Nalewka z moreli. Dla mnie to 'śliski" temat, bo jedna się udała, ale druga niekoniecznie. Pierwsza była z polskich moreli kupionych na targu, druga z kupionych w sklepie, jakichś sprowadzanych z ciepłych krajów. No i ta właśnie już drugi rok stoi i się klaruje. I się klaruje. I się klaruje. Wylać żal, wypić tej galarety nie sposób, a wypróbowałam już chyba wszystkie naturalne metody filtrowania i klarowania

A oto przepis:
44. Nalewka morelowa
Składniki
2-3 kg dojrzałych moreli
1 l spirytusu
1 litr wódki (albo brandy)
1 kg cukru (lub mniej)
do smaku 1/2 laski wanilii albo cała skrojona cytryna
Metoda
Morele umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki, przełożyć do dużego słoja, opcjonalnie dodać około 5-10 roztłuczonych pestek moreli, zalać spirytusem. Można dodać wanilię albo cytrynę, ale i bez tego będzie pysznie. Odstawić na miesiąc, a nawet dwa w ciemne, chłodne miejsce, co kilka dni wstrząsać słojem. Po tym czasie zlać nalew do butli, a do owoców wsypać cukier. Zawartość wstrząsnąć, potem słój postawić w cieple do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści i wyciągnie prawie cały spirytus z owoców. Po tym czasie zlać syrop znad owoców i zmieszać z pierwszym nalewem spirytusowym i wódką albo brandy. Jeśli za mocne, można dodać szklankę przegotowanej wody. Trzymać do sklarowania przez około 3 miesięcy, a może i dłużej, potem przefiltrować do butelek.
Morele można wycisnąć i to co wycisnęliśmy domieszać do syropu, albo można tylko odsączyć na sicie, a potem przesmażyć i używać do przekładania np. piernika

A zamiast nalewki mandarynkowej...
45. Nalewka wytrawna na skórkach pomarańczowych
Składniki
0,3 - 0,4 kg skórek pomarańczowych
20-25 g korzenia imbiru.
2 l wódki 40%
Metoda
Pomarańcze wyszorować, sparzyć, cieniutko obrać. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Skórki i imbir włożyć do butli, zalać wódką, macerować 2 tygodnie i zlać. Przefiltrować, odstawić na min. miesiąc do dojrzenia. Jeśli chcemy otrzymać nalewkę słodką, możemy dosłodzić miodem albo syropem z cukru. Ja robiłam wytrawną bardzo odpowiednią dla panów