Pozwolę sobie zapisać tu sprawdzony przepisa na
roladę z boczku, taką gotowaną z marchewką
1kg chudego boczku bez skóry
20 dag chudego mięska wieprzowego
duża cebula
2 duże marchewki
2 kopisate łyżki posiekanej natki piertruszki
3 jajka
sól
pieprz
łyżeczka przyprawy do zup ( może bvyć coś tupu wegeta)
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.Cebulę , boczek i mięso zmielić 2 razy.Połączyć z marchewką, jajkami .Doprawić..
Z powstałej masy formujemy zgrabne roladki i zawijamy w lnianą ściereczkę.
W saganku gotujemy wodę z dodatkiem pieprzu,soli liścia laurowego i ziela angielskiego.Do wrzątku wkładamy roladę.Gotować trzeba na maleńkim ogniu(woda powinna tylko lekko mrugać) przez około godzinę.Czas gotowania zależy od grubości rolady.
Po ugotowaniu trzeba dobrze wystudzić.
Smacznego
