Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.10
Ale na krzakach są też pewnie małe zawiązki owoców,którym oprysk z saletry może pomóc?
Asia
Asia
Tak Asiu
Jeśli więc pryskamy o tej porze roku, to darujmy sobie niższe grona, które już dojrzewają lub za chwilę dojrzeją.
Jeśli więc pryskamy o tej porze roku, to darujmy sobie niższe grona, które już dojrzewają lub za chwilę dojrzeją.
Dzisiaj opryskałem cytrynianem wapna.
1.Czy mam już do końca uprawy co jakiś czas profilaktycznie opryskiwać roztworem j.w..??
2.Na zdjęciach liści niedobór magnezu.Posiadam 16% MgO w postaci soli.
Jest dobrze rospuszczalny w wodzie.Kupiłem do stosowania dla iglaków.
Proporcje do oprysku : 200g/10l wody.
Podejrzewam ze dla pomidorów jest to za wysokie steżenie.
Jak będzie bezpiecznie,może pod krzaki podsypać?
1.Czy mam już do końca uprawy co jakiś czas profilaktycznie opryskiwać roztworem j.w..??
2.Na zdjęciach liści niedobór magnezu.Posiadam 16% MgO w postaci soli.
Jest dobrze rospuszczalny w wodzie.Kupiłem do stosowania dla iglaków.
Proporcje do oprysku : 200g/10l wody.
Podejrzewam ze dla pomidorów jest to za wysokie steżenie.
Jak będzie bezpiecznie,może pod krzaki podsypać?
Ordo et pax
- kosa4321
- 50p
- Od: 15 maja 2013, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja mam takie pytanie, jeśli moje pomidory są zdrowe ale panuje susza to czy profilaktycznie można popryskać cytrynianem wapnia ? (tunel foliowy).
Jeśli masz pewność, że Twoje pomidory już do końca sezonu nie złapią SZW, to możesz nie pryskać
Spontan
Magnez jest nie tylko antagonistą wapnia ale i stymuluje intensywny wzrost i zapotrzebowanie na wapń. Więc, jeśli są niedobory wapnia to się pogłębią. A jeśli nawet nie ma, to mogą się pojawić. Więc jeśli magnez dolistnie to i wapń. Oczywiście nie w jednym roztworze. Oprysk wapniem trzeba dać wcześniej a to ze względu na dużą różnicę w szybkości wchłaniania.

Spontan
Magnez jest nie tylko antagonistą wapnia ale i stymuluje intensywny wzrost i zapotrzebowanie na wapń. Więc, jeśli są niedobory wapnia to się pogłębią. A jeśli nawet nie ma, to mogą się pojawić. Więc jeśli magnez dolistnie to i wapń. Oczywiście nie w jednym roztworze. Oprysk wapniem trzeba dać wcześniej a to ze względu na dużą różnicę w szybkości wchłaniania.
Re: Czym nawozić pomidory>
Pojawiła się u mnie sucha zgnilizna. Na maleńkim jeszcze pomidorze Italian Giant, w drugim gronie (u mnie też większość wciąż zielona, albo kwitnie). Mam węglan wapnia winiarski, mam baniak 5 l, znalazłam tu przepis na cytrynian z 3dkg węglanu i 4dkg kwasku. Jedyne, czego mi brakuje to elektroniczna waga, a tą, którą mam nie odmierzę precyzyjnie tych wartości. Czy ktoś może podpowiedzieć, jak owe dekagramy przeliczyć na zwykłe i "precyzyjne";-) łyżeczki, łyżki, szklanki lub szczypty?
Będę wdzięczna za wskazówkę lub odesłanie do odpowiedniego wątku. Wydaje mi się, że przejrzałam i nie znalazłam, ale kto to wie...
Będę wdzięczna za wskazówkę lub odesłanie do odpowiedniego wątku. Wydaje mi się, że przejrzałam i nie znalazłam, ale kto to wie...
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
Thxforumowicz pisze:Jeśli masz pewność, że Twoje pomidory już do końca sezonu nie złapią SZW, to możesz nie pryskać![]()
Spontan

