Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-q-a

Re: Czym nawozić pomidory

Post »

forumowicz pisze:Przypomnę Ci co napisałeś
dyrydyry7 pisze:Zakażenia bakterią e-coli w niemczech nie było spowodowane podlewaniem żadną gnojówką tylko zwykłą wodą,
Więc ja Ci wyjaśniłem, że czasami ta zwykła woda nie różni i się wiele od gnojówki. Miano coli służy właśnie do określenia stopnia skażenia wody gnojówką. Tym bardziej jeśli doszło do skażenia epidemiologicznego wodą to co dopiero może zajść po użyciu gnojówki.
Agitowanie za używaniem gnojówki jest w istocie namawianiem do łamania prawa jako, że ustawa o nawożeniu tego zabrania.
G.. prawda pamiętam z zajęć ale przytaczam definicję pierwszą lepszą ;Miano Coli, najmniejsza objętość wody (w cm3), w której za pomocą testów fermentacyjnych można wykazać obecność bakterii Escherichia coli. Jej obecność dowodzi skażenia ściekami bytowymi i wzbudza podejrzenie obecności bakterii chorobotwórczych. Obniżenie miano Coli poniżej dopuszczalnego jest sygnałem zagrożenia epidemiologicznego.
ścieki bytowe;ścieki z budynków mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego oraz użyteczności publicznej, powstające w wyniku ludzkiego metabolizmu lub funkcjonowania gospodarstw domowych oraz ścieki o zbliżonym składzie pochodzące z tych budynków
Przestań straszyć ludzi . kolega właściwie napisał ,że to dotyczyło wody-każda woda jest skażona tą bakterią ,każda.jedna mniej druga bardziej.
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

qrka Czym nawozić pomidory?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Brawo podjadek ;:63 . Słuszne pytanie.

Szkoda, że nie ma wielu chętnych do dyskusji i porad kiedy pojawia się tu np. analiza gleby.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja to już się boje tego żeby nie przesadzić albo nie dać zbyt płytko lub za głęboko. W tym roku po raz pierwszy planuje posadzić pomidory po nawożeniu rzedowym wg zaleceń forumowicz. Mam już od ponad dwóch tygodni namoczony kurzeniec który coraz to mniej fermentuje bo na początku to chciał uciec z beczki. Planuje tą maź konsystencji śmietany dać w rzędy na głębokość sztycha łopaty w ilości hmm.. powiedzmy średnicy ok 7-8 cm. Przemieszczać na tej głębokości z ziemia i przysypać. To wszystko w tunelu. W zeszłym roku przed posadzeniem nie dawałem nic ale przy każdym podlewaniu musiałem aplikować troszkę gnojówki z kurzeńca i pokrzyw. Dało sie zauważyć jak bardzo żarłoczne są pomidory i jak reagują po każdym podlaniu. Teraz po podaniu kurzeńca pod korzeń nie będzie raczej dużego manewru na zapobieżenie skutkom błędnego nawozenia stad moje obawy.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ze względu na prostą prawdę, że niedobór składników zawsze można uzupełnić ale nadmiaru niezmiernie trudno się pozbyć
ja bym ten kurzeniec rozprowadził w wodzie do składu mniej więcej obornika bydlęcego tj 1:3. W każdym razie do takiej konsystencji , która swobodnie pozwala tą breję wylać w rowek.
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

Dziękuję forumowicz za odpowiedź :). Jak sadziliśmy drzewko gruszy to wrzuciliśmy suchy kurzeniec bezpośrednio do dołka po czym przeczytałam, że powinno się unikać takiej formy. Każdego dnia rano biegłam zobaczyć czy drzewko jeszcze żyje :shock:. Nie chciałam powtórzyć błędu przy pomidorach. ;:185
Pozdrawiam :)
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory-cz.2

Post »

W zeszłym roku testowałem nawożenie rzeczowe pod kapustepekinska i pod rządek pomidorów nieco pózniej posadzonych. Te znów jak dopadły korzeniami tego kurzeńca to zwinęły liście i wydawało sie ze troszkę przez to ucierpiały. Być moze dałem zbyt płytko ten kurzeniec ale tez niebagatelny wpływ ma pogoda, wilgotność i temperatura na to jak reaguje roślina kiedy sięgnie korzeniami tego bogactwa.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Dlatego też Ci napisałem, że stosowanie tego nawozu jest obarczone ryzykiem. O ile mnie pamięć nie myli masz niezłą glebę więc radzę Ci rozcieńczyć ten kurzeniec co najmniej 1:10. Ma on dla pomidorów niekorzystny stosunek N:K i duży udział jonów amonowych na co źle reagują odmiany mięsiste zwłaszcza a generatywne na pewno. Lepiej jest dać mniej tego nawozu a za to zasilać krzaki saletrą potasową w trakcie wegetacji.
podjadek
200p
200p

Post »

Czy do nawożenia rozsady pomidora wystarczy na Florovit (5-6-8)? Czy potrzebna będzie saletra potasowa i siarczan magnezu tak jak do zasilania pomidorów w pojemnikach?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Wystarczy i do rozsady i do pojemników. O magnez i wapń się nie martw, bo dość go jest w wodzie pitnej.
podjadek
200p
200p

Post »

Pytam bo mam wrażenie, że jest on jakiś wątły.
Obrazek
x-q-a

Post »

podjadek pisze:qrka Czym nawozić pomidory?
A co masz lub czym chcesz? Reszta to kwestia ile ,kiedy i jak.?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

On nie jest wątły. Jest wyciągnięty.
podjadek
200p
200p

Post »

Światło? Stoi na południowym parapecie. Czy długość dnia? Ziemia 0,6kg/m3 nawozu, więc raczej to nie jej wina. Podlewanie Florovitem 3ml/litr co podlewanie.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A temperatura ?. Zwłaszcza w nocy. Poza tym, pomidor ten musiał być siany w lutym. Do marca światła jest za mało nawet na południowym parapecie. Ponieważ wtedy słońce jest nisko nad horyzontem silnie tłumione są zakresy najkrótszych fal świetlnych.
Na pomidorze nie ma niedoborów.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”