Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
dzisiaj przepis na sos szafranowo - tymiankowy, który podaję do pieczonego łososia:
1 płaska łyżeczka od kawy szafranu
szczypta tymianku
15 dag masła
250 ml bulionu
100 ml białego wytrawnego wina
300 ml śmietany
sól i pieprz do smaku
Sposob przygotowania
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy szafran, tymianek, białe wino i bulion. Kilka minut gotujemy na małym ogniu - do uzyskania intensywnej żółtej barwy. Dolewamy śmietanę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ciasteczka świąteczne z foremek
1kg mąki
2 margaryny
4 żółtka
szczypta soli
1-2 łyżki śmietany 18%
ok.40-50dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do połowy ciasta dodaję mak, żeby część ciasteczek była "w piegi"
1kg mąki
2 margaryny
4 żółtka
szczypta soli
1-2 łyżki śmietany 18%
ok.40-50dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do połowy ciasta dodaję mak, żeby część ciasteczek była "w piegi"
Re: Kuchenne improwizacje Moni
ooo jaki fajny i prosty podstawowy przepis na ciasteczka Można dodać mak,cynamon,kokos,orzeszki..
Korzystam z takiego samego przepisu,ale zamieniam kostke margaryny na kostkę smalcu.Może to dla niektórych dość kontrowersyjne ,ale ciasteczka są kruchutkie i smaczniejsze
Korzystam z takiego samego przepisu,ale zamieniam kostke margaryny na kostkę smalcu.Może to dla niektórych dość kontrowersyjne ,ale ciasteczka są kruchutkie i smaczniejsze
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Dodatek smalcu powoduje większą kruchość kruchego ciasta, ja też lubię jego dodatek np. do pierników.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Golonko
Składniki
2 golonki tylne (albo wiecej mniejszych)
przyprawy:
3 liscie laurowe (1 rozetrzeć)
7 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
1 i 1/2 łyzeczki majeranku
przyprawa do grilla (kamis albo inna)
vegeta
1/2 łyzeczki czombru
1 łyzeczka papryki ostrej
1/2 kostki rosołowej
sól, pieprz
6 ziaren jałowca
2 x1/4 szklanki oleju
1 cebula
1/2 łyzeczki kminku
1 piwo
Wykonanie:
Golonki oczyścić, opalić włoski, jeśli trzeba
Przygotować marynatę 1:
3 ziarna jałowca rozgnieść
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka vegety
1/2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka majeranku
3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
1 liść laurowy roztarty
1/4 szkl oleju
Golonki (razem z marynatą, która do nich przylega) wstawić do garnka, dodać wody, żeby je przykryła w 3/4 wysokości, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, 2 liście laurowe, 1 łyżeczkę vegety. Dodać soli, jeśli trzeba. Gotować ok. 2 godz. (w zależności od wielkości golonek). Golonki powinny być prawie miękkie (będą potem jeszcze zapiekane przez 45 min).
Wyjąć golonki z rosołu.
Przygotować marynatę 2:
przyprawa do grilla
1/4 oleju
1/2 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Posmarować golonki marynatą2.
Ułożyć golonki w naczyniu do zapieczenia, dodać przekrojoną na pół cebulę, 4 całe ziarna jałowca, 3 ząbki czosnku w osłonce, podlać pół szklanki rosołu z gotowania golonek, dolać piwo.
Wbić w golonki po 2 goździki (goździki dają tłuszczykowi orientalny posmak) i posypać każdą golonkę szczyptą kminku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st., zapiekać ok 45-60 min polewając wywarem piwnym do zrumienienia mięsa.
Golonki sa gotowe gdy są mięciutkie.
Ja zanim włożę golonki do pieczenia wyjmuje z nich kostki.
Składniki
2 golonki tylne (albo wiecej mniejszych)
przyprawy:
3 liscie laurowe (1 rozetrzeć)
7 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
4 goździki
1 i 1/2 łyzeczki majeranku
przyprawa do grilla (kamis albo inna)
vegeta
1/2 łyzeczki czombru
1 łyzeczka papryki ostrej
1/2 kostki rosołowej
sól, pieprz
6 ziaren jałowca
2 x1/4 szklanki oleju
1 cebula
1/2 łyzeczki kminku
1 piwo
Wykonanie:
Golonki oczyścić, opalić włoski, jeśli trzeba
Przygotować marynatę 1:
3 ziarna jałowca rozgnieść
1/2 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka vegety
1/2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka majeranku
3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
1 liść laurowy roztarty
1/4 szkl oleju
Golonki (razem z marynatą, która do nich przylega) wstawić do garnka, dodać wody, żeby je przykryła w 3/4 wysokości, dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, 2 liście laurowe, 1 łyżeczkę vegety. Dodać soli, jeśli trzeba. Gotować ok. 2 godz. (w zależności od wielkości golonek). Golonki powinny być prawie miękkie (będą potem jeszcze zapiekane przez 45 min).