moge podać MgO 16% co opisałem wyżej oraz w jakich odstępach czasu miedzy jednym a drugim.
Ordo et pax
Jest to proste.Mzimu pisze:Będę wdzięczna za wskazówkę
Tak wygląda handlowy kwasek cytrynowy
http://www.winiary.pl/image.ashx/kwasek ... y=100&bg=0
Jak nietrudno zauważyć jest go 5 dkg . Nie trzeba więc go odważać. Należy jednak zwiększyć ilość kredy z 3 deko do 3,75 deko.
Tak wygląda opakowanie kredy winiarskiej
http://img04.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3320113339
Jest tej kredy 5 deko. Wystarczy wsypać tą kredę do butelki PET o poj 0,5 litra i uzupełnić wodą. Dobrze wytrząsnąć by powstała zawiesina. Wziąć tej zawiesiny 0,375 l tj 1 i 1/2 szklanki, wlać do butli 5 l i wsypać całą torebeczkę kwasku. Dokładność jest wystarczająca.
Mojej kredy jest 20 dkg. Jakoś zatem podzielę ją na 4 ćwiartki i resztę zrobię, jak napisałeś. Bardzo Ci dziękuję!
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
Czytałem o proporcji cytrynianu z wapnem gaszonym ale niestety nie moge
odnależć,będę wdzieczny za przypomnienie.Już trzecie opakowanie kredy i bez reakcji.
odnależć,będę wdzieczny za przypomnienie.Już trzecie opakowanie kredy i bez reakcji.
Ordo et pax
To wynika z różnicy ciężarów molowych
Tak czy owak 3 mole kredy lub wapna hydratyzowanego reaguje z 2 molami kwasku. Ciężar molowy kredy wynosi w przybliżeniu 100 g stąd 3 deko . Ciężar molowy wapna gaszonego wynosi w przybliżeniu 74 gramy więc należy go użyć mniej czyli 2,2 deko
Uwaga.
Może się zdarzyć, że po dodaniu wapna hydratyzowanego będzie się ulatniał gaz, CO2. Nie należy panikować. Wapno hydratyzowane w obecności wilgoci reaguje przy dłuższym składowaniu z dwutlenkiem węgla zawartym w powietrzu i wytwarza się kreda, którą tak trudno kupić
Tym dopiskiem uprzedzam pytanie jakie może paść
Tak czy owak 3 mole kredy lub wapna hydratyzowanego reaguje z 2 molami kwasku. Ciężar molowy kredy wynosi w przybliżeniu 100 g stąd 3 deko . Ciężar molowy wapna gaszonego wynosi w przybliżeniu 74 gramy więc należy go użyć mniej czyli 2,2 deko
Uwaga.
Może się zdarzyć, że po dodaniu wapna hydratyzowanego będzie się ulatniał gaz, CO2. Nie należy panikować. Wapno hydratyzowane w obecności wilgoci reaguje przy dłuższym składowaniu z dwutlenkiem węgla zawartym w powietrzu i wytwarza się kreda, którą tak trudno kupić

Tym dopiskiem uprzedzam pytanie jakie może paść
Brunatna plamistość liści
Re: Brunatna plamistość liści
Tak, to brunatna, w folii to niemal norma. Kilka dni temu sam pryskałem, Topsin M 500. Oberwij najbardziej porażone, dolne liście, spryskaj wszystkie pomidory (rośliny) w tunelu mimo że wydają się zdrowe. Widze że atak mocniejszy niż u mnie, cały czas wszystko co sie da pootwierane w folli masz?
Re: Moja druga folia z POMIDORAMI SEZON 2013
Mam pytanie - czemu mi się takie zdarzyły? Czy mam się czego obawiać?
Na razie kolejnych takich nie ma.

Uploaded with ImageShack.us

Na razie kolejnych takich nie ma.