Aniu, na pewno nie wszystkie i to jest problem, ale dobrze, że chociaz kilka.
A teraz niestety wirus

Po wielu godzinach, szukania, grzebania po świecie jawi mi się obraz nie najlepszy

Mamy do czynienia w tym roku bardziej z wirusem
mozaiki tabakowej,
mozaiki gęsiowki i
mozaiki pomidora
Najczęstszy wśrod host wirus
HVX:
SCOOTER, infekcja ciężka, przejawiona w dwóch symptomach, tzw. klasycznych. I tu apel do wszystkich, którzy ją mają. Mocne infekcje zanotowano u tej odmiany w 2007 r. (moja kupiona w 2005r.) Wtedy też zarejestrowano ją na liście zarażonych.
SCOOTER
charakterystyczne kreski wzdłuż nerwów, jako nienaturalne przebarwienia:
lub wysuszenie, chropowato karbowany wygląd tkanki u odmian o gładkich liściach i nienaturalne odbarwienie
HEARTACHE
niebiesko granatowe , tłuste plamy na żółtym liściu, bez smug,
ZAWSZE od nerwu.
MOZAIKA TYTONIOWA lub
PIERŚCIENIOWA MOZAIKA POMIDORA (nie jestem pewien)
jasne plamy, często okrągławe, przybierające potem odcień kremowy, ostatecznie liść w tym miejscu robi sie papierowy i wysycha. Na liściu w miejscu uszkodzenia całkowite zniszczenie tkanki. Z tego co zauważyłem inaczej to wygląda na liściach odmian zielonych, a inaczej na żółtych. Niewiele można znaleźć na temat tej choroby, ale w tym roku upodobała sobie hosty wyraźnie. Chyba jest gorsza od HVX, bo prawdopodobnie do zakażenia dochodzi, oprócz uszkodzeń mechanicznych jak u HVX, jest przenoszona przez wodę, glebę i owady

Ale tego na jestem pewien. Podobnie jest z mozaiką pomidora, objawy zbliżone do M. tabakowej
ventricosa AUREMACULATA-
fortunei ALBOPICTA
nasza chorująca w tym roku SUM AND SUBSTANCE, w tym roku plaga
ZOUNDS :

W przypadku Sum and Substance i Zounds może to być wirus mozaiki pomidora. Ja ich nie rozróżniam. Mozę tez być wirus HVX....nie jest łatwy do rozpoznania
WIRUS MOZAIKI GĘSIOWKI ( ARABIS MOSAIC VIRUS)J
Też tego w tym roku sporo. Niestety kompletnie nie mogłem znaleźć wiadomości. Najogólniej wygląda jak "kaszka"

GOLDEN TIARA