Wyjąć golonki z rosołu.
Przygotować marynatę 2:
przyprawa do grilla
1/4 oleju
1/2 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Posmarować golonki marynatą2.
Ułożyć golonki w naczyniu do zapieczenia, dodać przekrojoną na pół cebulę, 4 całe ziarna jałowca, 3 ząbki czosnku w osłonce, podlać pół szklanki rosołu z gotowania golonek, dolać piwo.
Wbić w golonki po 2 goździki (goździki dają tłuszczykowi orientalny posmak) i posypać każdą golonkę szczyptą kminku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st., zapiekać ok 45-60 min polewając wywarem piwnym do zrumienienia mięsa.
Golonki sa gotowe gdy są mięciutkie.
Ja zanim włożę golonki do pieczenia wyjmuje z nich kostki.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Kacze udka
Składniki
udka kacze
przyprawa do drobiu
1 szklanka wywaru warzywnego lub rosołu
3-4 jabłka
30-40dag suszonych śliwek
olej lub oliwa
1 łyżka octu jabłkowego
2 ząbki czosnku w łupince
sól, pieprz, tymianek
kilka liści laurowych
Udka z kaczki natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka.
Rozgrzać piekarnik do 180'C. Umyć jabłka ze skórką, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.
Wlać olej na dno żaroodpornego naczynia, dodać nieobrane ząbki czosnku, łyżeczkę tymianku i liście laurowe. Ułożyć jabłka, a na nich udka. Posypać całość suszonymi śliwkami i zalać wywarem. Brytfannę zakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę. Następnie zdjąć folię , zwiększyć temp. do 220'C i piec jeszcze ok.15-20min. Podawać do stołu prosto z pieca
W podobny sposób robię czarną kaczkę, z tą różnicą, że zamiast śliwek używam moreli, a zamiast tymianku, majeranek. Kaczkę nacieram majerankiem, wegetą, pieprzem, solą, a jabłka i morele wciskam do środka kaczki i zszywam wykałaczkami.
Składniki
udka kacze
przyprawa do drobiu
1 szklanka wywaru warzywnego lub rosołu
3-4 jabłka
30-40dag suszonych śliwek
olej lub oliwa
1 łyżka octu jabłkowego
2 ząbki czosnku w łupince
sól, pieprz, tymianek
kilka liści laurowych
Udka z kaczki natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka.
Rozgrzać piekarnik do 180'C. Umyć jabłka ze skórką, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.
Wlać olej na dno żaroodpornego naczynia, dodać nieobrane ząbki czosnku, łyżeczkę tymianku i liście laurowe. Ułożyć jabłka, a na nich udka. Posypać całość suszonymi śliwkami i zalać wywarem. Brytfannę zakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę. Następnie zdjąć folię , zwiększyć temp. do 220'C i piec jeszcze ok.15-20min. Podawać do stołu prosto z pieca
W podobny sposób robię czarną kaczkę, z tą różnicą, że zamiast śliwek używam moreli, a zamiast tymianku, majeranek. Kaczkę nacieram majerankiem, wegetą, pieprzem, solą, a jabłka i morele wciskam do środka kaczki i zszywam wykałaczkami.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
2 polędwiczki wieprzowe
kurki
pieprz
rozmaryn
cebula
olej
śmietana 0,5l
masło
Polędwiczki pokroić w plastry, delikatnie rozbić drewnianą pałką, natrzeć pieprzem, rozmarynem i oliwą lub olejem.
Wstawić na godzinę do lodówki.
W tym czasie pokroić w kostkę cebulkę, lekko podsmażyć na maśle, dodać kurki i podsmażyć. Mięso wyjąć z lodówki, wrzucić na gorącą patelnię, obsmażyć delikatnie z dwóch stron (krótko, żeby nie stwardniało). Dodać cebulę wraz z kurkami, wymieszać, dodać śmietanę. Na końcu doprawić solą i wegetą.
Do nacierania mięsa przed schłodzeniem w lodówce, można też dodać 3 ziarna jałowca roztarte w moździerzu.
2 polędwiczki wieprzowe
kurki
pieprz
rozmaryn
cebula
olej
śmietana 0,5l
masło
Polędwiczki pokroić w plastry, delikatnie rozbić drewnianą pałką, natrzeć pieprzem, rozmarynem i oliwą lub olejem.
Wstawić na godzinę do lodówki.
