Coś mi się wydaje, że to efekt robienia zdjęć pod świetlówką... Moim skromnym zdaniem z pistacją się widziałybebos pisze:Ona nie żółta tylko jasnozielona, pistacjowa, na fotce jakoś tak żółtawa wyszła - tak Janku?

Tym razem była wystawiona jako H. attenuata 'Variegata' , ja proponuję Haworthia attenuata 'Pistachio'bebos pisze:Licznerscy sprzedają taką jako 'Variegata Alba' - VARIEGATA to pstre odmiany (wśród haworcji to pasy, smugi w różnych odcieniach - to drogie kultywary). Ta jest jednolicie jasno wybarwiona, jakaś ksantoryczna forma, NIE VARIEGATA - piękna do kompozycji, i ja się na nią skusiłam.

Też mi to chodziło po głowie ale byłem ciekaw Twojej opiniibebos pisze:A sama haworcja od Zuzy też ciekawa, obserwowałam ją jeszcze w jej wątku...tak smukła, ze aż zastanawiam się, czy to nie mieszaniec z coarctata lub reinwardtii...

Fakt, muszę coś z tym szybko zrobić bo jak Henryk z Markiem mnie dopadną za te luzy w doniczkach...bebos pisze:Zazdroszczę Ci, że jeszcze możesz pozwolić sobie na taki luz w doniczkach! Jeśli nie masz 100 parapetów i utrzymasz tempo rozwoju kolekcji, nie potrwa to jednak długo

Czytałem sobie, że podobno chyba tylko te kolumnowe haworcje lubią trochę słońca a reszta lubi się chować w cieniu więc może by im tak... po jakiejś palemce...:

może ta wyższa, z drugiego zdjęcia, ma większe listki i jest wyższa ?

a tak na serio to oczyma wyobraźni już tam widzę (z tyłu za 'Pistachio') takie "cóś" -> http://www.eden-plants.com/en/shop/show.php5?d=13036
a swoją drogą ciekawe ile milimetrów wysokości ma ten egzemplarz w tym sklepiku, chcą za niego 8 euro...
No i pojawił sie pierwszy kwiatuszek

jest jednak w innym kolorze

Obydwa kwiatostany razem :

Kasiukotolin21 pisze:Janku, śliczne crassulki, ale ta hawortia....ach miodzio

PiotrzeRejden pisze:Piękna jest Twoja Crassula arborescens 'Blue Wave'.
Ja dopiero pomału się uczę, mam 3 roślinki.
Może kiedyś będą, tak piękne jak forumowych specjalistów.

3 roślinki -

a piękne to one na pewno będą, już my Cię do tego zmobilizujemy

Lucy takiej opcji brak... chyba, że nasz czarodziej Henryk "wyprodukuje" jakiś model który nie będzie musiał zimowac i na dodatek będzie miał najśliczniejsze na świecie kwiaty przez okrągły rokonectica pisze:No i musisz przewidzieć trochę miejsca dla kaktusów!!