Moniś bardzo dziękuję za przepis ,na pewno wódeczka wychodzi pyszna taka, orzeźwiająca

Na pewno zrobię i podzielę się wrażeniami
Aniu wódeczkę z mleka, kukułek i jajeczka znam...... są naprawdę przepyszne.....dosłownie jak nadzienie z bomboniery

M miętówek trzeba wypróbować
Co do pigwy i pigwowca..... jeśli owoce zaleje się spirytusem, to nalew ma bajeczny intensywnie żółty kolor i niesamowicie pachnie..... spirytus świetnie rozpuszcza i wyciąga te dobra

spróbuj Aniu następnym razem w ten sposób
Ciasto w pigwowym musem na pewno będzie wspaniałe
Asiu no niestety...... czasami trzeba sobie odmawiać...... ale i małe grzeszki są dopuszczalne....powiem nawet, że baaaaardzo przyjemne
Eluniu nawet nie wiesz jak się cieszę, że córcia korzysta z przepisów

i że serniczek smakował......
Dziś podam przepis na pyszną, rozgrzewającą zupkę. Rewelacyjną na jesienne i zimowe dni. Smakuje wyśmienicie . Pasuje i na domowy obiad i na każdą większą uroczystość. Jadłam ją jakiś czas temu u kuzynów, tak mi posmakowała, że od tamtej pory zagościła na stałe w moim domowym menu
ZUPA POROWO-SEROWA Z PULPECIKAMI
Pulpety
* ok 70 dag kg mięsa ( wedle upodobań, może być wieprzowina, cielęcina, kurczak, indyk)
* cebula - pokroić w kosteczkę, zrumienić
* jajko
* bułka tarta
* sól, pieprz
Do zmielonego mięsa dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku, dokładnie wyrobić, dodając wody, żeby masa była puszysta i gładka. Formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać je na wrzątek ( ok 3l ) doprawić solą i odrobiną vegety.
* 2 duże pory - białą i seledynową część - zieloną odrzucić
* 3 serki topione Hochland ( można dać i kremowe i ziołowe )
* łyżka masła
Pora pokroić na pół i w paseczki. Poddusić chwilę ma maśle.
Gdy pulpety będą już prawie gotowe wrzucić pora. Chwilę pogotować.
Odlać trochę rosołu ( ok szklanki) i rozpuścić w nim serki. Wlać do zupy, zagotować . Doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą.
Zupę można podawać z makaronem lub grzaneczkami . Jest naprawdę pyszna
Smacznego
