Jak amatorsko uprawiać pomidory?
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prawdopodobnie sztywnołodygowym nic się nie obrywa, są bardzo zwarte i niskie. Chyba do uprawy na własne potrzeby lepsze są wiotkołodygowe. Mam Rumcajsa - łatwo się prowadzi na dwa pędy i jest oblepiony owocami.slaw007 pisze:Podczepię się pod ten wątek.
Mam odmianę sztywnołodygową samokończącą Jawor.
Jak ją najlepiej prowadzić.
Pozdrawiam
Sławek
dziekuje Wam, moi drodzy za cenne uwagi ...
na razie uporzadkowalem pomidory z lisci i wilkow i opryskalem mlekiem BIO ale z kartonika.
zadnych zmian nie ma ... sa 2 owoce( na dwoch najmieszych roslinach)
będę sie sukcesywnie meldowal i umieszczal zdjecia ... trzymajcie kciuki ;)
pozdrawiam
jimmski
www.galaxis.yoyo.pl
na razie uporzadkowalem pomidory z lisci i wilkow i opryskalem mlekiem BIO ale z kartonika.
zadnych zmian nie ma ... sa 2 owoce( na dwoch najmieszych roslinach)
będę sie sukcesywnie meldowal i umieszczal zdjecia ... trzymajcie kciuki ;)
pozdrawiam
jimmski
www.galaxis.yoyo.pl
witam ponownie ...
jak obiecalem, melduje rozwoj pomidorow ...
te 2 najwieksze (Tigerella) maja juz ponad 2 metry wysokosci ale tylko po pare pojedynczych owocow ...
srednie, ok 1,5m "Schwarze Pflaume czyli czarna śliwa" maja po kilka do kilkunastu owocow w paru gronach
i sa najsilniejsze
no i te najmniejsze "Caraboubou" jakby stanely w miejscu, za to maja po 2 duze owoce (te najwieksze na fotkach)
NAJWAZNIEJSZE PYTANIE - czy powinienem teraz podocinac szczyty ??? bo jeśli tak zostawie, to naprawde jeszcze urosna do 4-5 metrow ...
czy powinienem znowu nawiezc tym 6cio tygodniowym nawozem, czy lepiej np. konskim ?(mam dojscie) ...
Dzięki z gory za podpowiedzi i pozdrawiam wszystkich
jimmski

jak obiecalem, melduje rozwoj pomidorow ...
te 2 najwieksze (Tigerella) maja juz ponad 2 metry wysokosci ale tylko po pare pojedynczych owocow ...
srednie, ok 1,5m "Schwarze Pflaume czyli czarna śliwa" maja po kilka do kilkunastu owocow w paru gronach

no i te najmniejsze "Caraboubou" jakby stanely w miejscu, za to maja po 2 duze owoce (te najwieksze na fotkach)
NAJWAZNIEJSZE PYTANIE - czy powinienem teraz podocinac szczyty ??? bo jeśli tak zostawie, to naprawde jeszcze urosna do 4-5 metrow ...
czy powinienem znowu nawiezc tym 6cio tygodniowym nawozem, czy lepiej np. konskim ?(mam dojscie) ...
Dzięki z gory za podpowiedzi i pozdrawiam wszystkich
jimmski

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeczytaj co napisałem o obniżaniu krzaków pomidora, podałem dokładnie co trzeba robić, cięcie wierzchołka jest zwykłym marnotrawstwem nic nie pomaga, bo wybija się wiele nowych pędów.jimmski pisze:jestescie wszyscy na urlopie ? ;)
najwiekszy ma już prawie 3metry ... nie wiem co robic, zaraz się w sufit wbije
pomocy ....