Ewo, nie jestem pewien ale chyba podarowałaś mi, gdzieś to miałem zapisane, ale nazbierało się tyle różnych notatek, że już nie wiem gdzie. Mimo wszystko chętnie przygarnę jeszcze trochę, wrazie gdybym nie miał
Początki mojego ogrodu
- matt55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Początki mojego ogrodu
Kasiu, oj na pewno będzie im lepiej. Wszędzie lepiej od miejsca gdzie się trzepie dywan i chodzi po kwiatach, a jak są za wysokie to kosi kosą
Ewo, nie jestem pewien ale chyba podarowałaś mi, gdzieś to miałem zapisane, ale nazbierało się tyle różnych notatek, że już nie wiem gdzie. Mimo wszystko chętnie przygarnę jeszcze trochę, wrazie gdybym nie miał
Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
- matt55

- Kontakt:
Mam zakupione nasiona:

Mamusia będzie miała co robić
Mam taką zdziczałą różę, nie pielęgnowana wcale, choć miała ładne różowe kwiaty, planuję ją przesadzić. Myślicie, że teraz to można zrobić? czy powinienem ją przyciąć tak z 10-15 cm nad ziemią, bo wcale nie była przycinana? To jakaś róża rabatowa chyba.
Wie ktoś jak tu się łączy wątki?

Mamusia będzie miała co robić
Mam taką zdziczałą różę, nie pielęgnowana wcale, choć miała ładne różowe kwiaty, planuję ją przesadzić. Myślicie, że teraz to można zrobić? czy powinienem ją przyciąć tak z 10-15 cm nad ziemią, bo wcale nie była przycinana? To jakaś róża rabatowa chyba.
Wie ktoś jak tu się łączy wątki?
-
miisia
- 100p

- Od: 5 lut 2013, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mateusz,nareszcie cię znalazłam i przeczytałam bardzo interesujący wątek od dechy do dechy.
.Podziwiam twoj zapał i będę zaglądac 
Marianna
- Kasiula17

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Witam.
Co do nasion to podpowiem ze lwia paszcza orliki i kostrzewa, możesz wysiać do gruntu.Lwia paszcza raz wysiana zostaje na lata.Kostrzewa również ślicznie się rozsiewa.
Co do nasion to podpowiem ze lwia paszcza orliki i kostrzewa, możesz wysiać do gruntu.Lwia paszcza raz wysiana zostaje na lata.Kostrzewa również ślicznie się rozsiewa.
- matt55

- Kontakt:
Missia witam w moim wątku 
Kasiula, kostrzewa już wysiana do pojemnika, a na lwie paszcze i orlika to jeszcze chyba nie czas
Kasiula, kostrzewa już wysiana do pojemnika, a na lwie paszcze i orlika to jeszcze chyba nie czas
- matt55

- Kontakt:
- Kasiula17

Dziękuje bardzo, piękna róża.
Miłego dnia i dużo
Miłego dnia i dużo
- jolifleur

- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Witaj Mateusz
róża śliczna
a do ciebie wyszła z samego rana tawlina, chaber i krzewuszki, chociaż myślę, że na krzewuszki jeszcze za wcześnie ale dołożyłam
Wyglądaj listonosza
róża śliczna
Wyglądaj listonosza
- matt55

- Kontakt:
Kasiula, wczoraj było bardzo słonecznie, dziś chyba jeszcze cieplej 
Jolifleur Dziękuję
Napisz mi na PW koszty. 
Wczoraj robiłem zdjęcia w swoim ogrodzie, bo pogoda dopisywała więc spacerowałem

Hiacynt, który drugi raz już wypuścił kwiatuszki, ponieważ wcześniej został zniszczony przez niechcianych gości od sąsiada

Wawrzynek, który puszcza już listki.
Więcej zdjęć wieczorkiem, bo teraz lecę korzystać z tak pięknej pogody
Jolifleur Dziękuję
Wczoraj robiłem zdjęcia w swoim ogrodzie, bo pogoda dopisywała więc spacerowałem

Hiacynt, który drugi raz już wypuścił kwiatuszki, ponieważ wcześniej został zniszczony przez niechcianych gości od sąsiada

Wawrzynek, który puszcza już listki.
Więcej zdjęć wieczorkiem, bo teraz lecę korzystać z tak pięknej pogody
- matt55

- Kontakt:
Dziś słoneczko ładnie świeciło jak i wczoraj, więc korzystałem z pogody 
A teraz zdjęcia z niedzieli

