Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1208
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

To zrób ketchup z cukini a nie pożałujesz , pyszny.....
Bożena
Awatar użytkownika
myszaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 5
Od: 22 sie 2013, o 14:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Sieradz

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Cóż za smakowita dyskusja. Aż miło. Cukinię uwielbiam, ale keczupu jeszcze z niej nie robiłam. Chyba się skuszę i spróbuję. Najczęściej robię z niej placuszki (jak ziemniaczane) albo zupę krem. To idzie mi szybciej. Tylko wtedy do cukinii dodaję trochę pora, żeby urozmaicić smak, wrzucam wszystko w blender kielichowy i jazda. Ale keczup mnie intryguje?
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Posty: 1026
Od: 15 paź 2012, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

I jeszcze jeden na czasie - Papryka w miodzie.

Zalewa:

1,5 szkl octu 10%
1,5 szkl cukru
5 łyżek miodu (może być sztuczny)
10-11 szklanek wody

Do słoika włożyć 1 listek laurowy, 2-3 ziela angielskie, trochę gorczycy, 2-3 łyżki oliwy.
W słoiku poukładać paprykę, zalać gorącą zalewą, pasteryzować 10 minut.
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3611
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

I ja zrobiłam keczup z cukini . Bardzo dobry i najważniejsze nie ma przy nim dużo pracy .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Posty: 283
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Część fast foodu zrobiona- leczo z cukinii w słoikach (cebula,papryka,cukinia,pieczarki, koncentrat i przyprawy) i stwierdzam że o ile nie ma się plantacji z pomidorami do słoików korzystniej opłaca się kupić przecier pomidorowy daje ładniejszy kolor, lepszą konsystencję.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Posty: 1293
Od: 1 gru 2007, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dziewczyny, a co można zrobić z gruszek, bo obrodziły?

-- Pn 26 sie 2013 11:45 --

Dziewczyny, a co można zrobić z gruszek, bo obrodziły?
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Posty: 733
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Opolskie cudne

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Graszka u mnie wprawdzie nie obrodziły,ale w ub.roku był najazd.Pierwszy raz robiłam drzem gruszkowy....jest przepyszny.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Polecam DŻEM Z RAJSKICH JABŁUSZEK:
1 kg jabłuszek bez ogonków,
3/4 kg cukru
1/2 szklanki wody
można dodać laskę cynamonu i wanilii.
Gotujemy do wstępnego rozgotowania, miksujemy przecieramy przez sito, jeszcze trochę gotujemy i do słoików.
Ten dżem jest tak gęsty jak marmolada i świetnie nadaje się do słodkich wypieków : pączków i rogalików.
Polecam - bo utarło się, że Rajskie jabłuszka są tylko do ozdoby a nie jest to prawda, robię z nich dżemy, konfitury i całe owoce w syropie do dekoracji ciast.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Arnika2
200p
200p
Posty: 256
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Robiłam kiedyś gruszki w occie wg. przepisu z Kuchni Polskiej. Bardzo dobre jako dodatek do obiadu.
1 kg niezupełnie dojrzałych gruszek
0,5 l octu 6%/kiedyś taki był/
20 lub 30 dkg cukru /można tak lub tak/
kilka goździków, kawałek cynamonu
Gruszki obrać, przepołowić,wydrążyć gniazda nasienne.Zagotować 250ml wody z cukrem i przyprawami. Do wrzącego syropu dodać gruszki i gotować powoli aż staną się miękkie i szkliste. Wyjąć i ułożyć w słoju.Syrop zagotować z octem i zalać gruszki.
Awatar użytkownika
mikotka
50p
50p
Posty: 65
Od: 7 mar 2013, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wczoraj robiłam sos z pomidorów według przepisu znalezionego w sieci. Nie miałam czosnku i zamiast tymianku był ogródkowy cząber. Sos jest smakowity, mogę polecić.

Składniki:

1,5 kg pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, cukier, pieprz, oliwa do smaku

Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać, rozmiażdżyć widelce. Obsmażyć na patelni warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek w całości. Dołożyć pomidory, przyprawy. Dusić około fodziny na małym ogniu pod przykryciem, często mieszając. Sos, jak inne przetwory z pomidorów tego typu, powinien być gęsty. Przekładać do słoików, pasteryzować.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Jeśli ktoś ma nadmiar pomidorków megagrona i przy porannej kawie towarzystwo, a chce je obrać ze skórki, to naprawdę sama przyjemność. Obiera się cudnie. Wystarczy delikatnie naciąć główkę na krzyż, ale tak żeby nie dostać się do galaretki, na ok. 3 minuty zalać wrzątkiem i przerzucić do miski z zimną wodą. Po chwili skórkę można zsunąć jednym ruchem, a szczypiąc przy dup.ce pomidorek gotowy..do czego się chce.
Ja akurat przygotowałam z gotowaną kukurydzą do zamrożenia, do pizzy, placków pomidorowych itp
Obrazek

Jeszcze mam go sporo obranego i się zastanawiam czy go w całości nie ususzyć...
Dorotko, jesteś gdzieś? co myślisz?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5866
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

:wit Czy znacie sposób ,żeby garnek się nie przypalał, podczas smażenia powideł śliwkowych? :?
Asia

-- 10 wrz 2013, o 08:53 --

:wit Czy znacie sposób ,żeby garnek się nie przypalał, podczas smażenia powideł śliwkowych? :?
Asia
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Pelasia tu, sprawdzony przepis ;:333 ja gotowałam dłużej niż 3 godziny bo wolę gęstsze, chyba z 5 godzin i potem tylko zamieszałam i od razu do słoików http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 64#p459864
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”