To co najlepsze - szarotka w kuchni
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Dla łasuchów, to znaczy dla mnie i moich szkrabów .Będę testować w sobote.Będzie torcik na Dzień Tatusia
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Tort czekoladowy wygląda rozpustnie
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Kechup z cukinii a gdzie przepis...jeszcze nie pisałaś czy jaznaleźć nie umiem
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Pisałam wcześniej przepis na ten ketchup i na sernik jogurtowy, ale w połowie pisania wcięło mi wszystko .Więc teraz przepis na ten ketchup, jest naprawdę pyszny:
Ketchup z cukinii
1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
2 szkl cukru
1 szkl octu 10%
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
250 g koncentratu pomidorowego 30%
garść soli
Cebulę pokroić w kostkę i zasypać solą, wymieszać, odstawić na 6 godz. Soku nie wylewać. Cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą gotować 30min, aż warzywa będą miękkie. Dodać pozostałe składniki, gotować. jeszcze 15 min. całość zmiksować, przelać do słoików, zapasteryzować.
Jeśli ktoś woli ostrzejszy wystarczy dodać ostrej papryki, a jeśli łagodny to robimy bez dodatku papryki.
Smacznego.
Ketchup z cukinii
1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
2 szkl cukru
1 szkl octu 10%
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
250 g koncentratu pomidorowego 30%
garść soli
Cebulę pokroić w kostkę i zasypać solą, wymieszać, odstawić na 6 godz. Soku nie wylewać. Cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą gotować 30min, aż warzywa będą miękkie. Dodać pozostałe składniki, gotować. jeszcze 15 min. całość zmiksować, przelać do słoików, zapasteryzować.
Jeśli ktoś woli ostrzejszy wystarczy dodać ostrej papryki, a jeśli łagodny to robimy bez dodatku papryki.
Smacznego.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- katharos
- 1000p
- Posty: 3057
- Od: 4 sie 2012, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Będę robić kechup z cukinii
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Na prośbę amatorów świdośliwy przepis na nalewkę.
Nalewka z owoców świdośliwy
1,5 kg owoców (mogą być mrożone)
300 szt liści z wiśni
2l wody
1 kg cukru
1 l spirytusu
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Owoce, liście i wodę gotować przez 15 min. Przecedzić przez gazę. Do gorącego roztworu dodać cukier i kwasek cytrynowy, wymieszać i odstawić.Gdy całkowicie ostygnie, wlać spirytus, rozlać do butelek. Nalewka jest gotowa po 5 dniach. Jeśli ktoś woli mocniejsze to może wlać 0,5 l spirytusu więcej.
Identycznie robimy nalewkę z aronii, dodajemy tylko więcej cukru.
Nalewka z owoców świdośliwy
1,5 kg owoców (mogą być mrożone)
300 szt liści z wiśni
2l wody
1 kg cukru
1 l spirytusu
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Owoce, liście i wodę gotować przez 15 min. Przecedzić przez gazę. Do gorącego roztworu dodać cukier i kwasek cytrynowy, wymieszać i odstawić.Gdy całkowicie ostygnie, wlać spirytus, rozlać do butelek. Nalewka jest gotowa po 5 dniach. Jeśli ktoś woli mocniejsze to może wlać 0,5 l spirytusu więcej.
Identycznie robimy nalewkę z aronii, dodajemy tylko więcej cukru.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Potwierdzam keczup jest pyszny .Robiłam w zeszłym roku i właśnie pokroiłam cebulę na nowe zapasy keczupu...
Ja mam zapisane 3 duże łyżki soli-do cebuli.
Aha-i niech Wam nie przyjdzie do głowy nalewać keczup do butelek
Przyszłam poszukać przepisu na ogórki .Więc cofam się
Hm .....sezon ogórkowy w pełni,a przepisów nie ma
Dorota daj dobry przepis na ogórki kiszone
Bo ja niby wiem,co i jak...ale czasem mi miękkie wychodzą
Zalewasz wrzątkiem?czy zimną wodą z kranu?
