Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
magdak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lip 2010, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

Ja pod moje pomidorki dałam 2 rodzaje kompostu wymieszane z końskim łajnem. Stały sobie te pojemniki na dworze chyba z miesiąc zanim pomidory wsadziłam, służy im jak widać. Podlałam je dwa razy biohumusem z wodorostów i to wszystko. Piękne są ;:138 .Kompost był ten -
http://www.gardencentre.ie/product/Gard ... nure/9514D i jakiś tani z Lidla.
Awatar użytkownika
aniluapnie
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2013, o 10:46

Post »

Na liściach jednego z moich pomidorków(stoją na parapecie w mieszkaniu) zauważyłam ciemnie obwódki, jego łodyga jest ciemniejsza i lekko wpada w fiolet. :?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na pozostałych które wydają mi się zdrowe w niektórych miejscach na łodygach dostrzegam ciemne kropeczki
Obrazek Obrazek

To normalne ;:204 ?
Nnina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2013, o 19:53

Post »

Witam ponownie.
Spójrzcie co dziś znalazłam na krzaku Etny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak śmiem przypuszczać szara pleśń ale chciałabym potwierdzenia od tych co na temacie zęby zjedli.
Cały krzak prezentuje się dobrze. Tylko te dwie sztuki :? Co robić? Czym opryskać? ( w domu mam Topsin M500) I czy mogę prysnąć bo wczoraj wykonałam oprysk zapobiegawczy Revus-em. Poradźcie proszę.
marcoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2013, o 11:38

Post »

kwakwaczka pisze:Pomidory sa w folii, jest wilgotno, byly opryski z czosnku i piołunu.pojawiaja sie białe kropki, wypryski na łodygach a liście takie oklapłe.

...jak to leczyc czy to wogole jest szansa wyleczyc jeśli tak to czym?z gory dziekuje
kwakwaczka
Te wypryski na łodydze to po prostu zaczątki korzeni przybyszowych.We foliaku wilgotno,pewnie za dużo lejesz wody i korzenie się duszą .Zmiany na liściach też będą od tego.Trzymaj foliak cały czas otwarty i rozsądnie (czyt. nie za często ) podlewaj.
Pozdrawiam,Mariusz.
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Witam
I ja proszę o poradę. Dziś się pokazało trochę słoneczka a moje pomidory więdną. Jaka może być przyczyna? Obrazek Obrazek
Kolor fioletu być może mają z zimna, do wczoraj ładnie wszystkie stały, a dziś to co widać na zdjęciach.
Na jednym krzaku obwódka liścia brązowieje.
Do dnia dzisiejszego krzaki nie były niczym pryskane. Obrazek
Bardzo proszę o poradę, co robić!
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Od: 26 cze 2012, o 14:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ewat ostatnio długo nie było słońca, jak zaczyna grzać to pomidory należy chronić przez jakiś czas aby przyzwyczaiły się do nagłej zmiany oświetlenia. To może być efekt przegrzania.
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

To może i ja zapytam o swoje pomidory. Rosną w gruncie, ogólnie jest ok, ale zastanawia mnie fioletowawy kolor młodych liści.
Co to może być?

Obrazek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Nnina szara pleśń, Topsin może być http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje ... fset%29/80
na poprzedniej stronie jest o plamistości widmowej - te jasne plamy, które masz na owocach.
*Drugi oprysk np Tanosem (od razu też na zz). Gdybyś tfutfu zobaczyła ciemne plamy na łodygach to poza opryskiem zapędzluj starannie te miejsca
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

radog, niedobór fosforu. Przy takiej pogodzie roślina nie może go pobrać z gleby.
Awatar użytkownika
radog
200p
200p

Post »

Pomoże podlewanie nawozem interwencyjnym?
Nnina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2013, o 19:53

Post »

Dzięki Moniko za szczegółowe informacje.
Jutro pryskam, w poniedziałek ruszam na poszukiwanie Tanosa :D Może jest szansa, że je jakoś poratuję.
Nie miałam pojęcia, że tak wiele chorób dotyka nasze tomatki :( To kwestia aury kiepskiej czy po prostu to takie wrażliwe i delikatne "stworzenia"?
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nnina. Popraw jeszcze Switchem. Szara pleśń jest ciężka do zniszczenia. Z ubiegłego roku wiem, że Switch dopiero pomógł. Jednym opryskiem na bank tego nie załatwisz. Wiem to właśnie z własnej autopsji. W tym roku mam niestety powtórke :evil:
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

radog teraz jest już cieplej roślina powinna stopniowo zacząć pobierać go z gleby. Jeśli miałeś zalany ogród przez opady część składników odżywczych mogła zostać wypłukana. Ja bym zasiliła pomidory. Jednak odnośnie nawożenia po takim potopie może wypowie się forumowicz. Ja w tym temacie raczkuję jeszcze. :D

Napisz tylko jak przygotowałeś glebę pod pomidory, czy mają obornik pod korzeniem? I czy do tej pory były nawożone?
Awatar użytkownika
radog
200p
200p

Post »

Pilosula dzięki :wit
Tak właśnie przypuszczałem, że zimno im zaszkodziło. Gleba przygotowywana szczególnie nie była, dostały tylko nawóz z guano. Większość ładnie wygląda, tylko niektóre mają ten problem ze zdjęcia.
Awatar użytkownika
Margolcia4
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2013, o 12:01

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź ;:138

Co do odprysku na szarą pleśń, jeśli będę pryskać to czy nie zaszkodzi gronom pomidora, czy może mam je jakoś zakryć i po samych liściach popryskać.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”