Sukulenty i inne (bez kaktusów) - jang

ODPOWIEDZ
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulenty i inne (bez kaktusów) - jang

Post »

Widzę, że haworcje czują sie dobrze :D ;:215
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Ta pierwsza H. limifolia to na pewno nie striata! To zwykła var. limifolia, a pozorne pręgowanie barwne, jakie widzisz - to wynik układu tkanki i przejściowych przebarwień; var. striata to bajka, kontrastowo i jednolicie pręgowana (ale to nie 'variegata'), chodzi po kilkanaście i więcej euro, marzyłam, rok temu zdobyłam - CUDO!

Odmiany typu 'variegata' to mutacje - z reguły spontaniczne, to zaburzenia w produkcji chlorofilu - często letalne w naturze lub znacznie osłabiające żywotność. Człowiekowi się spodobały - albo utrwala je w hodowli, albo nawet sam inicjuje ich powstawanie. Dobrze powtarzają cechy przy rozmnażaniu wegetatywnymi. Generatywne - z nasion, zwykle zawodzi pod tym względem. Nierzadko mutacja jest tak poważna, że obok pstrych, powstają osobniki albinotyczne, bez chlorofilu - roślinki musowo ginące z głodu. U drzew o pstrych liściach czasem w koronie wyrastają gałęzie o takich zupełnie białych liściach - odżywiane przez resztę korony mogą się przez jakiś czas rozwijać i zadziwiać!

Co do tych Twoich rozważań co do zapylania, w najlepszym razie spodziewałabym się roślin o jednolitej barwie pośredniej, albo raczej rozrzutu cech wśród siewek. Jeśli masz cierpliwość do takich eksperymentów i wysiewu, spróbuj! Mnie by to ciekawiło, przecież nie byłoby to w celach komercyjnych! Takich mieszańców jest mnóstwo na aukcjach - kto nie chce, niech nie kupuje. Rozumiem i docenia wartość okazów z rodowodem - jestem dumna z już posiadanych i będę dążyć do dalszego ich zdobywania! Lubię jednakże i chętnie przygarniam nadal także "kundelki" jeśli czymś mnie zaintrygują. Piękna, ciekawa haworcja lub gasteria, bez względu na rodowód, stoi w moim systemie wartości wysoko! Lubię patrzeć :wink:
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20

Post »

:wit
piękne haworthie ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zuza, też mi się tak wydaje ;:224 chociaż ciągle staram się poznawać ich afrykańskie zwyczaje nie mniej jednak odnoszę wrażenie, że nie radzę sobie jeszcze z ich podlewaniem... Po trochu aby tylko przy korzonkach było wilgotno czy jak gruboszom raz za jakiś czas ale do pełna... Czy ta moja mieszanka za długo nie będzie trzymała wilgoci... Pododa niestety w tym mi nie pomaga ;:185

Beatko, bardzo dziękuję za wyjaśnienia i może spróbuję... Czytam blog Krzyśka (chromat), wprawdzie o gasteriach (wysiew) ale z haworcjami chyba tak samo ?

Haniu :wit
Witaj w moim wątku i oczywiście zapraszam częściej :D Podziękowania od roślinek ;:196

Crassula 'Morgan`s Beauty'
Chyba w Wikipedii czytałem, że błędem jest już teraz pisanie "cv." to prawda ? Czyli powinno się tak jak napisałem powyżej a nie Crassula cv. 'Morgan`s Beauty'.

Crassula 'Buddha`s Temple'

Obrazek
Obrazek

W tym tygodniu dotarła do mnie od Tomka (eikoden) :

Haworthia attenuata fa. clariperla

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Bardzo ciekawa i oryginalna crassula. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Ja też mam taką haworcję od Tomka! Bywa określana jako Haworthia attenuata var./ fa. clariperla, ale obecnie włączana do typu. Dla mnie wyjątkowa - ma pokrój i liście długie jak var. radula, ale guzki duże, kredowobiałe; fajny nabytek - masz coraz szerszą paletę zmienności H. attenuata - u mnie jest już ok. 20 form, oczywiście większość bez rodowodu, ale bardzo mnie cieszą! Kiedy kogoś "zmuszam" do podziwiania, nie mogą ludziska uwierzyć, że to wszystko ten sam gatunek...
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

bebos pisze:ale obecnie włączana do typu.
Coś mi się wydaje, że obaj panowie na B. ekspresowo się starzeją i doszli do wniosku (z lenistwa), że po co tyle różnych H. attenuata , H. coarctata skoro można wszystko do jednego wora... Jeszcze kilka lat i pewnie zrobią H. kolumnowa i h. reszta...