A dodajesz trochę cukru,czy nie?
Ja mam zapisane 3 duże łyżki soli-do cebuli.
Aha-i niech Wam nie przyjdzie do głowy nalewać keczup do butelek
Przyszłam poszukać przepisu na ogórki .Więc cofam się
Hm .....sezon ogórkowy w pełni,a przepisów nie ma
Dorota daj dobry przepis na ogórki kiszone
Bo ja niby wiem,co i jak...ale czasem mi miękkie wychodzą
Zalewasz wrzątkiem?czy zimną wodą z kranu?
A dodajesz trochę cukru,czy nie?
-
- 1000p
- Posty: 6118
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Cukru nie dodaję, zalewam natomiast i wrzątkiem i zimną wodą, zależy ile tego mam, na wierzch każdego słoja kładę liść chrzanu. Sól to wiadomo tylko kamienna, nie jodowana. Jeśli ogóry duże to nakłuwam widelcem żeby nie były puste. Aby się szybciej ukisiły obcinam końcówki, ale to chyba wie każdy.
jolka sprawdź ten mój przepis na ketchup czy wszystko wypisałam, bo gdzieś posiałam przepis i pisałam z głowy.
jolka sprawdź ten mój przepis na ketchup czy wszystko wypisałam, bo gdzieś posiałam przepis i pisałam z głowy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3864
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowieckie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Przepis na ogórki z pieprzem. Moje dzieciaki je uwielbiają
2,5 KG ogórków
2 łyżki soli
3 spore cebule
2 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki słodkiej papryki mielonej
2łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki posiekanego koperku
1,5 szkl octu
1,5 szkl cukru.
Ogórki ze skórką kroimy na plasterki.Dodajemy cebulę również pokrojoną w plasterki.Solimy.Czekamy godzinę aż ogórki puszczą wodę.Odlewamy.Potem dodaje przyprawy, mieszam i zalewam przestudzoną zalewą z octu i cukru.Nakładam w słoiczki i pasteryzuję ok 10 min, zależy od wielkości słoiczka.
Pewnie wszyscy to zają i się zgodzą ze pychotka
2,5 KG ogórków
2 łyżki soli
3 spore cebule
2 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki słodkiej papryki mielonej
2łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki posiekanego koperku
1,5 szkl octu
1,5 szkl cukru.
Ogórki ze skórką kroimy na plasterki.Dodajemy cebulę również pokrojoną w plasterki.Solimy.Czekamy godzinę aż ogórki puszczą wodę.Odlewamy.Potem dodaje przyprawy, mieszam i zalewam przestudzoną zalewą z octu i cukru.Nakładam w słoiczki i pasteryzuję ok 10 min, zależy od wielkości słoiczka.
Pewnie wszyscy to zają i się zgodzą ze pychotka
-
- 500p
- Posty: 522
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kańczugi, Podkarpackie
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
Witam czy ta cukinia do keczupu ma być bez gniazd nasiennych ?
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
czy zalwe sie robi z samego cukru i octu czy cos wody musi byc czy ta zlana wodamamafrania pisze:Przepis na ogórki z pieprzem.Moje dzieciaki je uwielbiają
2,5 KG ogórków
2 łyżki soli
3 spore cebule
2 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki słodkiej papryki mielonej
2łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki posiekanego koperku
1,5 szkl octu
1,5 szkl cukru.
Ogórki ze skórką kroimy na plasterki.Dodajemy cebulę również pokrojoną w plasterki.Solimy.Czekamy godzinę aż ogórki puszczą wodę.Odlewamy.Potem dodaje przyprawy, mieszam i zalewam przestudzoną zalewą z octu i cukru.Nakładam w słoiczki i pasteryzuję ok 10 min, zależy od wielkości słoiczka.
Pewnie wszyscy to zają i się zgodzą ze pychotka