W tym czasie pokroić w kostkę cebulkę, lekko podsmażyć na maśle, dodać kurki i podsmażyć. Mięso wyjąć z lodówki, wrzucić na gorącą patelnię, obsmażyć delikatnie z dwóch stron (krótko, żeby nie stwardniało). Dodać cebulę wraz z kurkami, wymieszać, dodać śmietanę. Na końcu doprawić solą i wegetą.
Do nacierania mięsa przed schłodzeniem w lodówce, można też dodać 3 ziarna jałowca roztarte w moździerzu.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
Składniki:
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
2 cebule
250g borowików
1 filiżanka bulionu
1 kieliszek białego wina
1 garść świeżych ziół (tymianek, rozmaryn)
1/2 opakowania śmietanki kremówki
oliwa z oliwek
Polędwiczki pokroić w cienkie plasterki. Każdy lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Obsypać ziołami. Ułożyć w miseczce, każdą warstwę skropić oliwą i winem.
Zostawić na noc w lodówce. Cebule drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Dodać borowiki. Przesmażone odłożyć do rondla. Krótko smażyć polędwiczki z obu stron, przesmażone przekładać również do rondla, dodać do niego również sos powstały ze smażenia. Dodać bulion, resztę wina, śmietanę i gotować na średnim ogniu aż sos zgęstnieje (jeśli ktoś lubi można zagęścić mąką). Podawać z makaronem papardelle lub kluskami.
Składniki:
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
2 cebule
250g borowików
1 filiżanka bulionu
1 kieliszek białego wina
1 garść świeżych ziół (tymianek, rozmaryn)
1/2 opakowania śmietanki kremówki
oliwa z oliwek
Polędwiczki pokroić w cienkie plasterki. Każdy lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Obsypać ziołami. Ułożyć w miseczce, każdą warstwę skropić oliwą i winem.
Zostawić na noc w lodówce. Cebule drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Dodać borowiki. Przesmażone odłożyć do rondla. Krótko smażyć polędwiczki z obu stron, przesmażone przekładać również do rondla, dodać do niego również sos powstały ze smażenia. Dodać bulion, resztę wina, śmietanę i gotować na średnim ogniu aż sos zgęstnieje (jeśli ktoś lubi można zagęścić mąką). Podawać z makaronem papardelle lub kluskami.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Filet z kurczaka w sosie ziołowo-śmietankowym
Składniki:
1 cebulka
1 podwójny filet z kurczaka
świeży rozmaryn i tymianek
1 śmietanka 30%
odrobina białego wina
sól, czosnek, pieprz ziołowy
oliwa z oliwek
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, odłożyć. Filet podzielić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć przyprawami. Tymianek i rozmaryn pokroić drobno (zostawić gałązkę do dekoracji). W płaskim naczyniu układać filety, przesypać świeżymi ziołami. Skropić białym winem i oliwą z oliwek, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po godzinie, cebulkę podsmażyć na patelni, dodać mięso. Obsmażyć z obu stron, dodać śmietankę, zagotować. Ozdobić świeżym rozmarynem, podawać natychmiast z ryżem lub kluskami ślaskimi.
Składniki:
1 cebulka
1 podwójny filet z kurczaka
świeży rozmaryn i tymianek
1 śmietanka 30%
odrobina białego wina
sól, czosnek, pieprz ziołowy
oliwa z oliwek
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, odłożyć. Filet podzielić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć przyprawami. Tymianek i rozmaryn pokroić drobno (zostawić gałązkę do dekoracji). W płaskim naczyniu układać filety, przesypać świeżymi ziołami. Skropić białym winem i oliwą z oliwek, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po godzinie, cebulkę podsmażyć na patelni, dodać mięso. Obsmażyć z obu stron, dodać śmietankę, zagotować. Ozdobić świeżym rozmarynem, podawać natychmiast z ryżem lub kluskami ślaskimi.
- porzeczkaa
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 45
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Interesujący przepis na kurczaka. Lubię dania z różnymi kombinacjami ziół, więc ten przepis z pewnością wypróbuję.
Pozdrawiam Justyna
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Witaj Moniu.Polędwiczki z sosem z kurek chodzą za mną już od jakiegoś czasu.Pora zakręcić się za grzybkami,dziękuje za przepis.
Pozdrawiam,Elka
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Chyba skorzystam z tego przepisu na kurczaka. Wydaje się bardzo smaczny
Gdyby nie pozycjonowanie to firmy nie byłyby znane i popularne. Jakość pozycjonowania http://www.ditum.org" onclick="window.open(this.href);return false; jest ważna, a takową zapewnią jedynie specjaliści. Warto zatem dbać o solidne pozycjonowanie stron, bo to absolutna podstawa.