowej chlebowej - symbol 1100
10dag drożdży
1l i 1szkl. mocno ciepłej wody (nie gorącej, bo zabije drożdże)
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
4 garście prażonego słonecznika
Do 10l garnka wsypać wszystkie mąki, cukier, sól, rozdrobnić drożdże., dodać wodę i od razu wyrabiać. Trzeba wyrabiać ręką do czasu aż zacznie "mlaskać" - ciasto będzie klejące do ręki, ale to jest OK. Wyrobić dokładnie, łącznie ok. 5min.
Na końcu dodać 3 garście słonecznika, wymieszać razem. Ciasto nakryć ściereczką i zaczekać do wyrośnięcia. W tym czasie posmarować 3 brytfanny keksowe olejem. Nałożyć wyrośnięte ciasto do blaszek, posypać ostatnią garścią słonecznika, wstawić do piekarnika. Piec w temp.200'C ok. godziny (bez termoobiegu).
Pyszny chlebek - wystarczy samo masełko i zajada się ze smakiem
Chleb
1kg mąki pszennej chlebowej z młyna
1szkl.czubata mąki żytniej chlebowej z młyna
1szkl. czubata mąki orkiszowej chlebowej - symbol 1100
10dag drożdży
1l i 1szkl. mocno ciepłej wody (nie gorącej, bo zabije drożdże)
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
4 garście prażonego słonecznika
Do 10l garnka wsypać wszystkie mąki, cukier, sól, rozdrobnić drożdże., dodać wodę i od razu wyrabiać. Trzeba wyrabiać ręką do czasu aż zacznie "mlaskać" - ciasto będzie klejące do ręki, ale to jest OK. Wyrobić dokładnie, łącznie ok. 5min.
Na końcu dodać 3 garście słonecznika, wymieszać razem. Ciasto nakryć ściereczką i zaczekać do wyrośnięcia. W tym czasie posmarować 3 brytfanny keksowe olejem. Nałożyć wyrośnięte ciasto do blaszek, posypać ostatnią garścią słonecznika, wstawić do piekarnika. Piec w temp.200'C ok. godziny (bez termoobiegu).
Pyszny chlebek - wystarczy samo masełko i zajada się ze smakiem

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajne to spaghetti.A czy makaron w środku parówek dogotuje się
Chodzi za mną domowy chlebek,ale mój jada tylko pszenny,ja lubię ciemne,z duża ilością ziarenek,no i jak to pogodzić

Chodzi za mną domowy chlebek,ale mój jada tylko pszenny,ja lubię ciemne,z duża ilością ziarenek,no i jak to pogodzić

- Alania
Makaron jest taki jak trzebakasik 69 pisze:Fajne to spaghetti.A czy makaron w środku parówek dogotuje się![]()
Chodzi za mną domowy chlebek,ale mój jada tylko pszenny,ja lubię ciemne,z duża ilością ziarenek,no i jak to pogodzić![]()

Ja osobiście lubię lekko twardawy, więc i tak nie dogotowuję.
Chlebek z mojego przepisu jest taki, że dogodzi każdemu podniebieniu. Ma sporo słonecznika w sobie.
- Alania
Ciasteczka maślane lawendowe lub różane
Składniki:
210 g masła (w pokojowej temp.)
3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka suszonych kwiatków lawendy (lub 2 łyżki świeżych)
otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
1,5 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna). Piec około 12 - 14 minut w temperaturze 170?C (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki).

Część można rozdać znajomym w postaci drobnego upominku

Składniki:
210 g masła (w pokojowej temp.)
3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka suszonych kwiatków lawendy (lub 2 łyżki świeżych)
otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
1,5 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owinąć folią, włożyc do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna). Piec około 12 - 14 minut w temperaturze 170?C (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki).

Część można rozdać znajomym w postaci drobnego upominku

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Moniś świetne ciasteczka, jeszcze nigdy nie robiłam z dodatkiem lawendy, chociaż wielokrotnie o nich słyszałam i nawet miałam ochotę wypróbować..... w przyszłym roku wreszcie się skuszę
Mam też wielką ochotę na bułeczki maślane..... i na dniach zrobię

Mam też wielką ochotę na bułeczki maślane..... i na dniach zrobię

- Alania
Aga, możesz upiec z tegorocznej lawendy - ja właśnie urabiam ciasto na kolejne ciasteczka
Napisz jak Ci smakują bułeczki

Napisz jak Ci smakują bułeczki

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Moniś niestety nie mam tegorocznej lawendy..... jakoś nie dopilnowałam czasu, żeby ściąć i wysuszyć. Ale w przyszłym roku nie przegapię
Bułeczki zrobię na pewno i dam znać jak wrażenia

Bułeczki zrobię na pewno i dam znać jak wrażenia

- Alania
Aga, ja zrywałam kwiaty obecnie będące na krzaczkach lawendy
Nie trzeba suszyć.