Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3661
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Hejka Aguś
Pomidorki suszone pycha,nie robię,bo jednego roku popsuły mi się wszystkie słoiczki.
jak robisz placuszki? Jabłka ścierasz do ciasta?Zdecydowanie lepsze plasterki pozbawione gniazd nasiennych zanurzone w cieście,trochę pracochłonne,ale smak zdecydowanie inny.
Dobrze,że napisałaś,ze nie blanszujesz papryki,przed mrożeniem,w tym roku też tak zrobiłam i jestem ciekawa jaka będzie.
A jak robicie faszerowaną paprykę-nadzienie jak do gołąbków i sos pomidorowy,czy tylko zapiekaną w piekarniku?
Pomidorki suszone pycha,nie robię,bo jednego roku popsuły mi się wszystkie słoiczki.
jak robisz placuszki? Jabłka ścierasz do ciasta?Zdecydowanie lepsze plasterki pozbawione gniazd nasiennych zanurzone w cieście,trochę pracochłonne,ale smak zdecydowanie inny.
Dobrze,że napisałaś,ze nie blanszujesz papryki,przed mrożeniem,w tym roku też tak zrobiłam i jestem ciekawa jaka będzie.
A jak robicie faszerowaną paprykę-nadzienie jak do gołąbków i sos pomidorowy,czy tylko zapiekaną w piekarniku?
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNES Pomidorki suszone wyglądają super jeszcze tak nie robiłam ale też spróbuję Jeśli można to bardzo proszę o przepis na pizzę z soserm czosnkowym /łącznie jak robisz ciasto pod pizzę/ Dziękuję
Pozdrawiam Ewula
- Judyta84
- 200p
- Posty: 219
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlaskie, Zambrów
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
I ja poproszę przepis razem ze spodem
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Joasiu, Kasiu, Ewuniu , Judytko witajcie
Kasiu ja robię różne rodzaje placuszków, z różnych rodzajów ciast i w różny sposób kroję jabłka i inne owoce. Ponieważ, placki to u mnie w domku świetna alternatywa śniadaniowa dla kanapek, wszyscy bardzo je lubią. Zresztą w ogóle staram się robić jak najbardziej urozmaicone śniadania, szczególnie w weekendy, kiedy możemy razem posiedzieć przy stole. A żeby nie było nudno, to robię różne.... Ale jeśli z jabłkami, to najbardziej lubię jabłka obrane, pokrojone na ćwiartki i w cienkie plasterki, takie są moim zdaniem najsmaczniejsze.... Robię również czasami jabłka w całych plastrach, ale takie mniej nam smakują.... w ten sposób to najbardziej lubię smażoną w cieście naleśnikowym cukinię....mmmmm.....pycha....zaraz idę smażyć
Przepis na pizzę za chwilkę, bo muszę pędzić , mam gościa na kawkę
Kasiu ja robię różne rodzaje placuszków, z różnych rodzajów ciast i w różny sposób kroję jabłka i inne owoce. Ponieważ, placki to u mnie w domku świetna alternatywa śniadaniowa dla kanapek, wszyscy bardzo je lubią. Zresztą w ogóle staram się robić jak najbardziej urozmaicone śniadania, szczególnie w weekendy, kiedy możemy razem posiedzieć przy stole. A żeby nie było nudno, to robię różne.... Ale jeśli z jabłkami, to najbardziej lubię jabłka obrane, pokrojone na ćwiartki i w cienkie plasterki, takie są moim zdaniem najsmaczniejsze.... Robię również czasami jabłka w całych plastrach, ale takie mniej nam smakują.... w ten sposób to najbardziej lubię smażoną w cieście naleśnikowym cukinię....mmmmm.....pycha....zaraz idę smażyć
Przepis na pizzę za chwilkę, bo muszę pędzić , mam gościa na kawkę
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Jutro będę jechac z praktyk, to kupie papryke, bo juz dosć tania jest i wrzuce troche do zamrażarki.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aniu później zimą super jest do różnych mięsnych sosów i leczo
PIZZA
Na dużą blachę, taką, jaka jest w wyposażeniu piekarnika .
* 2 czubate szklanki mąki
* 0,5 kostki drożdży ( 50g)
* 1 szkl ciepłej wody
* czubata łyżeczka cukru
* pół łyżeczki soli
* 2 łyżeczki oleju
Drożdże kruszymy do szklanki ciepłej wody, wsypujemy cukier i dokładnie rozprowadzamy, na jednolitą zawiesinę. Wylewamy do mąki z solą, dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy, do uzyskania jednorodnego, pulchnego ciasta.
Blachę dokładnie smarujemy olejem. Wykładamy na nią ciasto, które natłuszczonymi palcami rozprowadzamy cienką warstwą po całej blasze. .......
i teraz co kto lubi....dodatki według gustu..... ta na fotce posmarowana jest sosem pomidorowym, następnie poukładane plastry salami, szynki i chudziutkiego boczku wędzonego, plasterki sera brie, suszone pomidorki ( równie dobrze mogą być plastry surowych) plastry cukinii, paski papryki, krążki ostrej papryczki, czarne oliwki, kukurydza z puszki.....