Pierwiosnek, kwitnie na niebiesko

Wschodzące irysy

Malutkie rośliny cebulowe, które dostałem od Jolifleur, za co jej serdecznie dziękuję
A teraz zdjęcia z niedzieli

Pierwiosnek, kwitnie na niebiesko

Wschodzące irysy

Malutkie rośliny cebulowe, które dostałem od Jolifleur, za co jej serdecznie dziękuję
- Kasiula17

Witam
Ślicznie zaczyna się zielenić i szarość zanika.
Miłego dnia i dużo 
Ślicznie zaczyna się zielenić i szarość zanika.
- matt55

- Kontakt:
Zapomniałem się pochwalić, że wczoraj zauważyłem pierwsze wschody moich nasion
Maciejka mi wykiełkowała
oraz pojawiają się pierwsze kiełki werbeny.
Niebawem zdjęcia
Dziś piękny wiosenny dzień.
Jednak właśnie teraz usłyszałem, że w niedziele ma być deszcz ze śniegiem.
Niebawem zdjęcia
Dziś piękny wiosenny dzień.
Jednak właśnie teraz usłyszałem, że w niedziele ma być deszcz ze śniegiem.
- matt55

- Kontakt:
Postanowiłem przenieść do mojego wątku ogrodowego wątek o kapliczce, którą się opiekuję.
Tym razem to nie jest tylko moje osiągniecie ogrodnicze.
Niedaleko działki, gdzie mieszkam i zakładam swój ogród, mam działkę na której postawiono przydrożną kapliczkę.
Może trochę historii:
Pomysł na postawienie tej kapliczki podsunęła pewna starsza, pobożna Pani, która także oddała nam tą działkę. Moja rodzina, głównie rodzice i dziadkowie z niewielką pomocą sąsiadów wybudowali ją w latach 1996-1997. Budowę ukończono 15 maja 1997 r., a 3 maja 1998 r. było uroczyste poświęcenie kapliczki z Mszą Świętą. Rok później zorganizowaliśmy również uroczystą rocznicę poświęcenia wraz z Mszą Św.
Krótki opis:
Kapliczka jest oszklona o metalowej konstrukcji z elementami drewnianymi, usytuowana na wymurowanym z kamieni pagórku.
W kapliczce znajdują się 2 figury: Najświętszego Serca Pana Jezusa (wcześniej uszkodzona, bez ręki była przechowywana w parafialnym schowku, ale dzięki wcześniej wspomnianej Pani i ówczesnemu proboszczowi trafiła do nas) oraz św. Małgorzaty Marii Alacoque. Uszkodzona figura, została naprawiona przez jedną z mieszkanek tej miejscowości, która także ulepiła z gliny figurę św. Małgorzaty. Następnie obie figury zostały pomalowane przez przez inną parafiankę.
W kapliczce znajduje się także drewniana monstrancja wykonana przez rzemieślnika z tej parafii.
W 2009 r. wcześniejsza cała drewniana konstrukcja kapliczki została wymieniona na metalową oraz figury zostały ponownie odmalowane.
W kapliczce znajduje się tablica z napisem:
?Kto dziewięć pierwszych piątków odprawi jak trzeba nie umrze w grzechu, lecz pójdzie do nieba?
oraz na kamieniu pod kapliczką jest druga:
Skarga Jezusa
?Oto serce, które tak bardzo ukochało ludzi, a w zamian za to otrzymuje niewdzięczność ? zapomnienie i wzgardę?
?Ty przynajmniej kochaj Mnie?
Często w maju dzieci oraz osoby dorosłe zbierali się i śpiewali pieśni Maryjne, niestety ta tradycja praktycznie już zanikła, sam uczestniczyłem w tym.
Oczywiście wokół kapliczki utworzony jest niewielki zieleniec, o który dbam wraz z moją babcią.
Tyle tej historii.
Czas na zdjęcia:
Zdjęcia z 15.10.2013r.:

Widok z drogi na kapliczkę i jej otoczenie

Jedna z tablic

Wnętrze kapliczki - tutaj widać figury oraz drewniana monstrancję, za figurą Pana Jezusa widać drugą tablicę.
Zdjęcia z 27.11.2013r.:

Chryzantema - wyhodowana przez moją babcię. Trzymała się dość długo mimo przymrozków.

Jesienny zieleniec kapliczki - w oddali widać jukę karolińską Yucca filamentosa, sosnę pospolitą Pinus sylvestris, jałowiec sabiński Juniperus sabina i najprawdopodobniej biotę wschodnią Platycladus orientalis. Na pierwszym planie oczywiście chryzantema.

