To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Aniu, a próbowałaś rękaw do pieczenia?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

A nie ;:194 Ale spróbuję :D
Dorotko , skoro jesteś "na Lini" Naoisz publicznie jak się ten sok z lipy robi, bo ja oczywiście robiłam z telefonem przy uchu i nic nie zapisłam ;:14 .Soczek jak soczek , ale dziadek spróbował nalewki i powiedział ze wszystkie lipy w okolicy sa jego ;:306 ;:306
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

O kurczątko, aż taka dobra? ;:306 Później wpiszę przepis, ale najpierw muszę go ułożyć, bo dla ciebie Aniu był specjalnie wymyślony. ;:224 Nakarmię zwierzęta i napiszę. :D :wit
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

chociaż nie ta pora, ale skora Ania wywołała mnie do tablicy to muszę napisać jak taki syropek się robi.

Syrop lipowy

200g kwiatów lipy
1,5 kg cukru
2 l wody
sok z 3 cytryn

Najpierw gotujemy syrop z wody i cukru. Gorącym zalewamy kwiatki lipy, zagotowujemy i odstawiamy na dobę. Po tym czasie przecedzamy (kwiatków nie wyrzucamy), syropek zagotowujemy i gotujemy około godziny, usuwając zbierającą się pianę. Po godzinie dodajemy sok z cytryn, krótko zagotowujemy, zlewamy gorący do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy dnem do góry, można krótko zapasteryzować. Kwiatki zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie. Ten "syropek" jest dla dorosłych. :D
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Ha ha. to ja wiem czemu moja nalewka taką moc ma :shock: .Stała 3 miesiące ;:306 ;:306 ;:306 Mówiłas o tygodniach?chyba źle zrozumiałam ;:224 ;:306 ;:306 Ale lekarstwo znakomite.Obecnie na kaszel nic mi nie pomaga tak jak ta naleweczka ;:108
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Aniu te 2 tygodnie to oczywiście minimum. Jak wytrzymasz to może stać i 2 lata. ;:306
No popatrz toja nawet nie wiedziałam, że mam takie zdolności farmaceutyczne. ;:224
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Okres przedświąteczny to z reguły ciągły brak czasu, a ochota na słodkości taka sama jak zawsze. Mam dla was propozycję na ciasteczka: łatwe, szybkie, tanie i co za smak ;:oj

Ciasteczka na smalcu
500 g mąki
250 g smalcu
250 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ulubiony zapach
2 łyżki kakao

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać sól, smalec, jajko, olejek i zagnieść ciasto. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, zagnieść. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, ja łączyłam dwa kolory, lekko spłaszczyć, piec w piekarniku w 180*C, około 20 min.
Zapewniam, ze smak Was mile zaskoczy.

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Zrobię na pewno.Jeżeli zrobią taką furorę jak Twoje pączusie , to będę Cię kochać po wsze czasy ;:173
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

No ja myślę. ;:196 A tak poważnie to smak nie do odróżnienia od tych pysznych maślanych ciasteczek, a są takie kruche, że Aniu będziesz musiała dzieciom miotełki dołączyć do zestawu, albo kurczaczki wpuścić żeby okruchy pozbierały. ;:108
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

To moje ulubione ciasteczka.Tez takie często robię dodając kokosy,mak i orzechy.Ciacha ze smalcem są o niebo lepsze od tych na margarynie :D :D
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Zrobiłam roladę z boczku.Wygląda tak

Obrazek
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3864
Od: 13 paź 2011, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dzięki Ci za Kokosowy czar ;:180 .Własnie zajadam, jeszcze gorący,i muszę uważać żeby dziubka nie poparzyć :;230 ;:224 .Pyszne

Czekoladowy sernik tez upiekałam.Pyszny był i zniknął szybko.Pięknie mi wyrósł , tak jak wszystkie serniki i oczywiście tak jak wszystkie mi opadł ;:306 ;:306 .Ja chyba po prostu mam talent ;:306 ;:306 ;:170
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Aniu cieszę się, że wszystko smakuje, a że sernik opadł to nic. Ważne, że smakuje tak jak powinien. ;:333
Twoja rolada wygląda pysznie, aż się głodna zrobiłam. ;:oj Teraz to już muszę wypróbować. ;:108
Ja popijam kawkę z amaretto - pyszna i rozgrzewająca, bo trochę zmarzłam. ;:136 U nas dziś było - 7*C. :shock:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Przypominam, ze Święta za pasem i czas nastawić barszczyk. U mnie nastawiony, moczą się też grzybki do pierogów z kapustą. Robię też listę zakupów, żeby potem nie gonić co i rusz do sklepu. :wit
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5412
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Suwałk

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorota ;:oj ,ale Ty wypiekasz ;:219 ;:152
Ciasteczka robiłam podobne.Powiem więcej.Moja mam zawsze robiła ciasteczka ze skwarek ;:224 .Gdy stapiała tłuszcz,to zostawały skwarki.trzeba kilka razy zmielić i pyszne są z nich ciasteczka.A te ciasteczka wykręcaliśmy przez maszynkę do mięsa z taką specjalną nakładką.Były różne kształty ''wałeczkowych'' ciastek.

A ja pierogi już mam ;:138 :heja .Kapustę też ;:224 .A barszczu u nas się nie gotuje ;:131

mamafraniapodobną roladę też robiłam.Ale ja wkładałam mięso do woreczków a później zawijałam w szmatkę(by folia nie przykleiła się do dna).Ciepłe można obciążyć,co nada bardziej płaski kształt.Ale coś mi się wydaje,że do mięsa dodawałam wodę i żelatynę(?),albo skórki wieprzowe.Z tej wody robiła się pyszna galaretka.
Wydaje mi się,że jak mięso w samej szmatce,to dużo smaku się ''wygotowuje'' i zostaje w wodzie...
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”