Parapetowa kaktusiarnia DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK

Post »

Piękny ten kwiat echinopsisa! Zdjęcie z kotem jest rewelacyjne ;:oj .
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na tym zdjęciu podoba mi się postawa Echinomisia, który jakby wyciągał w obronie łapki i jednocześnie wycofywał tułów i tą postawą mówił - "Portos, tylko uważaj, delikatnie - nie wkładaj mi nosa do kielicha boś nie pszczółka".
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Fajny ten Twój Portos :D Widać, że kaktusami jest równie zainteresowany jak właścicielka :D
Kwiat Echinopsis jak zwykle piękny :) Rozmiary kwiatu w porównaniu do samej rośliny są niezwykłe. Teraz jest dość ciepło, więc chyba nie ma szans na ujrzenie bukietu trzy kwiatowego? Ten ze zdjęcia już pewnie stał się częścią przeszłości? :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba masz rację Mateuszu. Przez chwilę miałam nadzieję, bo parę razy kwiaty echino przetrwały nie tylko 2, ale nawet raz się zdarzyło, że 3 dni, ale to było w sierpniu. Dziś co prawda gorąco nie jest, ale mam wrażenie, że chyba zaczyna się powolutku zwijać. Zdjęcia były robione o 6.00 a potem dwukrotnie padało, więc go na czas padania wnosiłam do domu. Teraz gorąco nie jest - około 18 stopni i choć ma sporo padać, to jednak temperatury zapowiadają dość wysokie. Trudno - jutro rano będą dwojaczki zamiast trojaczków. ;:218
Awatar użytkownika
mCm86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:23

Post »

Niby w jednym kraju żyjemy, a jakie różnicy temperaturowe... U mnie jest obecnie 28,5*C dlatego piszę o upałach :shock:
No cóż... Jeśli się nie uda zobaczyć bukietu z trzema kwiatami to trudno :) Dwa następne chyba powinny rozwinąć się w tym samym czasie, więc już czekam na kolejne zdjęcia :)
Moja kolekcja cz. I cz. II
Pozdrawiam
Mateusz (dawniej Abaddon)
Awatar użytkownika
LUKASxd
500p
500p
Od: 30 wrz 2012, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślicznie zakwitł ;:oj
Uwielbiam ten rodzaj za jego wielkie i piękne kwiatki ;:215
Pozdrawiam :D
Zapraszam was do mojego wątku :wink: :
Kaktusiki - LUKASxd
Łukasz
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Mateusz, u mnie obecnie 39*C ;:202 Nie zdziwię się, jeśli kaktusy mi się popalą.
Danusia, Echinopsis doskonały ;:138 I powtórzę za Ewą - zdjęcie z kotem: rewelacja! Portos chyba już na dobre przywykł do ciernistego towarzystwa. Kwiatków chyba Ci nie obgryza?
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sokolica pisze:Portos chyba już na dobre przywykł do ciernistego towarzystwa. Kwiatków chyba Ci nie obgryza?
To nie jest mój świr na punkcie kota - to on ma świra na punkcie kwiatków, nie obgryza, nie wyrywa, raczej tylko podziwia. Ktoś mógł pomyśleć, że ja tylko tak bajki opowiadam o kocie ogrodniku - on na serio uwielbia kwiatki. Gdy przychodzę do domu z nowym storczykiem, czy kaktusem lub innym chwastem to on nie daje się odgonić od torby, musi być przy rozpakowywaniu, musi obwąchać, zapoznać się. I wszystko co robię przy kwiatkach musi być z jego osobistą asystą. Ja jeszcze nigdy nie miałam takiego kota - istny Fernando, stąd wiele jego zdjęć z nosem w kwieciu. Kiedyś gdy miałam działkę, to miałam też taką sunię pudliczkę-ogrodniczkę, chodziła tylko po ścieżkach i nigdy w życiu nie załatwiła się na działce, zaraz za furtką, to i owszem, działka to było coś więcej niż jej dom.
Nie wiem czy to zwierzaki upodabniają się do ludzi, czy odwrotnie, ale nie wszystkie moje zwierzaki były takimi ogrodnikami - te dwa egzemplarze są wyjątkowe.
Portos ma genialny węch, stąd pewnie jego miłość do kwiatków - jest kanapowym kotem, ale jednocześnie jest niezwykle łowny. Gdy wyjeżdżam na obrzeża Puszczy Kampinoskiej, to każdego poranka na tarasie są jego trofea, swoją łownością bije tubylcze koty na głowę.

U mnie nadal ledwo letnio, słoneczko za cumulusami :D , a echinuś dalej z kwiatkiem. Co prawda trochę mniej rozwinięty niż rano, ale kto wie .... ;:218 Za to przy tym zachmurzeniu gymnolki dziś się nie otwierają. Trudno, im się też odpoczynek od upałów należy, bo niektórym skórka mocno się poopalała i straciła ten wyraźny zielony kolor.
x-K-B
---
Od: 4 gru 2012, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To jesteś szczęściarą, że masz takiego fajnego Portosa. Moje koty to egoiści, niszczyciele i szkodniki ale i tak je uwielbiam :D Bardzo mi się podoba echinops, wygląda jak żywa rzeźba.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Potrafiłaś pokazać prawdziwe piękno tego kwiatu. Jestem zauroczony... :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdy wychodziłam o 14.00 do pracy, to jeszcze był, ale już po drodze wyszło słońce i wtedy wiedziałam, że nie poczeka na bliźniaków do wieczora ;:174 .
Ale zaraz zaczną się otwierać bliźnięta. Jutro też pewnie wstanę o 4.00 rano by je dłużej podziwiać, tym bardziej, że jutro ma być chyba u nas upał od samego rana.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dwojaczki nie mają szans na tak "długie" życie jak wczorajszy noworodek - dziś od rana upał.
Tym bardziej trzeba oko nacieszyć szybciej, a potem tylko na fotkach:
Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138
Dziś zakwitł Gymnocalycium (ten szi-coś tam).
Jest bardzo piękny. Już pączek z samego rana zapowiadał, że coś się będzie działo, a potem otwierał się bardzo szybko:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Potem przyszły chmury i burza, a ja nie mogłam się napatrzeć na tę latarenkę.
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Masz rację, ten G. szi coś tam jest naprawdę piękny ;:oj nie dziwię się, że nie mogłaś oderwać od niego oczu ;:138
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

słoneczko ;:167
Zablokowany