Wkładamy pizzę do piekarnika na ok 15-20 min w temp 180*. Kilka minut przed końcem pieczenia, wykładamy cienkimi plasterkami żółtego sera. Nie wolno zapomnieć o przyprawach....np zioła prowansalskie, bazylia, oregano, majeranek...itp
Polecam....pyyyycha
...dodatki mogą być zupełne inne.... co kto lubi, tylko warzywa, ryby, mielone mięsko..... pełna dowolność...
PIZZA
Na dużą blachę, taką, jaka jest w wyposażeniu piekarnika .
* 2 czubate szklanki mąki
* 0,5 kostki drożdży ( 50g)
* 1 szkl ciepłej wody
* czubata łyżeczka cukru
* pół łyżeczki soli
* 2 łyżeczki oleju
Drożdże kruszymy do szklanki ciepłej wody, wsypujemy cukier i dokładnie rozprowadzamy, na jednolitą zawiesinę. Wylewamy do mąki z solą, dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy, do uzyskania jednorodnego, pulchnego ciasta.
Blachę dokładnie smarujemy olejem. Wykładamy na nią ciasto, które natłuszczonymi palcami rozprowadzamy cienką warstwą po całej blasze. .......
i teraz co kto lubi....dodatki według gustu..... ta na fotce posmarowana jest sosem pomidorowym, następnie poukładane plastry salami, szynki i chudziutkiego boczku wędzonego, plasterki sera brie, suszone pomidorki ( równie dobrze mogą być plastry surowych) plastry cukinii, paski papryki, krążki ostrej papryczki, czarne oliwki, kukurydza z puszki.....
Wkładamy pizzę do piekarnika na ok 15-20 min w temp 180*. Kilka minut przed końcem pieczenia, wykładamy cienkimi plasterkami żółtego sera. Nie wolno zapomnieć o przyprawach....np zioła prowansalskie, bazylia, oregano, majeranek...itp
Polecam....pyyyycha
...dodatki mogą być zupełne inne.... co kto lubi, tylko warzywa, ryby, mielone mięsko..... pełna dowolność...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Aż ślinka cieknie
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- Judyta84
- 200p
- Posty: 219
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlaskie, Zambrów
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Dzięki za przepisik
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3962
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Fajny przepis, zrobię w sobotę , jak wrócę Bo pizza już za mną tydzień chodzi
Pozdrawiam - Justyna
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
O proszę dwie Judytki Witajcie
Justynko ciesze się, że się odezwałaś , już się niepokoiłam i w Twoim wątku Cię poszukiwałam
Pizza fajna do zrobienia, bo tak naprawdę błyskawiczna
Justynko ciesze się, że się odezwałaś , już się niepokoiłam i w Twoim wątku Cię poszukiwałam
Pizza fajna do zrobienia, bo tak naprawdę błyskawiczna
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
AGNES Również dziękuję za przepis - robimy jutro z córką na obiad Twoja pizzę
Pozdrawiam Ewula
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Witaj:))
M przyniósł mi wczoraj torbę aronii.Nie robiłam nigdy z aronii nic więc siedzę w necie i szukam przepisów.Znalazłam dżemiki aroniowe z jabłkami,gruszkami ,cynamonem -wybrałam najprostsze w przygotowaniu.Masz swój sprawdzony przepis na konfiturki itp?
Oczyszczoną aronię wstawiłam teraz do zamrażarki-piszą ,że straci goryczkę.
Czekam na ciekawy przepis
M przyniósł mi wczoraj torbę aronii.Nie robiłam nigdy z aronii nic więc siedzę w necie i szukam przepisów.Znalazłam dżemiki aroniowe z jabłkami,gruszkami ,cynamonem -wybrałam najprostsze w przygotowaniu.Masz swój sprawdzony przepis na konfiturki itp?
Oczyszczoną aronię wstawiłam teraz do zamrażarki-piszą ,że straci goryczkę.
Czekam na ciekawy przepis
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz.2
Ewuniu daj proszę znać jak smakowała
Asiu ja z aronii robię głównie soczek.... jakoś tak inne przetwory mi nie bardzo smakują, a sok uwielbiam ..... Chociaż bywa, że robię dżemik - aronia + jabłka....... tak naprawdę, to warto z aronii robić jak najwięcej przetworów, bo to kopalnia witamin.... mało co jej dorównuje
Asiu ja z aronii robię głównie soczek.... jakoś tak inne przetwory mi nie bardzo smakują, a sok uwielbiam ..... Chociaż bywa, że robię dżemik - aronia + jabłka....... tak naprawdę, to warto z aronii robić jak najwięcej przetworów, bo to kopalnia witamin.... mało co jej dorównuje