Cóż, skoro to clariperla, Beatko dziękuję bardzo ;:180 , to będę musiał zbudować nową chatkę ;:oj

Haworthia attenuata fa. clariperla Commites Drift

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Crassulki, haworsje, juz teraz wiem w jakim kierunku idziesz ;:136 bardzo ladne sukulenciki ;:215
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Bardzo ciekawie wygląda H. attenuata fa. clariperla Commites Drift ;:224
I gratuluję zakupu C. 'Buddha`s Temple' ;:333 Oryginalna roślina ;:108
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20

Post »

;:7
crassula rewelacyja :!: :!: :!: haworthie też wspaniałe, chyba zaczyna się u mnie kolejna choroba o zielonym podłożu :;230 :;230 :;230 tylko gdzie ja to wszystko upchnę ;:88 ;:88 ;:88
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Janie piękne nowe nabytki ;:167 ;:138
Niech szybko się rozrastają ;:113
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Budda piękna!! Chyba najładniejsza z crassul!
Mnie się z nią, niestety, nie udało, tym bardziej trzymam kciuki za Twoją i z przyjemnością będę ja u Ciebie podziwiać.
Bo że będzie piękna, nie mam żadnych wątpliwości! ;:333
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
AleksandraBdg

Post »

Pięknie rozrasta się Twoja kolekcja!
Co jedna to piękniejsza!
Budda wyjątkowo oryginalna!
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Kontakt:

Post »

nyskadu pisze:Crassulki, haworsje, już teraz wiem w jakim kierunku idziesz ;:136
Agnieszko :wit zapomniałaś o "grubaskach" ;:oj
emerald pisze:Bardzo ciekawie wygląda H. attenuata fa. clariperla Commites Drift ;:224
I gratuluję zakupu C. 'Buddha`s Temple'
Zuza :wit nawet w tym tygodniu kiedy niestety mam zero czasu ;:145 aby tu zaglądnąć to oglądam sobie ją codziennie, czasami nawet przez lupę :roll: a świątynia Buddy jak na nią patrzę to moim zdaniem ma się całkiem dobrze :D , coraz zieleńsze listki i większe ...
hanka101 pisze:tylko gdzie ja to wszystko upchnę ;:88
Haniu :wit pod łóżeczko :D ;:306
Małgoś jak wreszcie pokaże się to coś co znam teraz z obrazków i co przypominam sobie z ubiegłego roku czyli ;:3 to może zacznie się coś dziać ;:170
Lucy jak "krasulka" dotarła do mnie to ... na zdjęciu zresztą widać, wystaje z mieszanki co nieco "badylka" bo nie było całego mnóstwa listków :( mimo, że korzonki są u samego dna doniczki... Tak sobie myślę, że za kilka miesięcy może i wyżej też coś korzonków przybędzie i wtedy trochę obetnę od dołu "badylek" i wsadzę niżej...
Olu :wit dzięki :D

Jakiś czas temu (chyba jeszcze nie minął miesiąc...) dostałem od pewnego baaardzo sympatycznego :wit użytkownika tego forum w prezencie ;:180 :
Haworthia limifolia z pierwszych trzech zdjęć http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p3974283
Haworthia attenuata fa. clariperla Commites Drift http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p3978819
Haworthia venosa ssp. tesselata ten "olbrzym" z dwoma maluszkami http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3932974
Haworthia viscosa var. tortuosa
Obrazek
Obrazek

i troszkę maluszków:
Obrazek
Najbardziej bałem się, że zasuszyłem Haworthia turgida fa. Heidelberg (w pierwszym od dołu rządku doniczek 4x4x4 , trzecia z lewej) ale jednak udało się i robi się już zieloniutka :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ja nie ryzykuję prorokowania w którym pójdziesz kierunku. :lol:

Haworcje tu pokazane ładne, do tego jest ich sporo... Może na nie się zdecydujesz? Warto! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”