Stokrotka pospolita - Stokrotka pospolita Bellis perenis zasiała się sama, ale ze względu na pustki na rabacie zostawiłem ją. Kwitła prawie do śniegów, a zaraz po roztopach znów zakwitła
Są jeszcze w różowej barwie.
Zdjęcie z 22.01.2014r.:

Kapliczka w zimowej szacie
Zdjęcia z 04.02.2014r.:

Tym razem to nie jest tylko moje osiągniecie ogrodnicze.
Niedaleko działki, gdzie mieszkam i zakładam swój ogród, mam działkę na której postawiono przydrożną kapliczkę.
Może trochę historii:
Pomysł na postawienie tej kapliczki podsunęła pewna starsza, pobożna Pani, która także oddała nam tą działkę. Moja rodzina, głównie rodzice i dziadkowie z niewielką pomocą sąsiadów wybudowali ją w latach 1996-1997. Budowę ukończono 15 maja 1997 r., a 3 maja 1998 r. było uroczyste poświęcenie kapliczki z Mszą Świętą. Rok później zorganizowaliśmy również uroczystą rocznicę poświęcenia wraz z Mszą Św.
Krótki opis:
Kapliczka jest oszklona o metalowej konstrukcji z elementami drewnianymi, usytuowana na wymurowanym z kamieni pagórku.
W kapliczce znajdują się 2 figury: Najświętszego Serca Pana Jezusa (wcześniej uszkodzona, bez ręki była przechowywana w parafialnym schowku, ale dzięki wcześniej wspomnianej Pani i ówczesnemu proboszczowi trafiła do nas) oraz św. Małgorzaty Marii Alacoque. Uszkodzona figura, została naprawiona przez jedną z mieszkanek tej miejscowości, która także ulepiła z gliny figurę św. Małgorzaty. Następnie obie figury zostały pomalowane przez przez inną parafiankę.
W kapliczce znajduje się także drewniana monstrancja wykonana przez rzemieślnika z tej parafii.
W 2009 r. wcześniejsza cała drewniana konstrukcja kapliczki została wymieniona na metalową oraz figury zostały ponownie odmalowane.
W kapliczce znajduje się tablica z napisem:
?Kto dziewięć pierwszych piątków odprawi jak trzeba nie umrze w grzechu, lecz pójdzie do nieba?
oraz na kamieniu pod kapliczką jest druga:
Skarga Jezusa
?Oto serce, które tak bardzo ukochało ludzi, a w zamian za to otrzymuje niewdzięczność ? zapomnienie i wzgardę?
?Ty przynajmniej kochaj Mnie?
Często w maju dzieci oraz osoby dorosłe zbierali się i śpiewali pieśni Maryjne, niestety ta tradycja praktycznie już zanikła, sam uczestniczyłem w tym.
Oczywiście wokół kapliczki utworzony jest niewielki zieleniec, o który dbam wraz z moją babcią.
Tyle tej historii.
Czas na zdjęcia:
Zdjęcia z 15.10.2013r.:

Widok z drogi na kapliczkę i jej otoczenie

Jedna z tablic

Wnętrze kapliczki - tutaj widać figury oraz drewniana monstrancję, za figurą Pana Jezusa widać drugą tablicę.
Zdjęcia z 27.11.2013r.:

Chryzantema - wyhodowana przez moją babcię. Trzymała się dość długo mimo przymrozków.

Jesienny zieleniec kapliczki - w oddali widać jukę karolińską Yucca filamentosa, sosnę pospolitą Pinus sylvestris, jałowiec sabiński Juniperus sabina i najprawdopodobniej biotę wschodnią Platycladus orientalis. Na pierwszym planie oczywiście chryzantema.

Stokrotka pospolita - Stokrotka pospolita Bellis perenis zasiała się sama, ale ze względu na pustki na rabacie zostawiłem ją. Kwitła prawie do śniegów, a zaraz po roztopach znów zakwitła
Zdjęcie z 22.01.2014r.:

Kapliczka w zimowej szacie
Zdjęcia z 04.02.2014r.:

- zuzola11

- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękna kapliczka
bardzo lubiłam jako dziecko chodzić na "majowe" cały miesiąc maj 
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- matt55

- Kontakt:
Witaj Zuzolu w moim wątku 
Ja też lubiłem, jednak ta tradycja już zaginęła, przynajmniej w moich okolicach.
Ja też lubiłem, jednak ta tradycja już zaginęła, przynajmniej w moich okolicach.